Колишній злочинець, власник квартири за $2 млн і уродженець Донецької області: хто тепер командує військами рф в Україні

|
Версия для печатиВерсия для печати

Незважаючи на те, що імена російських генералів все частіше стають відомими через зведення про загиблих на війні в Україні, безпосередньо про командувачів військ рф, які прибули «денацифікувати» колись братську країну, донедавна було відомо мало. За даними аналітиків Conflict Intelligence Team, зараз російськими військами в Україні командує заступник міністра оборони Геннадій Жидко, який раніше очолював війська Східного військового округу. Відомості ще про двох командувачів розкрило саме міноборони рф: за даними відомства, угрупуванням військ «Центр» зараз керує генерал-полковник Олександр Лапін, Південний військовий округ очолив генерал армії Сергій Суровікін.

Що відомо про нових генералів, які командують військами рф на війні в Україні, – в огляді The Insider.

Геннадій Жидко

Генерал-полковник Геннадій Жидко, який зараз керує військами рф в Україні, служив начальником генерального штабу збройних сил рф, командувачем військ Східного військового округу, брав участь у військовій операції в Сирії. У листопаді 2021 року його призначили заступником міністра оборони рф з військово-політичної роботи. На цій посаді Жидко зобов'язаний, зокрема, проводити «контрпропагандистську роботу із захисту особового складу від негативного інформаційно-психологічного впливу» і робити «профілактику поведінки, що відхиляється». На початку червня CIT з'ясувала, що «усієї операцією на Донбасі» тепер командує Жидко. Як зазначає засновник CIT Руслан Левієв, вихідцям зі східного військового округу, оскільки він вважається найбільш укомплектованим та боєздатним, дають більш привілейоване становище: їх відправляють на найважливіші напрямки, оскільки це дає найбільший результат.

У червні розслідувачі видання «Метла» виявили у Геннадія Жидко квартиру в Москві в районі Хамовники за 2 млн. доларів.

Сергій Суровікін


Генерал армії рф Сергій Суровікін у 1991 році за рішенням ГКЧП особисто керував колоною бронетехніки, яка під час серпневого путчу давила людей. Тоді загинули троє захисників Білого дому: Володимир Усов, Дмитро Комар та Ілля Кричевський. «За офіційною версією, у тунелі під Новим Арбатом «колонна була зупинена натовпом, на дорозі було споруджено завали. Суровікін звертався до натовпу з попередженнями... вимагав пропустити колону і зробив два попереджувальні постріли вгору з табельної зброї. Потім з частиною колони прорвався через завали і пішов з місця конфлікту, а під час нападів натовпу на бойові машини, що залишилися, загинули троє молодих людей», – згадує ті події член ради Центру захисту прав людини «Меморіал» Олександр Черкасов для видання «Новая газета. Европа».

1995 року Суровікіна визнали винним відразу в кількох злочинах: пособництві, придбанні та збуті, а також носінні вогнепальної зброї та боєприпасів без відповідного дозволу. Ці статті КК передбачали до 8 років позбавлення волі, але, як зазначає Радіо Свобода, вирок виявився гуманним: один рік позбавлення волі умовно. Пізніше, коли слідство розібралося, що офіцера начебто "підставили", звинувачення зняли і судимість погасили», пише Проект. Також «Проект» повідомляв, що у березні 2004 року підполковник Цибізов звинуватив командира дивізії генерал-майора Суровікіна у побитті з політичних мотивів. Пізніше Цибізов забрав свою заяву із прокуратури.

У 2014 році, вже будучи командувачем військ Східного військового округу, Сергій Суровікін працював у Ростовській області, де керував відправкою на південний схід України підпорядкованих йому танкових частин.

У 2017 році Путін призначив Суровікіна командувачем повітряно-космічних сил. Двічі в цей період відряджувався до Сирії, де загалом провів понад рік.

У червні 2022 року стало відомо, що тепер Суровікін командує Південним угрупуванням військ в Україні: про це написало міноборони, заявивши, що під начальством Суровікіна вона «завершила розгром оточеного угруповання ЗСУ у «Гірському котлі». На цій посаді він змінив Олександра Дворнікова.

Олександр Лапін


Про біографію генерал-полковника Олександра Лапіна відомо небагато: пройшов усі командні посади, очолював Загальновійськову академію Збройних сил російської федерації, з 2017 року – командувач військ Центрального військового округу.

2013 року в інтерв'ю «Новій газеті» він висловлювався про війну так: «Війна — неминучість. Вона була, є і буде. Це біда, хрест нашої цивілізації. Але коли розмірковуєш про життя і смерть, про творення та руйнування, виявляєш у цьому взаємозв'язок. Це війна. Вона очищає від зла, що накопичилося, дозволяє руйнувати старе і будувати нове. Але ви зможете дізнатися її зміст, її силу і значення лише тоді, коли зрозумієте, що жертви, які їй принесені, не марні».

На відміну від Суровікіна та Жидко, генерал-полковник Олександр Лапін неодноразово згадувався у зведеннях міноборони рф про перебіг війни в Україні: фігурував як генерал, який вручає «державні нагороди військовослужбовцям, які виявили мужність і героїзм під час спеціальної військової операції». Російська служба Бі-Бі-Сі з'ясувала, що нагородив Лапін навіть свого сина Дениса Лапіна: підполковника, який командував полком, що наступав на Чернігів і Суми. З опублікованих українською розвідкою переговорів зрозуміло, що полк зазнав серйозних втрат, але його командира Лапина-молодшого подано до нагороди.

24 червня від Міноборони з'явилося повідомлення, що під командуванням Лапіна з'єднання та військові частини угруповання військ «Центр» блокували Лисичанськ із півдня.

Саме заступник Лапіна Рустам Міннекаєв говорив про мету «другої стадії» вторгнення в Україну: за його словами, це «повний контроль над Донбасом та південною Україною, сухопутний коридор до Криму та ще один вихід у Придністров'я».

Михайло Теплинський


Генерал-полковник Михайло Теплинський народився там, де зараз воює – на Донеччині. Після школи одразу вступив до училища ВДВ. Встиг взяти участь у збройному конфлікті у Придністров'ї, у Першій та Другій чеченських війнах. Як пише «Проект», під час Першої чеченської – з грудня 1994 року по березень 1995 року на особистому бойовому рахунку старшого лейтенанта Теплинського близько 30 знищених бойовиків. Був на війні у Сирії.

Американський інститут вивчення війни (ISW) у середині червня з посиланням на українські джерела повідомляв, що Михайло Теплинський, начальник штабу Центрального військового округу, змінив на посаді командувача ВДВ Андрія Сердюкова. В ISW наголосили, що не можуть ні підтвердити, ні спростувати заяви джерел. «Якщо вони вірні, то це вказує на те, що Сердюков несе відповідальність за погану роботу та значні втрати серед російських підрозділів ВДВ, особливо на ранніх операціях під Києвом. Звільнення, що продовжуються, і можливі внутрішні чищення високопоставлених російських офіцерів, ймовірно, ще більше підірвуть слабкі можливості російського командування і довіру російських офіцерів», – писали ISW. Інших підтверджень інформації про те, що Теплинський командуватиме ВДВ, поки що немає.

Американський військовий експерт Роб Лі також вважає, що підрозділи Західного та Східного округів в Україні також можуть перебувати під керівництвом або Лапіна, або Суровікіна. За даними Роба Лі, командувач Західного військового округу Олександр Журавльов та його начальник штабу були звільнені, а командувач Східного військового округу Олександр Чайко повернувся до Сирії. На думку Роба Лі, Сердюкова вирішили замінити, коли не вдалося захопити Київ.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]