Є кричуща проблема з закупками складних дронів та тепловізійної оптики для ЗСУ. Негайно має втрутитися Кабмін і Офіс Президента

|
Версия для печатиВерсия для печати

Про проблему з постачанням дронів для потреб ЗСУ пише у своєму блозі у виданні Цензор.Нет Тарас Маланюк.

Дрони, тепловізори, тепловізійні приціли – технічні засоби, без яких ми вже не можемо уявити цю війну. Всі разом вони не менш важливі і не менш ефективні ніж танки , про які ми так багато останнім часом говоримо. Ця техніка (а далі ми будемо для скорочення вживати саме це слово для перерахованих в першому речені категорій товарів) зберігає десятки тисяч життів наших воїнів. На привеликий жаль майже нічого з цього не виробляється в Україні. Ба більше, майже все це походить з Китаю. З початком війни прямі закупки і постачання з Китаю в Україну стали неможливими. Китай не продає це і на державному рівні , пробуючи залишитись "нейтральним" в цій жорстокій війні. Всю роботу по забезпеченню ЗСУ такими технічними засобами взяли на себе волонтери, великі та малі благодійні фонди та громадські організації. Ми маємо контакти з великою кількістю військових частин, які можуть підтвердити цей факт. І фінансуються такі закупки за рахунок пожертвувань мільйонів українців. Як тих, що живуть в Україні так і всіх тих, хто розкиданий по світу. Це десятки і десятки мільйонів євро.

По при складності закупівель на державному рівні безпосередньо в Китаї, все про що ми говоримо можна вільно придбати в магазинах Європи . В рамках ЄС обіг цих товарів не підлягає контролю і ввозяться на територію ЄС вони під митними кодами для побутових товарів а не товарів подвійного вживання. І понад півроку після початку цієї фази війни не було проблем з їх завезенням в Україну з Європи. Польща мабуть найближчий наш союзник в цій війні. І тим більше не зрозумілим для нас став той факт, що в середині осені на всіх польських митницях почали забороняти ввіз в Україну такої техніки і навіть конфісковувати її при спробі ввезення в Україну. Причиною стало те, що формально по деяким параметрам вона попадає в категорію товарів подвійного вживання. Любий європеєць може купити, подарити, перевезти в любий куток ЄС, розібрати на деталі дрон. Любий мисливець без якихось дозволів може придбати тепловізор чи мисливський приціл. Але завезти це в Україну, як виявилось, ви не можете. Потрібно отримувати спеціальний дозвіл. Процедура отримання такого дозволу надто складна і в середньому займає понад місяць. А інколи і декілька місяців. А дрони чи тепловізоріи на війні потрібні "вчора". На щастя найпоширеніші дрони Мавік 3 якимось дивним рішенням були виведені з цієї категорії. Але дрони з тепловими камерами, які найбільш жадані для нашої артилерії чи розвідки, а також вся тепловізійна оптика стали по суті заборонним товаром на польській митниці. Кажуть існують польські фірми, які можуть отримати такі дозволи в коротші терміни. Але вони за свої послуги беруть значну комісію. І до того ж для отримання кожного такого дозволу потрібно оформити Сертифікат Кінцевого Споживача в штабі військової частини , куда мав би поїхати закуплений дрон чи тепловізор. Любий волонтер знає що в деяких випадках це важко і навіть не можливо. І якщо ви планували допомогти близьким для вас людям, чи знайомим, то в часто ви такий сертифікат не зможете отримати.

Деякий час словацькі митники теж пропускали через свої митниці на кордонах з Україною ці товари по цивільним кодам. Але недавно і вони обмежили їх вивіз в Україну по тій же причині, що і польські митники.

Можливо, митники прозріли. Але у нас склалось враження, що як польським митникам, так тепер і словацьким хтось "підказав", що треба включити обмеження. Це або ворог, або той, хто в Україні на цих товарах заробляє великі гроші і має вихід на відповідні структури. Наприклад на Державну Службу Експортного Контролю (ДСЕК), яка співпрацює з відповідними службами в європейських країнах. Недавно подібна історія була навколо ввезення таких товарів на територію України , але уже на українській митниці. Волонтери спільно змогли переконати владу зняти більшість обмежень, на українській стороні.

Наша команда волонтерського #УкрСпецІмпорту з початку війни допомагає закупляти для волонтерів, благодійних фондів, і інколи прямо для військових частин все що можна придбати в Європі . Основна ціль зробити ціни на все що ми закуповуємо мінімальними і забезпечити якнайшвидше доставку закуплених товарів нашим замовникам в Україні. В нас напрацьовані зв’язки з магазинами і фірмами, які нам дають великі знижки. До того ж ми закуповуємо всі товари, економлячи нашим замовникам ПДВ, яке б вони мали сплатити в ЄС. Тому ціни по яким через нас закуповують товари в півтора а часто і в два рази нижчі, ніж ті по яким ті ж товари можна придбати в Україні.

До нас за допомогою звертались і великі українські благодійні фонди і дуже багато менших як українських так і закордонних фондів. Однак ми не відмовляємо нікому. І велику частину нашої роботи становлять поодинокі замовлення від волонтерів.

Тепер наша робота і робота таких груп як наша заблоковані, якщо мова йде про закупівлю тепловізійних дронів чи тепловізійної оптики.

Але найгірше, що це автоматично може привести до колосального дефіциту цих товарів на фронті і до росту цін на них в Україні.

Ми впевнені, що наша влада, президент чи генштаб могли б домовитись з європейським державами (в першу чергу з Польщею та Словаччиною) і суттєво спростити саму процедуру отримання дозволів на вивіз в Україну цих видів по своїй суті побутових товарів, або на час війни навіть зняти всі обмеження прирівнявши в цьому питанні Україну до країн ЄС. Якби не клята війна, все б без проблем поступало в Україну напряму. А зараз закони ЄС по суті спрямовані в цьому питанні проти нас. Це при тому що фірми з ЄС самі закуповують такі товари в Китаї. І подавляючу більшість європейські магазини тепер замовляють саме для українців, отримуючи доходи і сплачуючи податки в бюджети європейських країн.

Ми переконані, що з нами погодяться і до нашої просьби приєднаються як благодійні фонди, волонтери, так і командири сотень і сотень військових частин які змогли отримати в якості допомоги закуплені через нас дрони чи тепловізори.

Тому ми просимо максимально поширити цей пост в надії що спільно ми зможемо вирішити це питання і вернути можливість для спрощеного ввезення в Україну тепловізійних дронів та тепловізійної оптики. Бо робимо ми це лише з бажанням допомогти ЗСУ і наблизити нашу Перемогу.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]