Про те, як Коломойський і Міндіч "пилять" Україну, яка стікає кров'ю

|
Версия для печатиВерсия для печати

1 листопада Кабінет Міністрів звільнив голову правління НАК "Нафтогаз України" Юрія Вітренка. Уже до кінця тижня його замінить на цій посаді міністр розвитку громад Олексій Чернишов. А ось саме міністерство регіонального розвитку буде приєднане до міністерства інфраструктури. На тлі війни для більшості українців ці зміни не викличуть цікавості. Утім, це лише наслідок того, що українцям просто важко міркувати такими сумами, переділ яких почали групи влади.

Про те, як олігарх Іогр Коломойський і його поплічник Тімкр Міндіч "пилять" Україну, яка стікає кров'ю - у статті Цензор.нет.

Уперше чутки про призначення Чернишова на місце Вітренка з’явились на початку вересня. У тодішній редакції передбачалось, що нинішній очільник НАК поїде послом до Німеччини.

Зараз про це не йдеться. Про те, що Вітренко рано чи пізно піде у відставку, стало зрозуміло ще в липні, коли "Нафтогаз" запросив у Кабміну субсидію у 250 мільярдів гривень і висловив незгоду з обсягами газу, який треба закачати на зиму.

29 липня Верховна Рада виділила НАК "Нафтогаз України" 111,1 мільярда гривень з держбюджету для компенсації витрат компанії, пов'язаних з виконанням нею спеціальних обов'язків (ПСО) на ринку газу.

Гроші були потрібні "Нафтогазу" для того, щоб закачати передбачені урядом 19 млрд кубометрів газу.

"Щоб виконати завдання уряду і досягти вказаної позначки в 19 млрд "кубів", НАК потрібно було імпортувати ще 5,6 млрд кубометрів. З огляду на рівень цін на газ у Європі, на це буде потрібно 250 млрд гривень. Саме такий розрахунок міститься в листі НАК на адресу Кабміну", - писало напередодні рішення Ради видання РБК-Україна.

Перед цим Вітренко спробував отримати 220 мільярдів гривень у міжнародних партнерів України як енергетичний лендліз, але успіху він не досяг. Що й не дивно. Призначення Вітренка керівником НАК "Нафтогаз" замість непідконтрольного Андрія Коболєва спричинило міжнародний скандал. Адже, щоб виконати забаганку Андрія Єрмака, Кабмін порушив закон і перебрав на себе повноваження наглядової ради НАК (перед цим уряд припинив повноваження незалежних членів Наглядової ради НАК "Нафтогаз України" та представників держави у наглядовій раді НАК "Нафтогаз України").

Далі гірше – Кабмін скасував конкурс для очільника НАК і вніс "Нафтогаз" до переліку державних підприємств, в яких під час добору керівника не застосовується процедура проведення конкурсного добору.

Усе це спричинило різкі заяви послів G7 про неприпустимість втручання держави в корпоративне управління.

Голова "Центру протидії корупції" Віталій Шабунін зазначав, що це рішення уряду суттєво підсилило позиції російських лобістів на переговорах у Вашингтоні щодо "Північного потоку-2".

На момент призначення Вітренка Банкова дуже хотіла дістатись до 2 мільярдів доларів, які були в активі "Нафтогазу", щоб за відсутності траншу МВФ пустити ці гроші на президентське "Велике будівництво".

Офіційною причиною звільнення Коболєва стало невдоволення уряду тим, що замість очікуваного від компанії прибутку в 11,5 млрд грн минулий рік НАК закінчив зі збитком в 19 млрд грн. Хоча головними винуватцями тут були газзбути Фірташа, які перестали платити за газ і чиї борги на весну 2021 року сягнули 23 мільярдів.

Вітренко обіцяв принести прибутки, які не зміг дати попередник. Але вийшло, як у старій приказці – ні торби, ні груш. Уже в жовтні 2021 року замість обіцяних грошей від "Нафтогазу" Вітренко висунув вимогу Кабміну або дати йому 44 мільярди Оператора газотранспортної системи (тієї самої, на якій любили сидіти представники всіх поколінь влади в Україні), або підвищити тарифи для населення.

Уряд погодився, але осад надалі тільки накопичувався.

Замість обіцяної прибутковості "Нафтогаз" Вітренка лише примножував скандали навколо себе:

  • Представники "Нафтогазу" встановили рекорд закупівлі дорогих авто – вони придбали броньовані автомобілі Toyota Land Cruiser 200 4,5L. "Нафтогазбезпека" придбала сім автівок 2017-2019 р.в. за ціною від 124 до 156 тисяч євро за штуку на загальну суму 30 мільйонів гривень.
  • У квітні "Нафтогаз" попалився на продажу газу на "Українській міжбанківській валютній біржі" Олександра Гінзбурга фірмам з орбіти групи "Приват" Коломойського за вдвічі дешевшою від ринку вартістю, ДБР розпочало розслідування, а регулятор зупинив ліцензію ПрАТ "УМВБ".

Збитки держави від однієї цієї оборудки оцінюються правоохоронними органами у понад 300 млн гривень.

  • Михайло Ткач оприлюднив фото співробітників "Полтавагаздобування", які вирішили влаштувати собі гучний корпоратив під час війни.
  • У червні "Нафтогаз" звільнив радника Вітренка Олега Діденка, який навесні придбав новий автомобіль Bentley Bentayga 2022 року випуску.

У результаті, як кажуть, від Вітренка втомились усі, починаючи від Єрмака і закінчуючи Коломойським і Фірташем.

"Ми багатьом незручні. Ми забрали облгази у ФірташаКоломойський і Ахметов теж думають, що проблеми, які в них є, – через "Нафтогаз" і через мене особисто.

В Ахметова можуть бути претензії до мене, тому що ДТЕК не може експортувати газ, а це – величезні кошти. У Коломойського – тому що його структури, які займаються нафтовим бізнесом, не могли робити те, що їм хотілося", - заявив Вітренко влітку в інтерв’ю Forbes.

Хоча. Свого часу депутати Коломойського голосували за призначення Вітренка міністром. Він був автором схеми "розлучення" "Нафтогазу" та "Укрнафти". Ігорю Валерійовичу могли би виплатити навіть ті гроші за газ, забраний ще при Юлії Тимошенко за нинішньою вартістю. Процедуру розподілу зупинила тільки війна і це не означає, що він не відбудеться за вигідною Коломойському схемою.

Щодо Фірташа, то держава дійсно забрала навесні 26 облгазів, але "Нафтогаз" так їх і не отримав. Понад те, рішення було зроблено з юридичними нюансами, які в принципі можуть призвести до того, що колись Фірташ отримає їх назад, та ще й без боргів перед бюджетом, які були накопичені за останні 2 роки.

Версії про звільнення Вітренка варіюються – від замучились усі до давно хотів піти і пішов сам. Останню озвучують у "Нафтогазі".

У цій версії Зеленський і Єрмак ніби віддали Вітренка "в жертву" під приїзд заступниці держсекретаря США Карен Донфрід, яка прибула вчора. Американці давно вимагають повернути нормальну наглядову раду "Нафтогазу". І звільнення Вітренка, заради якого це робилось, – це вже можна продавати як певний крок. Щоправда, недовго.

Та й вуха інших бенефіціарів проглядаються сильно.

Наступником Вітренка на посаді в "Нафтогазі" стане очільник Мінрегіону Олексій Чернишов.

Минулого року під час футбольного матчу "Динамо"-"Бенфіка", де, за інформацією ЗМІ, Коломойський дав добро на голоси лояльних йому депутатів за звільнення спікера Дмитра Разумкова, олігарх мав закриту зустріч на 30 хвилин із Чернишовим.

Після цього Коломойський спробував виправдатись у розмові з УП і сказав, що просто сплутав Чернишова з ексвласником VAB Банку Бахматюком і лише привітався з ним.

Чернишов єдиний із членів Кабінету Міністрів минулого року приїздив на святкування дня народження президента Зеленського та приїжджав у державну резиденцію в Карпатах у день народження керівника Офісу президента Андрія Єрмака.

Роком раніше Чернишов був серед гостей вечірки на честь дня народження президента. Свято тоді відбулось у розпал коронавірусного карантину в оселі співвласника студії "Квартал-95" та одного з найближчих партнерів Коломойського Тимура Міндіча.

Власне саме Міндіча називають основним кар'єрним лобістом Чернишова. І в цьому контексті співрозмовники Цензор.НЕТ зазначають, що тепер Міндіч впливатиме на процеси не лише в Енергоатомі, але й Нафтогазі.

Тут ми згадуємо, що Міндіч – це головний посередник у спілкуванні Зеленського і Коломойського. А відтак олігарх зможе таки дочекатись по осені стиглих яблук і поділити "Укрнафту", як сказав один автор, за принципом 49% прибутків собі, і 51% збитків державі.

Крім укрупнення сфери впливу Міндіча маємо не менше масштабування і в Олександра Кубракова.

За останньою версією, він таки очолить об’єднане Мінінфраструктури і Мінрегіон.

Хоча розглядались версії, що Мінрегіон залишать на когось із заступників Чернишова, депутата Віталія Безгіна, голову Київської області Олексія Кулебу чи лідерку партії "слуг" Олену Шуляк.

Але переміг план, презентацію якого робили ще в Лугано. За цей час відомство Кубракова зайшло в частину питань Мінрегіону.

Олена Шуляк, яку часто в обмовках називають керівником комітету держбудівництва і містобудування, має добрий контакт з міністром інфраструктури.

Відтак під вивіскою одного міністерства об’єднаються два джерела величезного розподілу коштів – "великого будівництва" і "великої відбудови". Водночас інтереси найбільших забудовників, які отримували останні три роки небачені профіти у вигляді законів, навряд чи постраждають. Особливо якщо буде проголосований скандальний 5655.

«Аргумент»


Ще про справжнє відношення Коломойського і його поплічника Міндіча можете дізнатися з таких публікацій:

Про Коломойського - 

Про Міндіча -


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]