Друкувати книги будуть в Ірані та Китаї: друкарні в росії зупинятимуться через дефіцит західного обладнання

|
Версия для печатиВерсия для печати

Друкарні в росії через санкції та відмову виробників з Європи, Північної Америки та Японії постачати обладнання та запчастини зіткнулися з їхнім гострим дефіцитом.

Про це повідомили «Ведомостям» топ-менеджери друкарень. За їхньою оцінкою, техніка "з недружніх країн" (тобто, цивілізованих країн - на відміну від дикунської росії - А.) у друкарнях становить близько 90%.

У Європі виготовляються друкарські, палітурні, ниткошвейні, кришкоробні (використовуються для виготовлення обкладинок. – А.) машини, CTP-обладнання (для виготовлення друкарських форм. – А.) та запчастини для них, зазначає гендиректор друкарні «Парето-принт» Павєл Арсеньєв. За словами топ-менеджерів друкарень, найбільшими імпортерами цієї техніки в росії були Німеччина (наприклад, компанії Heidelberg, Manroland, KBA), Швейцарія (Muller Martini), Італія (Smyth, Zechini), Канада, Японія та ін.

Частина європейських компаній розірвала контракти з власної ініціативи, пояснює Арсеньєв. Інша частина західних виробників припинила співпрацю з російськими друкарнями після запровадження 8 квітня Радою Європи п'ятого пакету санкцій. Він заборонив імпорт в росію обладнання для флексографії, офсетного, глибокого та високого друку, палітурних машин та ін.

«Під санкції потрапило і б/в обладнання, у тому числі друкарські машини та лінії вставки твердої палітурки.

Для окремих видів обладнання запчастини постачаються через паралельний імпорт, каже гендиректор АТ «Видавництво «Высшая школа» Роман Трунов (об'єднує Тверський поліграфкомбінат дитячої літератури та Смоленський поліграфкомбінат). Але для більшості поліграфічної техніки такий варіант поставки не підійде, вважає Лариса Данилова, представник компанії «Октопринт сервис» (постачальник витратних матеріалів та запчастин для поліграфії).

«Кожна друкарська машина має свій серійний номер. Багато комплектуючих для них унікальні і мають відповідний каталожний номер. Це означає, що виробник по ньому може зрозуміти, що деталь буде відправлено в росію, і заборонить постачання», – пояснює вона.

Інший варіант виходу із ситуації – постачання комплектуючих та нового поліграфічного обладнання з Індії та Китаю. Але у них виробляють лише окремі його види, каже Арсеньєв. Наприклад, у Китаї, за його словами, є ниткошвейні машини, але вони мають низький ступінь автоматизації. А індійські машини для рольового друку на два покоління старші, ніж у Європі, додає він: «Але ми вже уклали контракт на постачання такої машини».

П'ятий пакет санкцій ЄС запровадив заборону на постачання і більшу частину витратних матеріалів для поліграфії, у тому числі фарб, лаків, офсетної гуми, допоміжної хімії та ін. Зараз ситуація з ними кепська, але начебто "стабілізується", зазначають топ-менеджери друкарень. Формуються нові ланцюжки поставок від виробників із Китаю, Індії, Туреччини, Ірану та Південної Кореї, знають вони.

При цьому ціни на витратні матеріали після набрання чинності санкціями у квітні через проблеми з сировиною та подорожчанням логістики зросли на 35–40%, звертає увагу Данилова.

Член правління Спілки підприємств друкованої індустрії Гільдії видавців періодичного друку Олена Шитикова підтверджує, що ситуація з обладнанням та комплектуючими на ринку поліграфії справді є складною. 

"Вихід поки один - розбирати старі машини і користуватися вживаними запчастинами, як в авіації", - вважає вона.

Через імпортозалежність поліграфічного обладнання ситуація з дефіцитом друкарських потужностей посилюватиметься, вважає директор видавництва «Росмен» Борис Кузнєцов. Ймовірно, постане питання розміщення замовлень за межами росії – у Китаї, Індії, Ірані.

На фото: друкарні у дореволюційній росії також працювали на обладнанні західного виробництва

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]