Чому за два роки війни Брокард не конфіскований на користь держави?

|
Версия для печатиВерсия для печати

"Український бізнес, який продовжує працювати в країні, сплачувати податки, та допомагати армії, все частіше задається питанням - чому російський бізнес продовжує працювати в Україні? Дійсно за два роки війни держава провалила конфіскацію російських активів в середині країни.

Останя гучна справа проти інвестиційного банкіра Ігора Мазепи та справа проти Київгуми підтверджує той факт, що правоохоронці діють упереджено. З однієї сторони ми бачимо швидку реакцію, проте за два роки війни компанія Брокард продовжує роботу, грубо порушуючи закон. Подвійні стандарти роботи правоохоронної системи більш як очевидно.

Росіянка Тетяна Володіна власниця Брокард переоформила свій бізнес на француза Філіпа Бенасена в розпал війни. Дана угода являється протизаконною, адже 3 березня 2022 року Кабінет міністрів України схвалив постанову №187 "Про забезпечення захисту національних інтересів за майбутніми позовами держави Україна у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації". Дана постанова на початку війни заборонила будь-яку зміну майнових, корпоративних чи будь-яких інших прав, власниками яких виступають громадяни рф. Однак у травні 2022 року кіпрську компанію переоформлюють на французький холдинг Філіпа Бенасена. У вересні, попри заборону, відповідні правки вносять і в український реєстр.

Антимонопольний комітет України в червні 2022 року відмовив Філіпу Бенасену в купівлі компанії Брокард в росіянки. Причина, яку АМКУ вказав, це те, що розгляд таких справ відкладено до кінця військового стану. Проте за інформацією з джерел стало відомо, що після цього француз Філіп Бенасен тричі збирав та подавав документи на отримання дозволу купівлі Брокарду. Останні заяви  надійшли 18 грудня 2023 р. від Philippe Benacin Holding і ТОВ "Алькор и Ко". Французька компанія просить дозволили купити понад 50% в Indenon Holdings Limited та Nevioco Holdings Limited (м. Лімасол, Кіпр), яким належить мережа магазинів Брокард. Станом на 11.01.2024 заяви прийняті до розгляду, для опрацювання в АМКУ є тридцять днів. Важливо нагадати чиновникам, що незважаючи на війну, Брокард продовжує працювати в Україні. Російський бізнес Тетяни Володіної мережа “Л’этуаль” активно працює на окупованих територіях України. Зокрема працює 6 магазинів в Криму, а також в Донецьку та Луганську. Дана компанія на території України працює та сплачує податки до казни країни агресора, яка кожного дня вбиває наших громадян.

Магазини “Л’этуаль” в Криму

Дивує реакція українських правоохоронців, які просто роблять вигляд що не помічають кричущих порушень законодавства компанією «Брокард». Згідно з аналітичною системою youcontrol з 27 вересня 2022 року компанією володіє Філіп Бенасен.

Після протизаконного продажу росіянкою бізнесу в Україні, жоден з правоохоронних органів не розпочав розслідування за фактом протизаконного відчуження майна. Антимонопольний комітет України також сховав голову в пісок та не здійснив необхідних дій в зв’язку з тим, що компанія була придбана французом без згоди комітету.

Згідно законодавства, французу Філіпу Бенасену загрожує штраф до 5% обороту компанії Philippe Benacin Holding за 2023 рік. Фінансовий результат за минулий рік не відомий, але зазвичай фірма Бенасена заробляє декілька мільйонів євро на рік. Відповідно сума штрафу може становити 250 тисяч доларів. Сума не велика, враховуючи, що в Україні мережа заробляє за рік набагато більше. Через суди можна скасувати покарання, але для іміджу відомої марки — це сором на весь світ, що з ним працює Філіп та партнери.

Раніше ЗМІ повідомляли, що Кабінет міністрів України підготував список компаній, які підлягають націоналізації, через зв’язки з росіянами. Проте в останній момент компанію Брокард було вилучено з цього списку.

Враховуючи, що власниця мережі "ЛЭТУАЛЬ" Тетяна Володіна теж є фігурантом процесу, то українські органи влади повинні більш рішуче реагувати на кричуще порушення законодавства. Вона не визнає територіальну цілісність України, адже з 2014 року веде бізнес в окупованому Криму. Також магазини з продукцією "ЛЭТУАЛЬ" з’явилися в Донецьку та Луганську. Тому наявні підстави для того, щоб РНБО рекомендувала застосувати санкції щодо росіянки Тетяни Володіної та конфіскувати активи в Україні. Проте за два роки повномасштабної війни, органи відповідальні за санкційну політику заплющують очі на російський Брокард в Україні.

Чим довше йде війна, суспільство все частіше буде задавати не зручні запитання до діяльності правоохоронних органів, органів влади. Дозволивши Володіній переоформити Брокард, держава втратила можливість конфіскувати її актив – компанію. Тому в котре повернемося до питання адекватності правоохоронної системи: Мазепу можна, але Брокард ні?."

Автор: Роман Портянко, аналітик ГО «Антикорупційний блокпост»

(Джерело).

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:19
В Україні 26 вересня місцями невеликі короткочасні дощі, до +29° тепла
19:15
Провокатор Остап Стахів нарешті отримав підозри в шахрайстві та видачі локацій ЗСУ
18:30
Росія займається систематичним шпигунством на Балтійському та Північному морях під виглядом наукових досліджень
17:23
На Львівщині син судді, правоохоронець та військовий дурили ухилянтів за $15 тис.
16:33
Очільник однієї з міськрад Дніпропетровщини вимагав $30 тис. хабаря у підприємця, який хотів побудувати гуртожиток для переселенців
15:28
Ще один суддя втік від правосуддя на почесну «пенсію» за кошт українців
14:15
На заводі у Вовчанську взято в полон близько двох десятків окупантів
13:54
Технологічні рішення для впровадження колтрекінгу в бізнесі
12:30
Заволодіння електроенергією на 716 млн грн під час воєнного стану: справу скеровано до суду
11:39
Чеські фірми працевлаштовують українців і планують це робити й надалі

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]