Чому екс-власник "Приватбанку" Боголюбов втік з України

|
Версия для печатиВерсия для печати

БізнесЦензор знайшов серед кримінальних проваджень колишнього власника ПриватБанку Ігоря Коломойського деякі ухвали, що теоретично могли б "доєднати" до справи Генадія Боголюбова, який нещодавно покинув країну за чужими документами.

7 липня видання "Українська правда" з посиланням на власні джерела в Офісі генпрокурора повідомило, що колишній співвласник "ПриватБанку" Геннадій Боголюбов виїхав з України за підробленими документами.

Сталося це в ніч на 24 червня, він перетнув кордон поїздом Київ — Хельм.

Польським прикордонникам Боголюбов показав свій справжній закордонний паспорт.

Одночасно видання ZN.UA з посиланням на власні джерела повідомило, що Геннадій Боголюбов виїхав з України аби попросити політичний притулок у Великій Британії і що він планує надати розголосу інформації про пропозицію хабаря у $100 млн в обмін на "не відкриття" кримінальних справ проти нього в Україні.

Також мова йшла про те, що Бюро економічної безпеки готувало вручення Боголюбову підозри у кримінальній справі, що стосується кредитів ПриватБанку.

(За даними ZN.UA за вказівкою з Офісу президента, Боголюбову відмовили у відкритті дипломатичного паспорту, який надає імунітет його власнику. Як пан Боголюбов планує пояснювати надавачам політичного притулку численні провадження, відкриті проти нього у Лондоні, США та Ізраїлі за махінації у «Приватбанку» - наразі не відомо - А.).

6 липня правоохоронці затримали прикордонника Володимира Макаренка, який допоміг Боголюбову безперешкодно виїхати з України за документами Сюмака Миколи Купріяновича, 67-річного мешканця Волинської області, що загубив свій закордонний паспорт навесні 2022 року.

9 липня про це на сайті Державного бюро розслідувань з’явилось офіційне повідомлення: Боголюбову та прикордоннику, що випустив його з України за чужими документами, повідомлено про підозру – у незаконному переправленні осіб через державний кордон (ч. 2 ст. 332 КК України). Боголюбов отримав ще підозру у незаконному заволодінні паспортом (ч. 3 ст. 357 КК України).Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 7 років, зазначається на сайті ДБР.

Прикордонника тримають під вартою, він може вийти лише сплативши заставу у 25 млн грн.

Заручник справ, які поки не відкрились

Коли з’явилась перша інформація про нелегальний виїзд Боголюбова з України, його пресслужба поспішила запевнити: бізнесмен виїхав цілком законно. Йому дозволяє покинути територію України вік (Боголюбову 62 роки) та наявність п’ятьох неповнолітніх дітей.

За даними ZN.UA, нібито ще наприкінці березня Боголюбов планував залишити Україну, переїхати до Відня разом зі дружиною Еміне Джапаровою, призначеною тоді постійною представницею України у міжнародних організаціях. Але виїхати не вдалось. За інформацією видання, нібито за вказівкою з Офісу президента Боголюбову відмовили у відкритті дипломатичного паспорту, який би надав йому імунітет закордоном.

Справа в тому, що діяльність групи "Приват" є предметом багаторічних розслідувань у Сполучених Штатах Америки. Ніби власне тому, у 2019 році, Боголюбов, який відмовився від українського громадянства ще напочатку 2000-х, його собі повернув.

Досить детально видання ZN.UA описувало численні судові процеси проти власників групи "Приват" у США. У позовних документах описується шахрайство у підконтрольному тоді Коломойському – Боголюбову ПриватБанку таким чином: у банку залучалися кошти у вигляді кредитів для підконтрольних українських підприємств. Втім, кошти вкладників банку йшли не на потреби цих підприємств, а використовувались власниками банку для скупки комерційної нерухомості, феросплавних та сталеливарних заводів у США.

Кошти акумулювались на рахунках різних американських компаній, в назвах фірм фігурувало слово "Optima".

Через численні Optima проводились транзакції для скупки американських комерційних активів. Складність та кількість задіяних рахунків дозволили припустити, що для реалізації схеми було створено спеціальний алгоритм, за допомогою якого за десять років прогнали по рахункам близько $470 млн.

Не всі гроші з ПриватБанку виводились безповоротно, частина поверталась, щоб створювати видимість обслуговування цих кредитів, що власне також забезпечувало екс-власникам можливість отримувати нові "кредити" на підконтрольні підприємства в Україні. Це дозволило схемі існувати достатньо довго. "Але як і в Україні нарешті помітили, що замість реальних застав у капіталі найбільшого банку лежать розписки, так і в США виявили, що гроші, за які компанії Optima скуповують активи, мають досить сумнівне походження", - зазначає видання.

Нібито саме провадження справ у США змусило Коломойського та Боголюбова тривалий час перебувати в Україні, як зазначає видання "Українська правда", "пересидіти" період невизначеності.

З 2019 року Боголюбов зміг виїхати з України лише один раз, в липні 2023 року і цей виїзд тоді йому "дався непросто", незважаючи на непризовний вік, наявність п’ятьох неповнолітніх дітей та той факт, що підозр чи обмежувальних заходів до нього жоден правоохоронний орган в Україні не оголошував.

Коли Боголюбов спробував виїхати у лютому 2023-го, на кордоні у нього забрали й анулювали закордонний паспорт.

Залишити Україну Боголюбову вдалося лише "підключивши всі можливі зв'язки". Зокрема, як зазначає видання, через свою майбутню дружину, на той момент заступницю міністра закордонних справ, Еміне Джапарову.

Ніби-то Боголюбов з дружиною планували переїзд до Відня напочатку цього року, одразу після призначення Джапарової на посаду постійного представника України в міжнародних організаціях. Проте джерело "Української правди" в МЗС повідомило, що указ про це призначення Еміне Джапарової буде анульовано.

Загалом, причиною швидкого виїзду з України називають інформацію про підготовку Бюро економічної безпеки підозри Боголюбову у кримінальній справі, що стосується "ПриватБанку".

До публікації цього матеріалу БізнесЦензору у БЕБ наявність підозри чи підготовку підозри Боголюбову не прокоментували.

За кількома кримінальними провадженнями, в тому числі тієї, що підслідна БЕБу, з вересня минулого року у СІЗО перебуває Ігор Коломойський, партнер Боголюбова по групі "Приват".

Перша справа Коломойського, що чомусь підслідна БЕБу, стосується кредитів банку, у яких Ігор Коломойський особисто був поручителем.

Наприклад, у 2013 році "Нафтохімік Прикарпаття", що на 26% належить державі, взяв у "ПриватБанку" кредити на 648 млн грн. Коломойський загалом нібито фіктивно вніс на свій рахунок у Приватбанку 5,87 млрд грн, частину коштів було переказано на рахунки "Нафтохімік Прикарпаття". Таким чином підприємство погасило борг, але стало боржником Коломойського. До 2020 року підприємство перерахувало Коломойському 572,2 млн грн.

За інформацією видання Forbes, кошти від підприємства переводили на рахунок Коломойського в Айбокс Банку. За них він купив валюту і вивів у чотири закордонні банки – у США, Франції, Швейцарії та Великій Британії.

Друга справа Коломойського стосується подій 2003 року, коли, за даними слідства, Коломойський нібито замовив вбивство юриста Сергія Карпенка, який відмовився визнавати недійсними рішення зборів акціонерів "Дніпроспецсталі", у власників групи Приват був тоді конфлікт за це підприємство з Віктором Пінчуком та Костянтином Григоришиним. Карпенко працював в інтересах Пінчука - Григоришина, його жорстоко побили у Феодосії, але він вижив.

Вперше проти Коломойського порушили кримінальну справу  за цією історією у 2005 році, але до суду вона не дійшла. Тепер нібито знайшли нові докази проти Коломойського у цій справі. Через це він зараз перебуває у СІЗО без права застави.

Повертаючись до першої справи Коломойського про кредити, по справі також у якості підозрюваної проходить Тетяна Скрипник, що працювала у ПриватБанку провідним спеціалістом дирекції роздрібного бізнесу, направлення VІР-обслуговування. За фабулою справи, Скрипник за вказівкою Коломойського, на той момент акціонера та члена наглядової Ради та "інших невстановлених осіб", 17 разів зараховувала на його особистий рахунок кошти, загалом 4,24 млрд грн, яких насправді ніхто не вносив. Нібито за спливом строку давності наразі мали б закрити провадження проти Скрипник, яка була "необізнана" у намірах Коломойського, але напочатку червня суд закривати справу відмовився. Натомість об’єднав провадження проти Скрипник з провадженням Коломойського.

"З 17.07.2013 по 18.02.2014 року без наявності готівкових грошових коштів 17 разів зареєструвала в обліках банку в електронній формі прибуткові касові ордери, тим самим підтвердила повноту та достовірність внесених до обліку АТ КБ "ПРИВАТБАНК" відомостей щодо надходження (…) готівкових коштів з призначенням платежу "ПОПОЛНЕНИЕ СКС" та зарахування готівкових грошових коштів на рахунок каси ГО АТ КБ "ПРИВАТБАНК" на загальну суму 4 249 189 816,49 грн, яких насправді не існувало", - йдеться в матеріалах справи.

За цим провадженням також була змінена підозра на "організацію підробки документів, заволодіння чужим майном та розпорядження ним, вчинене організованою групою", до якої, напевно, теоретично, також могли доєднати Геннадія Боголюбова, основного партнера Ігоря Коломойського та екс-співвласника Приватбанку.

Втім, у розмові з журналістом "Української правди" Михайлом Ткачом, Геннадій Боголюбов заперечив  будь-які питання до нього з боку українських правоохоронців, як і те, що такі справи могли стати причиною його виїзду з країни. За словами Боголюбова, він виїхав, щоб провідати матір на законних підставах, за власними документами, і планував повертатись до України за два-три тижня.  Проте в світлі підозр ДБР зараз він розмірковує чи варто вертатись.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]