Перевірки бізнесу незабаром повернуться, незважаючи на військовий стан - Гетьманцев

|
Версия для печатиВерсия для печати

Незважаючи на військовий стан в Україні, перевірки бізнесу повернуться вже незабаром.

Про це повідомив ZN.UA голова парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, Данило Гетьманцев.

За його словами, це стосується фактичних перевірок роботи торгівлі, розрахунків в іноземній валюті, камеральних та деяких документальних перевірок. 

«Ми проголосували за закон, відповідно до якого поновлюємо фактичні перевірки (тобто перевірки порядку розрахунку) роботи торгівлі, деякі документальні перевірки, які стосуються лише перевірок за заявкою платника, якщо він сам просить нас перевірити. Крім того, відновлюємо перевірки за порушення правил розрахунку в іноземній валюті, коли йде неповернення валютної виручки. Ці перевірки ми теж робитимемо. І камеральні перевірки також повністю відновлюємо», - сказав він.

Причому для відновлення перевірок бізнесу податковою службою закінчення військового стану не потрібно. Цю думку народний депутат підтвердив, обґрунтовуючи поновлення активності податківців початком роботи системи з відшкодування ПДВ підприємцям.

«Чому воєнний стан має заважати камеральним перевіркам? Це ж не виїзні перевірки. Усі ці перевірки відновлені у зв'язку з тим, що ми повністю відновлюємо систему відшкодування ПДВ. І в нас уже з червня буде працювати система відшкодування ПДВ. А вона не може функціонувати без цих перевірок», – вважає Гетьманцев.

Нагадаємо, що на початку березня парламент схвалив закони №7121-1 та №7125, які послабили вимоги до бізнесу щодо перевірок та ліцензій, а також визначали особливості подання звітності у період дії воєнного стану.

Зокрема, бізнесу обіцяли, що в період воєнного стану не будуть проводитись жодні перевірки своєчасності та повноти подання звітів або документів звітного характеру. Крім того, дозволялося подавати звіти та інші документи через 90 днів після припинення або скасування воєнного стану.

Також було звільнено від відповідальності платників за неможливості виконання своїх обов'язків. При цьому розпочаті перевірки зупинялися.

Нагадаємо, надання бюджетного   відшкодування ПДВ здійснюється у разі погодження контролюючим органом заявленої суми бюджетного відшкодування   за результатами камеральної перевірки.

Водночас, на період до припинення чи скасування військового стану на території України було призупинено дію пп. 200.10 – 200.12 ст. 200 Податкового кодексу, якими безпосередньо визначено строки проведення таких перевірок та процедуру відшкодування.

Однак, на засіданні 12 травня Верховна Рада ухвалила Закон "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного, надзвичайного стану" (законопроект № 7360).

Відповідно до пояснювальної записки до законопроекту, в Податковий кодекс вносяться такі зміни:

  • відновлюється податковий обов'язок платників податків, у яких є можливість виконувати свої податкові обов'язки, в частині дотримання термінів реєстрації податкових накладних та розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, подання податкової звітності, сплати податків;
  • відновлюються камеральні та документальні перевірки податкової звітності;
  • відновлюється відшкодування сум податку на додану вартість з бюджету.

Також передбачається, що на період дії правового режиму воєнного стану, а також протягом 12 місяців після його припинення або скасування, але не пізніше 31 грудня 2023 року, митне оформлення з метою вільного обігу та першу державну реєстрацію в Україні транспортних засобів за кодами товарних позицій 8702, 8704 та 8705 згідно з УКТ ЗЕД, як вироблених в Україні, так і ввезених на митну територію України, здійснюють за умови їх відповідності екологічним нормам не нижче рівня «ЄВРО-3», а також за умови, що такі транспортні засоби ввозяться на митну територію України юридичними особами для власного використання та не можуть бути відчужені такими особами протягом 1095 днів з дня їх першої державної реєстрації в Україні. Дія цього положення не поширюється на транспортні засоби, які походять або ввозяться з рф, рб та тимчасово окупованих територій України.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

17:04
"Після перемоги Революції Гідності": чому по Татарова, Портнова та інших зрадників з цієї кодли українці все одно прийдуть
16:58
Продаж картин Медведчука, які мають музейне значення, буде зупинений - АРМА
16:05
Генерал СБУ, покидьок Ілля Вітюк у 2014 році знімав Майдан з боку «Беркута» - Слідство.Інфо
15:33
Олександр Чупак: Чому держава не спроможна розв’язати демографічну проблему
13:18
Новини агентури ФСБ: нардеп Артем Дмитрук співпрацює зі священником УПЦ МП Чертиліним, якого підозрюють у держзраді, – Bihus.Info
12:18
Геть від москви: Молдова скоротила зовнішні торговельні відносини з рф до 3%
11:02
Перше збиття Ту-22М3 у повітрі: ЗСУ вразили літак за 300 кілометрів від України (ВІДЕО)
10:54
Ракетний удар рф по Дніпру та області: вбито 9 осіб, зокрема 3 дітей, понад 25 дістали поранення
10:12
Олексій Герман: Або зміни, або поразка
09:05
У росії розбився стратегічний ракетоносець Ту-22М3

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]