Геннадій Сікалов: Що спільного у МСЕК і "президента Львівщини"

|
Версия для печатиВерсия для печати

"ДБР буде розслідувати можливу змову представників родини Козицьких з керівниками прокуратури та НАЗК.

Справа МСЕК і хмельницьких прокурорів – верхівка айсбергу. Це визнав навіть президент, який заявив, що "інвалідність" купували не лише прокурори, а й митники, податківці та працівники Пенсійного фонду. І це визнання щиро дивує, бо викликає просте питання: а що робила влада ці п’ять років у президентсько-парламентській республіці, в якій де-факто влада президента, а точніше – Офісу президента, трохи більш ніж абсолютна?

Втім, ми всі розуміємо, що робила влада – брала участь. А у випадках, коли умовний Бутусов ловив цю владну ящірку за хвіст, то вона цей хвіст успішно відкидала. І тоді з пароходу корупційної української сучасності скидалися усілякі розенблати, семенченкита інші костіни. Скидалися гучно, проте без жодних наслідків, і потім знову підтягувалися назад до системи. Це ж було вже, як казав живий класик. Зараз теж ліквідують МСЕК, придумають іншу абревіатуру, перехрестять порося у карася і побіжать далі.

Випадок на Хмельниччині показав тотальну корумпованість органів прокуратури. Не тільки Хмельниччини. В органах прокуратури, за підрахунками Української правди, втричі більше осіб з інвалідністю, ніж у середньому серед населення, а серед начальників – 38%.

А між тим у нас вже 10 років йде реформа прокуратури. Виникає наступне питання: на що пішли гроші для "реформи" і навіщо вона проводилася, якщо з часів Пшонки нічого не змінилося? Чим Пшонка відрізняється від звільненого заступника Костіна Вербицького, який купує елітну нерухомість у Конча-Заспі? Масштабами? Так ми не все бачили. Або чим Пшонка відрізняється від екс-прокурора Києва, голови Одеської ОВА Кіпера, довірені особи якого викуповують мільярдний підсанкційний бізнес у зрадника? Це ж було вже, повторюсь.

Декілька слів про іншого голову ОВА – президента Львівщини Максима Козицького та його відносини із прокуратурою. Свідомо називаю його президентом Львівщині, бо у цьому регіоні його влада значить у рази більше, ніж влада Зеленського. Бо африканські царьки нервово курять і мріють про майстер-клас з державного управління від Максима Зиновійовича та його батька. Якщо не брати до уваги традиційні владні теми по митниці та трафіку ухилянтів, то у найбільш прибуткових галузях енергетики та видобутку нафти та газу домінує родина діючого голови ОВА.

З огляду на це наступне питання: чим ми відрізняємося від африканських диктатур чи "бананових республік" Латинської Америки, де одні й ті самі клани контролюють владу та ключовий національний бізнес?

Нафтогазові компанії Козицьких отримали на державних нафтогазових тендерах понад 7,5 млрд грн. Найбільше — ТОВ "Бурова компанія "Горизонти" – 7 млрд грн. А також ТОВ "Сервісна компанія "Горизонти" – понад 171 млн грн, ТОВ "Георозвідка" – понад 100 млн грн, ТОВ "Нордік-Буд" – майже 30 млн грн. та ТОВ "Західнадрасервіс" – 4,2 млн грн.

Вибачте, як таке можливо, що Максим Козицький очолює виконавчу вертикаль області, а компанії його батька і брата отримують від цієї вертикалі мільярдні тендери?

А особливої гостроти це питання набуває з огляду на те, що головним партнером Козицьких у нафтогазовому бізнесі виступає посіпака Газпрому Карел Комарек, який на кредити російських державних банків став тіньовим господарем Чехії, на кшталт того, як Іванішвілі у Грузії. Відкрито діючи проти економічних інтересів України, Комарек із газовими чекістами побудував ПХГ у Чехії, отримав від них подарунок – нафтовий термінал "Самара". У 2018 році СБУ та Держфінмоніторинг вимагали від Держгеонадр не допускати українські компанії Комарека до тендерів через те, що цей термінал та інші його російські активи забезпечували паливом "ЛДНР".

Отже ще раз картина, яку ми бачимо. Компанії очільника регіону домінують у державних тендерах на мільярди, а головним партнером родини виступає такий собі чеській Іванішвілі.

Виникає чергове питання: а де тут СБУ зі справами про держзраду і ініціюванням санкцій РНБО проти проросійського чеха, НАЗК з висновками про конфлікт інтересів, НАБУ зі справами про мільярдну корупцію, прокуратура, яка ці справи ініціює і звинувачує корумпанта? І де антикорупційні активісти?

Відповідь на це питання теж закільцьоване. Річ у тім, що компанія Фінпорт Текнолоджіс Інк., яка належить батькові голови Львівської ОВА Максима Козицького Зиновію Козицькому фактичного монополізувала обслуговування сайтів Офісу генпрокурора, обласних прокуратур та НАЗК.

Починаючи з 2019 року, Фінпорт Текнолоджіс Інк. майже щорічно вигравала тендери на створення, а згодом – на підтримку та розширення веб-порталу для генпрокуратури та обласних прокуратур. А у випадку з НАЗК – посунула державне підприємство, яке до цього займалося програмно-технічним супроводженням Єдиного державного реєстру декларацій – "УКРАЇНСЬКІ СПЕЦІАЛЬНІ СИСТЕМИ". Переважна більшість торгів відбувалася на неконкурентній основі або ж компанія була єдиним учасником тендеру. Вартість послуг щорічно зростала на 20-30%. Пікантна деталь, яка характеризує підхід "державників": на кінець 2023 року на балансі Фінпорту числилось основних засобів на суму 45 тис грн, що є еквівалентом двох дешевих ноутбуків. При цьому загалом на держтендерах Фінпорт отримав понад 61 млн грн.

Ну і як, скажіть, НАЗК чи прокуратура можуть розслідувати діяльність таких хороших людей, без яких вони, як без (електронних) рук?

Звісно, ні. Ба більше. Чомусь так сталося, що справи проти компаній Козицьких, де органи прокуратури здійснюють процесуальний нагляд, чомусь розвалюються. Зокрема, йдеться про такі справи:

- Накладання арешту за клопотанням прокуратури на документи чернігівського відділення "Альфа Банку", серед яких були банківські документи ТОВ "Бурова компанія Горизонти" (2022 рік);

- Кримінальне провадження за статтею про ухилення від сплати податків при спорудженні вітроелектростанції Старий Самбір-1. Клопотання – обласної прокуратури. Фігуранти – ПП "Нордік", ТОВ "ЕКО-Оптіма" та інші (2015 рік);

- Накладання арешту за клопотанням прокуратури на податкові документи "Укргазвидобування", серед яких були договори з ТОВ "Горизонти" (2015 рік);

- Накладання арешту за клопотанням прокуратури на податкові документи "Укргазвидобування", серед яких були договори з ТОВ "Горизонти" (2022 рік);

Розслідування щодо незаконного видобутку бурштину на ділянці, яка перебуває у користуванні ТОВ "Прикарпатська енергетична компанія" (2020 рік).

Ви запитаєте, а чому ж діяльність Козицьких нецікава професійним антикорупційним активістам? Відповідь на це може дати, наприклад, кримінальне провадження №42016000000000688, яке розслідувала Генеральна прокуратура. Там йшлося про 4,4 мільйони доларів, які у 2014–2016 рр. уряд США виділив на реформу кримінальної юстиції в Україні, з яких 2 мільйони кудись поділися, причому одним з реципієнтів був Центр протидії корупції, а одним з підрядників – так, Фінпорт Текнолоджіс Інк, через рахунки якої і виводилася частина коштів. Після втручання Надзвичайного і Повноважного Посла США в Україні Марі Йованович Генпрокуратура закрила справу.

З огляду на це – чи можуть бути у професійних антикорупційних активістів претензії до Козицьких? Ну, звісно ж, ні. Одну справу робили, в одній справі фігурували.

Однак ми у Громадській спілці "Останній бастіон" сповідуємо дещо інші принципи. Тому подали заяву про кримінальний злочин і отримали рішення суду, який зобов’язав ДБР відкрити кримінальне провадження щодо можливого вчинення власником ПРАТ "Фінпорт текнолоджіс інк." Зиновієм Козицьким, головою Львівської ОВА Максимом Козицьким, а також невстановленими посадовими особами органів прокуратури та НАЗК злочинів, передбачених статтями Кримінального кодексу України:

  • 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою)
  • 369 (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі)

В ухвалі суду підтверджено, що зі змісту доданої до скарги заяви про злочин убачається, що вона містить достатньо відомостей, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення."

Автор: Геннадій Сікалов, експерт з питань енергетики, учасник війни

(Джерело).

Зображення вгорі: Голова Львівщини, у якого на потоці "ухилянти" тікали за кордон, тепер відмежувався від скандалу з Гринкевичем, з яким підписував числені угоди і позував на фото

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]