Financial Times розповаів, чому Raiffeisen не пішов з росії за рік війни і як банк отримав від цього рекордний прибуток

|
Версия для печатиВерсия для печати

Raiffeisen Bank - один із піонерів російського банківського ринку. Відкривши бізнес у Росії ще в дев'яності, за наступні десятиліття австрійський гігант перетворився в країні на найважливішого гравця з десятками тисяч співробітників та мільйонами клієнтів. Після 24 лютого 2022 року, дня повномасштабного вторгнення Росії в Україну, вплив російської «дочки» Raiffeisen лише зріс — на тлі масового відходу з країни іноземних компаній. Банк теж вивчав варіант відходу — але за цей час Кремль ухвалив низку законів, які фактично заблокували такий сценарій для великих бізнесів, які не встигли покинути Росію, з «недружніх» держав. У результаті Raiffeisen продовжує роботу в країні і навіть отримує з цього рекордний прибуток — але приковує дедалі більшу увагу західних регуляторів і політиків, які вивчають діяльність банку щодо обходу санкційних обмежень.

Як Raiffeisen управляє російським бізнесом в умовах, коли на нього одночасно тиснуть Кремль та Захід, вивчили журналісти Financial Times. Переказуємо найважливіше із розслідування британського видання.

Робота в Росії в рік війни принесла Raiffeisen рекордний прибуток. Але акції обвалилися — а в Україні банк дорікають «грошам на крові»

"У Росії вміють відокремлювати зерна від полови" - так колишній голова правління Raiffeisen Герберт Степіч любив описувати специфіку роботи на російському ринку. Австрійський банк із багатою історією справді протягом тривалого часу вміло вибудовував стратегію розвитку в країні, звідки інші іноземні фінансові установи найчастіше йшли, так і не досягнувши великих успіхів.

Але все змінилося рік тому. Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну російський ринок став токсичним для західних компаній, які масово почали залишати країну через репутаційні та юридичні ризики. Однак у Raiffeisen з відходом виникли проблеми: через рік кровопролитної війни банк, по суті, опинився в патовій ситуації, будучи нездатним закрити бізнес у Росії.

Одночасно продовження роботи в країні приносить значні дивіденди: за підсумками минулого року банк отримав 3,6 мільярда євро прибутку (проти 1,4 мільярда 2021-го), і 2,2 мільярда з цієї суми припало на бізнес у Росії та Білорусі (відразу вчетверо більше, ніж роком раніше).

"З одного боку, у нас дуже, дуже хороші результати, з іншого - величезні проблеми", - визнає нинішній керівник Raiffeisen Йохан Штробль.

Ринок про проблеми банку чудово обізнаний: порівняно з піковими значеннями лютого 2022 року акції Raiffeisen сьогодні подешевшали більш ніж на 40%. Минулого тижня агентство Reuters повідомило, що Мінфін США проводить перевірку банку у зв'язку з його роботою в Росії. Про конкретні претензії відомство поки не повідомляло, але сигнал очевидний: за Raiffeisen уважно стежать як регулятори, так і політики.

Така увага є результатом масштабу: у Росії залишаються й інші західні гравці (наприклад, HSBC і Bank of America), але на Raiffeisen припадає 40–50% усіх грошових потоків між Росією та зовнішнім світом, повідомив FT на умовах анонімності топ-менеджер банку.

Посол України у Відні Василь Хімінець у січні заявив, що російські доходи Raiffeisen «забруднені кров'ю». Так дипломат оцінив виконання банком закону про списання кредитів російських військовослужбовців, які загинули в Україні. За даними FT, разом учасники «спеціальної військової операції» (так російська влада називає війну) з числа позичальників винні Raiffeisen сім мільйонів євро. Яку частину цієї суми вже списано, невідомо. Представник банку лише заявив виданню, що Raiffeisen повністю виконує санкції Євросоюзу та США, але відмовився від інших коментарів щодо бізнесу в Росії.

Продати російський бізнес Raiffeisen тепер може лише з дозволу Кремля. По суті, банк «застряг» на місцевому ринку (як і інші великі іноземні компанії, які не встигли піти)

Після масового результату іноземців з російського ринку Кремль зробив ряд зусиль щодо утримання гравців, що залишилися всередині країни. Виплати дивідендів материнським компаніям заборонені, як і продаж російських активів компаніями з «недружніх» країн — без особливого схвалення президента Росії Володимира Путіна та згоди продавця на значну знижку для відповідного покупця.

За даними джерела FT в менеджменті Raiffeisen, банк вів переговори лише з одним потенційним покупцем (ЗМІ писали про інтерес ВТБ) — але й ті закінчилися невдачею. Raiffeisen вже навіть попередив акціонерів, що найрадикальніший сценарій – повне списання російського бізнесу – не порушить стійкості банку. 

Деякі західні гравці прямо визнають, що опинилися в безвиході і, ймовірно, не зможуть покинути Росію. «Надії [на адекватні умови продажу російського бізнесу] немає. Отже, краще вже я утримаю актив на собі», — говорив в інтерв'ю FT гендиректор тютюнового гіганта Philip Morris Яцек Ольчак.

Поки що Raiffeisen залишається лавірувати між тиском російської влади та ризиком вторинних санкцій. За рік війни банк розірвав стосунки приблизно із трьома десятками великих російських клієнтів — серед них олігархи та корпорації. А кредитування бізнесу в країні 2022-го Raiffeisen скоротив на 30%, що менеджмент вважає великим досягненням.

Raiffeisen стрімко розвивав бізнес у Росії з 1990-х. Також швидко йти — не варіант, запевняв глава банку. Допомагає те, що в рідній Австрії тиску на банк не чинять

Історія Raiffeisen на російському ринку почалася 1996 року. Австрійський гігант був одним із перших західних банків країни, пережив кризу 1998 року — і швидко скористався цією перевагою, розширюючи свою присутність. Наприклад, на рішення про купівлю в 2006 році Імпексбанку з 200 його підрозділами за 563 мільйони доларів у Raiffeisen пішло менше місяця.

Так само швидко згортати бізнес банк не захотів. "Банк - це не кіоск, який торгує ковбасою, який можна закрити за тиждень", - говорив у березні 2022-го Йохан Штробль. 

Ця позиція знаходить підтримку у рідній для Raiffeisen Австрії. Тиск на банк із вимогою відходу з Росії уряд практично не чинить — позначаються щільні зв'язки з державою. Справа в тому, що лише 41,2% акцій Raiffeisen торгуються на біржі, а рештою часток за складною схемою володіє мережа регіональних підрозділів в Австрії. Зрозуміти, хто насправді приймає рішення, — це «ціле мистецтво, яке можна назвати райффайзенологією», пожартував у розмові з FT один із корпоративних консультантів, який говорив на умовах анонімності. Але в жодному разі боятися, що акціонери змусять банк до будь-яких дій, не доводиться.

Фото: Татяна Макєєва / Reuters / Scanpix / LETA

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

10:06
Звичайне шахрайство: фігурант журналістських розслідувань ексочільник УСБУ Миколаївщини Герсак став громадським діячем та збирає грантові кошти для ветеранів (ФОТО)
09:31
Типове "зе": "слуга народу" Роман Кравець шантажує таксі "Uklon"через Telegram-канал "Джокер" - вимагає $200 тисяч
09:01
Суд зобов’язав упц (мп) повернути державі Успенський собор ХІІ ст. у Каневі
08:35
У Росії виробництво бензину впало на 14% після атак на НПЗ - Росстат
08:00
ГЕНШТАБ ЗСУ: ситуація на фронті і втрати ворога на 28 березня
20:00
У четвер дощитиме трохи в Карпатах, вдень до +20°С
19:22
У Польщі через перевірку контррозвідки звільнили генерала, який відповідав за підготовку ЗСУ
18:09
Диктатор на прізвисько Барбекю: як у Гаїті влада повністю захопила злочинні угруповання
17:17
Голова ВККС Роман Ігнатов подав у відставку
16:16
Чим загрожує Україні атака на енергосистему

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]