Чому ЗСУ важливо отримати сучасні західні літаки

|
Версия для печатиВерсия для печати

Про це пише Олена Шевцова у своєму блозі у виданні Цензор.НЕТ.

Синонімом перемоги у сучасній війні є перевага у повітрі, цю аксіому сформулював ще американський генерал Мітчелл у часи Першої світової війни. Чудово усвідомлюючи це, на початку повномасштабного вторгнення в Україну росіяни зосередили на українських кордонах найбільш сучасну та боєздатну частину свого авіапарку (а це більше 1000 бойових літаків). Це мало дати окупантам ту саму славнозвісну «перевагу у повітрі» та швидку капітуляцію України. В той же час авіапарк бойових літаків ЗСУ складав трохи більше сотні літаків. В українському небі розгорнулись небачені з часів Другої світової війни баталії, в результаті яких росіяни так і не змогли знищити українську авіацію та завоювати повітряну перевагу, хоча, як пам’ятаємо, неодноразово про це повідомляли.

Якими літаками оперують росіяни та ЗСУ і чому окупанти нічого не змогли зробити, маючи значно переважаючий авіапарк?

Наразі ЗСУ оперують радянськими літаками – винищувачами Су-24, Су-27, Міг-29 та штурмовиками Су-25. Росіяни до того ж мають так звані літаки 4+ та 4++ покоління – Су-30, Су-34 та Су-35. У вигляді прототипів вони також оперують Су-57, який вони відносять до 5 покоління. Плюси цих нових літаків у більшій маневреності під час бою, новому обладнанні, яке дозволяє виявляти та знищувати ППО, нових радарах, тощо. Усвідомлюючи свою перевагу, росіяни були на початку війни настільки впевненими у собі, що залітали у повітряний простір України фактично парадними розрахунками. Цим уміло скористались українці і наші пілоти на менш сучасних літаках почали ефективно знищувати російські літаки. Звісно, не меншу роль зіграла правильно організована робота ППО. Тактика мобільних ЗРК, які постійно змінювали дислокацію, а на початку війни це були радянські С-300, принесла свої результати. Тепер же до С-300 додались західні зразки ППО, які українці використовують не менш ефективно.

Завдяки грамотному плануванню та навчанню операторів ППО українці, хоча і самі не отримали переваги у повітрі, але і не дали це зробити ворогу. При чому цим не абияк здивували своїх західних партнерів. Як результат Україна з невеликим авіапарком літаків продовжує знищувати російські літаки. Так, за словами представників Повітряних сил ЗСУ Україна вже знищили близько 300 російських літаків, при чому значна частина з них це сучасні винищувачі 4+ та 4++ покоління, які росіяни втратили за перший місяць вторгнення.

Завдяки українським ППО та льотчикам винищувачам росіяни не мають змогу відчувати себе господарями в українському небі і вимушені здійснювати бойові вильоти на наднизьких висотах, аби не бути поміченими. Більше того, зрозумівши що росіянам не вдасться «утюжити» українські міста, як це було в Сирії, Суровікін перейняв українську тактику роботи ППО та перевів російську авіацію більше до позиційної оборони, ніж до наступу.

І тут ми переходимо до самого цікавого, чому Україні потрібні саме F-16.

Ми не просто так згадали тактику росіян, яку вони у нас перейняли – з мобільним розташуванням ППО – відстрілявся та поїхав. Ф-16 це сучасний багатоцільовий винищувач покоління 4+, і однією з його сильних сторін є наявність сучасного обладнання (радарів та іншого) та ракет, які дозволяють успішно боротися та знищувати ППО ворога. Про успішність цих літаків у повітряних дуелях взагалі мовчимо. Якщо наші хлопці успішно знищують сучасні російські літаки на радянських винищувачах, то що буде, якщо їх пересадити на F-16? Також американські літаки можна успішно використовувати за їх прямим призначенням – як бомбардувальники, а за потреби, навіть як штурмовики. І це дуже важливо, адже Україна не має часу розбудовувати різні види авіації – окремо штурмову, окремо винищувачі та інші. Нам потрібен універсальний літак. Окрім F-16, звісно є ще шведські Grippen, європейські Eurofighter та французькі Rafal, але перші звісно найбільш пріоритетні через їх велику розповсюдженість, доступність запчастин та номенклатуру додаткового обладнання та озброєння. Більше того, частина країн наразі переходить з F-16 на літаки 5 покоління F-35, а це означає доступність великої кількості літаків та запчастин на світових ринках.

Що ж до побоювання західних партнерів, що Україна маючи новітні літаки почне наносити удари вглиб росії (такі побоювання стосуються і надання нам ракет середньої та великої дальності), то тут можна сказати одне – не ми почали цю війну, не ми вбиваємо щодня дітей, не ми нищимо щодня цивільні міста. Українцям ніколи не потрібна була чужа земля, наша єдина мета – зупинити знищення нас, як нації. А для цього нам потрібно вибити окупантів з нашої землі. Окупантів, які розуміють лише силу, можна поставити на місце тільки маючи новітнє озброєння, в тому числі нові літаки!

Фото: з відкритих джерел

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]