FT: Європі загрожує водна криза через посуху та нерозумну політику

|
Версия для печатиВерсия для печати

Посуха та лісові пожежі, що сталися на півдні Європи за поточне літо, значно погіршили ситуацію із нестачею води у регіоні.

Про це пише Financial Times.

Проблема посилюється аномально спекотними температурами та поганою політикою місцевої влади, зазначає видання.

Кількість та інтенсивність посух у ЄС «різко зросли» — приблизно на 20% за період з 1976 по 2006 рік, — і продовжують зростати, зазначає FT. У той же час Інститут світових ресурсів (WRI) прогнозує, що до 2030 року глобальний попит на прісну воду перевищить доступну пропозицію на 56%, що на 16% вище за прогноз McKinsey від 2009 року.

Найсильніше брак води може вдарити по європейських фермерів. Як приклад FT наводить заворушення між фермерами у Франції та Іспанії – найбільшими споживачами води у Європі. Наслідки також стосуватимуться домогосподарств та інших галузей, включаючи виробництво енергії, оскільки вода необхідна для охолодження атомних електростанцій.

Як зазначає FT, нестача води викликана не тільки лісовими пожежами, що почастішали, і високими температурами в Європі. До дефіциту води також призвела неправильна політика місцевої влади щодо розподілу ресурсів. Навіть ті частини Європи, в яких традиційно фіксується підвищена вологість, наприклад, Польща чи Німеччина, перетворилися на райони водного стресу, пише видання.

Згідно з індексом WRI, опублікованому в серпні, Бельгія, яка відома своєю похмурою погодою, є країною в Європі, яка найбільше відчуває брак води. Це пов'язано із щільністю населення країни та поганою інфраструктурою.

Крім того, у низці європейських країн значна кількість води втрачається через застарілу систему трубопроводів, яка постраждала внаслідок сильної посухи. За даними Thames Water та Northumbrian Water, рекордна літня спека, а потім холодна зимова погода призвели до значного збільшення кількості розривів трубопровідних мереж. FT зазначає, що ситуація посилюється нестачею інвестицій в інфраструктуру з боку комунальних компаній.

Глава групи з водних ресурсів у директораті з навколишнього середовища ОЕСР Ксав'є Лефлейв заявив, що в Європі немає жодної країни, яка була б повністю захищена від дефіциту води. «Більшість водних режимів у Європі є спадщиною достатку. Тепер їх необхідно реформувати, щоби враховувати дефіцит», — додав він.

Минулого літа Європа зіткнулася з рекордною посухою та пожежами. Постраждало сільське господарство — фермери багатьох держав заявили про значні втрати врожаю. Через посуху в Європі пересохли деякі річки та озера. Єврокомісія попереджала, що посуха могла виявитися найсильнішою за останні 500 років.

За даними Politico, ще у квітні понад чверть європейського континенту зіткнулося з проблемами через посуху. Видання тоді прогнозувало, що кліматична криза може призвести до зростання конкуренції між європейськими країнами за доступ до водних ресурсів.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]