Довженко-центр б’є на сполох: з ліквідацією установи Національний кіноархів під загрозою

|
Версия для печатиВерсия для печати

Державне агентство України з питань кіно видало наказ про реорганізацію Довженко-центру. На думку останнього, де-факто це означає ліквідацію національного кіноархіву, який з 1994 року займається збереженням, дослідженням та популяризацією українського кіно.

«Згідно з наказом Держкіно всі фільми з колекції та майно Довженко-центру мають бути передані Державній установі Науковий центр кінематографії України, основним видом діяльності котрої за даними ЄДРПОУ є „вища освіта“. Зі структури Центру має бути виокремлено Державне підприємство Українська анімаційна студія, до якої будуть передані авторські права на українську анімацію, що зараз належать Центру. Співробітників Центру має бути повідомлено про можливе звільнення», — йдеться у повідомленні Довженко-центру, повідомляє nv.ua.

В інституції підкреслюють, що «відповідати за унікальну кінематографічну спадщину України Держкіно доручає де-факто „сплячій“ установі, що з моменту свого заснування за часів Януковича в 2011 році не здійснювала жодної діяльності, не має штату, відповідних компетенцій, сайту тощо».

«У наказі про реорганізацію не згадано кіноархівну та музейну колекції Довженко-центру, котрі є частиною відповідно державного архівного та музейного фондів України та підпадають під дію окремого законодавства», — також додали в Довженко-центрі.

Там підкреслили, що «Держкіно вирішило розділити цілісну колекцію Довженко-центру, що формувалась з 1960-х років, між різними структурами». «Передача колекції національного кіноархіву з високою репутацією в світі фейковій установі — величезний удар по міжнародному іміджу української влади, а в особливо під час війни, коли Україна у крові виборює власну ідентичність, має ознаки зазіхання на національну пам’ять і може вважатися підривом державності та зрадою національних інтересів», — йдеться в повідомленні.

Довженко-центр — найбільший і єдиний міжнародно визнаний кіноархів України, в якому зберігається понад 10000 найменувань (більше 60 000 одиниць зберігання) художніх, документальних, анімаційних українських та закордонних фільмів, понад 24 000 архівних документів з історії українського кіно, понад 400 музейних експонатів. Єдиний український представник в Міжнародній федерації кіноархівів (FIAF). Його колекція за значенням та обсягом дорівнює колекціям Національного художнього музею України, Музею Ханенків, Музею історії України, Бібліотеки імені Вернадського і є найбільшою в світі збіркою творів українського кіномистецтва. Для збереження, розвитку і популяризації кіномистецтва в структурі Центру діють Фільмофонд, Кіноархів та Музей кіно, Медіатека, видавництво, книгарня, кіносценічний простір Сцена 6, кінолекторій та єдина в Україні кінокопіювальна лабораторія з цілісним плівково-цифровим циклом.


В тему:

 


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]