Ексгенерал-майора СБУ заочно засудили лише до 5 років ув’язнення і чомусь не за державну зраду. Його син теж покидьок

|
Версия для печатиВерсия для печати

 Ексгенерал-майора СБУ Олександра Третяка заочно засудили до 5 років позбавлення волі з конфіскацією майна за заклики до захоплення державної влади у 2015 році.

Про це повідомляють Офіс генпрокурораЄдиний державний реєстр судових рішень, розшукові обліки МВС.

Колишнього генерал-майора СБУ визнано винним у розповсюдженні з використанням засобів масової інформації матеріалів із закликами до насильницької зміни, повалення конституційного ладу та до захоплення державної влади, за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28 ч. 3 ст. 109 КК України). Його засуджено до 5 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

"Прокурори у суді довели, що ексспівробітник Служби безпеки України перейшов на сторону незаконно створеної окупаційної влади "ДНР" - повідомляє Офіс генпрокурора.

У листопаді 2015 року засуджений, перебуваючи на тимчасово окупованій території м. Донецьк, діючи на виконання попередніх домовленостей з представниками так званого "МГБ ДНР", взяв участь у зйомці відеоролику на фоні їхньої символіки. Він особисто закликав до припинення існування чинної влади в Україні, а також боротьби проти неї із застосуванням всіх можливостей. В той же день цей відеоролик було розповсюджено в мережі Інтернет".

В Офісі генпрокурора не називають імені засудженого, а також не вказують, що розслідування було заочним.

Однак описана фабула справи точно співпадає зі справою, де підозрюваним був колишній генерал-майор СБУ Олександр Третяк.

Згідно з ухвалою суду від 2017 року, приблизно в листопаді 2015 р. він, перебуваючи на тимчасово окупованій території Донецької області, "вступив у злочинну змову з невстановленими досудовим розслідуванням представниками т.зв. "Міністерства державної безпеки ДНР" з метою дестабілізації суспільно-політичної ситуації в Україні шляхом створення та розповсюдження з використанням засобів масової інформації, у тому числі мережі Інтернет, матеріалів із закликами до насильницької зміни, повалення конституційного ладу та захоплення державної влади в Україні".

29 листопада Третяк взяв безпосередню участь у зйомці відеоролику на фоні символіки т.зв. "МГБ ДНР", в якому особисто проголосив заклики до припинення існування чинної влади в Україні, боротьби проти неї, застосування всіх можливостей заради зміни діючої (незаконної) влади на владу, обрану народом у законний спосіб. Того ж дня цей ролик було розповсюджено в Інтернет.

В тій же ухвалі йшлося, що Третяк, імовірно, перебуває на окупованій території Донеччини, щодо нього здійснювалося спеціальне досудове розслідування.

На сайті МВС Третяк досі вказаний як особа, яка перебуває в розшуку за статтею 109, ч. 3 (Публічні заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або до захоплення державної влади, а також розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій, вчинені особою, яка є представником влади, або повторно, або організованою групою, або з використанням засобів масової інформації).

Якщо б колеги Олександра Третяка інкримінували генералмайору статтю КК "Державна зрада", то очевидний зрадник отримав би більш суворе покарання - держзрана в умовах воєнного стану карається позбавленням волі на строк п’ятнадцять років або довічним позбавленням волі, з конфіскацію майна. Але слідчі чомусь "пожаліли" мерзотника, застосувавши до нього більш "м'яку" статтю КК. Що є також кримінальним злочином, скоєним слідчим (слідчими) СБУ.

Варто зазначити, що в червні 2015 року контррозвідка СБУ спільно з військовою прокуратурою ГПУ затримала сина Олександра Третяка, теж Олександра. 41-річного підполковника СБУ запідозрили в роботі на Головне управління розвідки Збройних сил Росії. Його подальша доля невідома.

Олександр Третяк народився 25 січня 1951 року в селі Володимирівка (Волноваський район Донецької області). У 1975 році закінчив Харківський юридичний інститут.

З 1975-го по 2002 рік служив в органах КДБ СРСР і СБУ; з 2002-го по 2005 рік обіймав посаду заступника голови Донецької облдержадміністрації; з 2005-го по 2006 рік знову служив в органах СБУ; 2006 року був виконувачем обов'язків заступника голови, заступником голови Донецької облдержадміністрації.

2010 року Віктор Янукович відкликав Третьяка з пенсії і призначив керівником УСБУ в Луганській області, трохи пізніше присвоїв звання генерал-майора. Главою Луганського управління СБУ Третьяк працював до березня 2014 року. Після звільнення був радником тодішнього голови Донецької ОДА Сергія Тарути, в команді якого відповідав за питання внутрішньої політики та взаємодії із силовиками.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

10:01
Держава знатиме про резервіста все: нові дані в реєстрах - Рада змінить порядок ведення військового обліку під час війни
09:09
У росії палають НПЗ і дві нафтобази
08:31
Треба перестати фінансувати політичні партії під час війни, а ці сотні мільйонів гривень спрямувати на оборону, - Юрчишин
08:00
ГЕНШТАБ ЗСУ: ситуація на фронті і втрати ворога на 24 квітня
04:22
Сенат США затвердив виділення допомоги Україні
20:00
У середу в Україні сухо на півдні та сході, ніччю - заморозки
18:07
Юрій Ніколов: Корупційна історія Сольського - для розуміння того, наскільки укорінена в Україні корупція
17:57
"Porsche на тестя": у заступника начальника поліції Дніпра знайшли 14 млн незаконних активів
17:34
"Довічне" отримав нацгвардієць, який розстріляв своїх співслужбовців на заводі Південмаш у Дніпрі
16:03
На Волині сержант отримав 15 років тюрми за вбивство двох добровольців

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]