Bloomberg: Іран відібрав у росії частку на нафтовому ринку Китаю

|
Версия для печатиВерсия для печати

Іранська нафта витісняє російських виробників на китайському ринку. Приватні нафтопереробні заводи (НПЗ), які вважаються головними споживачами нафтового експорту в Китаї, почали переключатися на іранські постачання, бо ті дешевші. «Чайники», як називають китайські приватні НПЗ, наростили закупівлі іранської нафти та конденсату за підсумками березня на 20%, до 800 тисяч барелів на добу.

Про це пише агентство Bloomberg із посиланням на учасників ринку.

Ключова причина перемикання «чайників» на іранську нафту — вартість російської нафти, яка почала торгуватися дорожче, ніж постачання з Ірану. За оцінками агентства, барель нафти російської марки Urals зараз продається з дисконтом близько $10 до європейського бенчмарку Brent, нафта марки ВСТО - з дисконтом $6. А іранська нафта продається зі знижкою $12 за барель, тому китайські НПЗ і переключаються на неї. Більше того, аналітики впевнені, що розворотна тенденція тільки-но почалася і в найближчі місяці обсяги поставок з Ірану до Китаю тільки зростуть.

"Раніше більша частина іранської нафти надходила на державні нафтопереробні заводи, але тепер усім заправляють приватні НПЗ, особливо в провінції Шаньдун", - говорить старший аналітик з нафти в Kpler Хомаюн Фалакшахі.

Оцінки поточних поставок провідних аналітичних центрів розходяться. Наприклад, Vortexa говорить про зростання постачання іранської нафти в березні на 20%, до 800 тисяч барелів на добу, Kpler стверджує, що в лютому Іран постачав до Китаю ще більше - 1,2 млн. барелів на добу. Складнощі з підрахунками пояснюються відсутністю офіційної інформації про постачання: Китай не відображає такий імпорт у своїй офіційній статистиці або підміняє їх на постачання з інших країн, наприклад, Малайзії.

Ще один аргумент на користь іранської нафти — відсутність конкуренції з великими державними компаніями Китаю та Індії, які є основними покупцями російської сировини. «Шаньдунські чайники» вже історично залежать від постачання санкційної нафти, вони роками працюють із постачаннями з Ірану, Венесуели, а з минулого року та Росії. Там припадає близько 20% всіх нафтопереробних потужностей КНР.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]