Ще один суддя втік від правосуддя на почесну «пенсію» за кошт українців

|
Версия для печатиВерсия для печати

 Вища рада правосуддя відправила суддю Київського апеляційного суду Романа Сахно у відставку, він тепер довічно житиме за кошт українців. Сахно відомий тим, що не побачив проблем у вироці Юлії Тимошенко, коли  Європейський суд з прав людини підтверджував, що це політично вмотивоване рішення. Сахно жив у будинку відпочинку «Конча-Заспа» разом з іншими наближеними до Віктора Януковича високопосадовцями та родина судді має сумнівне майно.

Про це повідомляє «Слідство.Інфо».

Вища рада правосуддя відправила у відставку суддю Київського апеляційного суду Романа Сахно. За підрахунками ВРП, суддя Сахно мав 22 роки суддівського стажу, що дозволяло йому йти у почесну відставку.

Закон дозволяє судді піти у почесну відставку після отримання 15 років суддівського стажу та за відсутності відкритих дисциплінарних скарг, які можуть стати причиною звільнення. У відставці суддя зберігає недоторканність і пожиттєво утримується державою. Розмір цього щомісячного утримування залежить від зарплатні та стажу — чим більше років, тим більший розмір виплат, які можуть сягати сотень тисяч гривень на місяць.

Сахно відомий тим, що працював у Вищому спеціалізованому суді України з розгляду цивільних і кримінальних справ. У 2012 році він був у колегії суддів, яка не побачила порушень при винесенні Печерським районним судом вироку про позбавлення волі Юлії Тимошенко на 7 років.

Так звана «справа Тимошенко» істотно підірвала довіру до суду свого часу, як українців, так і членів ЄС. Цю справу відкрили за часів влади Віктора Януковича і судовий процес тоді вважали політично вмотивованим.

«Європейський Союз глибоко розчарований вироком Печерського районного суду у справі Юлії Тимошенко. Він був винесений після судового процесу, що не відповідав міжнародним стандартам справедливого, прозорого та незалежного судочинства, до чого я неодноразово закликала у своїх попередніх заявах. На жаль, це є доказом того, що правосуддя застосовується вибірково під час політично вмотивованих переслідувань лідерів опозиції та членів колишнього уряду», — коментувала цю справу тодішня Висока представниця ЄС у справах зовнішніх відносин та безпекової політики Кетрін Ештон

Недоліки у вироку мали помітити в апеляційній інстанції, чого не сталося. Далі йшла касація — остання та найвища судова інстанція, де мали остаточно дати висновок, чи не було порушень під час винесення вироку Юлії Тимошенко. Цим займалась колегія суддів, до якої входив Роман Сахно, яка не помітила проблем з вироком.

Попри це, Європейський суд з прав людини, куди подала позов Тимошенко після програшу останньої інстанції в Україні, серед іншого визнав, що ця справа була наслідком політично мотивованого переслідування лідерки опозиції шляхом ініціювання декількох кримінальних справ після зміни влади та перед парламентськими виборами. Фактично, це мав помітити Сахно зі своєю колегією, але цього не сталося.

Роман Сахно з лютого 2012 року по липень 2013 року жив у кімнаті в Будинку відпочинку «Конча-Заспа» Державного управління справами (закрита територія площею 134 гектари, де розташовані президентська резиденція, державні дачі та чотири пансіонати, — прим.), що піддає сумніву незалежність судді.

«Факт отримання Кандидатом права користування кімнатою у будинку відпочинку «Конча-Заспа» разом з іншими наближеними до Януковича високопосадовцями у стороннього поінформованого спостерігача викликає обґрунтовані підозри щодо недотримання Кандидатом принципу незалежності. Як суддя суду касаційної інстанції, він мав би утриматись від отримання подібних привілеїв з боку представників іншої гілки влади», — пише у своєму висновку Громадська рада доброчесності. 

Також ГРД наголошує, що суддя був забезпечений житлом у Києві та не мав потреби у користуванні кімнатою у Будинку відпочинку «Конча-Заспа».

Матір Романа Сахна купила будинок загальною площею 325,3 кв. м, а також дві земельні ділянки загальною площею 1144 кв. м та 357 кв. м під Києвом. Згідно з даними про доходи матері Сахна, вона не могла дозволити собі такої покупки. Сахно пояснив, що гроші на нову нерухомість дав він та його брат, а іншу частину матір оплатила з власних заощаджень.

ГРД перевірила доходи брата та виявила, що чоловік за 4 роки заробив лише 36 тисяч гривень, коли, за словами Сахна, дав на будинок матері 300 тисяч гривень. 

До слова, у цьому будинку зареєструвала адресу свого приватного підприємця дружина Сахна. Попри це, на момент перевірки майна суддя жодного разу не декларував цей будинок. 

«Усі ці факти в сукупності дають обґрунтовані підстави припускати, що майно купувалося за кошти Кандидата в інтересах Кандидата та оформлялось на родичів з метою уникнення обов’язку пояснювати законність джерел походження коштів на його придбання», — вважають у ГРД. 

«Слідство.Інфо» проаналізувало суддів, які пішли у відставку від початку 2023 року й виявило серед них недоброчесних. Журналісти неодноразово писали про суддів, які потрапляли у ДТП п’яними, забороняли Майдан, били колег і не могли пояснити походження дорого майна.

Звичайно, не всі судді, які йдуть у відставку, є недоброчесними, але зараз прослідковується тенденція, що сумнівні служителі Феміди намагаються втекти на почесну «пенсію».

«Аргумент»


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

16:33
Голови однієї з міських рад Дніпропетровщини вимагав $30 тис. хабаря у підприємця, який хотів побудувати гуртожиток для переселенців
15:28
Ще один суддя втік від правосуддя на почесну «пенсію» за кошт українців
14:15
На заводі у Вовчанську взято в полон близько двох десятків окупантів
13:54
Технологічні рішення для впровадження колтрекінгу в бізнесі
12:30
Заволодіння електроенергією на 716 млн грн під час воєнного стану: справу скеровано до суду
11:39
Чеські фірми працевлаштовують українців і планують це робити й надалі
10:15
Танкери, навантажені сирою нафтою, відправляються з російських портів прямо в ЄС
09:24
Компанія Apple стає співучасником у забезпеченні державної цензури в РФ
08:04
Держсекретар США запропонував Радбезу ООН два кроки, які можуть покласти край "війні Путіна"
20:05
25 вересня в Україні буде тепло, вдень +23+28°, короткочасний дощ вночі на Заході

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]