Військовослужбовець Олексій Чарей: пан Резніков, просто не заважайте!

|
Версия для печатиВерсия для печати

Дуже хочеться, щоб держава була нашим союзником в цій війні і щоб ми не витрачали час на війну з Українською Паперовою Армією. І дуже хочеться, щоб керівництво МО і ГШ навчилось нарешті вивчати реальні кейси.

Про це йдеться у блозі військовослужбовця Олексія Чарея у виданні Цензор.нет.

Міністр Оборони Олексій Резніков в інтерв'ю надрукованому на "liga net" сумнівається що "все так погано".

Ну ок. Я зараз надам аргументацію і ми спробуємо розібратись "погано чи ні" і що таке погано. І розібрати ідею Міністра по тезам.

Скажу чесно, моя перша реакція після прочитання цієї статті була вражаючою. Я відчув, ніби пропустив потужній джеб на рингу. Причому такий джеб, що прилетів не від супротивника, а від директора моєї команди, який з якоюсь метою заліз на ринг під час бою. Але потім я сів, трохи вгамував тремтіння рук і зрозумів, що зараз просто необхідно спокійно і взважено висловити позицію з боку військової аеророзвідки.

Я не бачу сенсу пояснювати очевидне - а саме те, що сьогоднішня війна це війна дронів і артилерії. Про це не писав тільки лінивий представник світової преси, резюмуючи інтерв'ю з топовими військовими експертами. На сьогодні той хто може піднятись в небо, знайти техніку супротивника та передати дані для ураження артою буде перемагати. І тут не стільки важливий сам інструмент, як своєчасність його використання.

По перше - казати що ми маємо на увазі тільки Мавік 3, це дуже серйозна неточність. Мавік 3 - один з мультикоптерів, які ми використовуємо для військових цілей. Але, є ще Матриси, Аутели, Перроти, Юнці та інші. Просто, Мавік 3 є найкращим в балансі характеристик і є найбільш зручним для нашої армії. Всі ці мультикоптери з якоїсь радості вважаються нашими фіскалами і зокрема паном Павліченко, товарами подвійного призначення. І тут треба пояснити, чому подібний підхід дуже шкодить Україні і віддаляє нашу перемогу.

Тож, подивимось на тези, висунуті паном Міністром в даному інтерв'ю:

"Але я чесно скажу, немає поняття "купа паперів". Вони беруть, як правило, гарантійний лист від того військового підрозділу, куди вони нібито везуть, і за наявності цього гарантійного листа у них усе далі відбувається."

Давайте порівняємо ці схеми:

1. Волонтер формує замовлення на армійську волонтерську допомогу в Європі. На сьогодні майже в кожному такому замовленні є дрони і це переважно Мавіки. Він завозить це в Україну і передає безпосередньо тим, хто буде цим дроном працювати. Виходить, що вже через пару днів після покупки, дрон починає працювати в війську.

2. Волонтер сидить і чекає листа. Тут проходить якийсь час на те щоб волонтер списався напряму з аеророзвідником. Боєць створив документ, підписав його в штабі і відправив волонтеру. Зважаючи на неймовірну загруженість при роботі на передку і те що штаби частин не дуже поспішають, це займає від пари днів до пари тижнів. До того ж волонтер збирає ряд таких замовлень, тому фактично замовлення відбувається з швидкістю найбільш повільної військової частини.

Потім волонтер ввозить коптер і відправляє його в штаб. Штаб часто не знаходиться з підрозділом. Там дрон якийсь час чекає постановку на баланс. Майно Армії не можна відправляти Новою Поштою, тож він починає чекати наступної логістичної відправки від штаба до підрозділа.

Все це виливається в тижні чекання на отримання дрона. Кожен день з яких виливається в людські втрати, яким запобігають аеророзвідники підрозділа.

Бо без "пташок", підрозділ сліпий і пропускає дуже багато загроз.

Другий момент, пов'язаний з затримкою пересилань дронів - специфіка Мавіків полягає в тому, що до останніх часів для серйозної роботи підходила тільки частина поколінь. Вона обмежена. І той Мавік який ми не встигнемо купити попадає в руки ворога. Який дуже ефективно використовує його проти нас. І тут ми знов маємо втрати серед наших військовослужбовців. Втрати, яким можна було запобігти, просто прибравши безглузду і необгрунтовані норму. Реально, ми розуміємо що ви любите все контролювати. Але зараз не час для цих ігор.

"До того ніхто не скаржився і везли, а тут раптом одна партія не приїхала і всі почали скаржитись. Таке бувало в історії. Тут треба провести якусь медіацію, можливо."

Саме так. До того все везлось нормально, а потім почало гальмуватись. І всі почали скаржитись. Треба не медиації проводити а з вдячністю приймати цю допомогу і максимально сприяти щоб вона якомога швидше попала у військо. Чи пан міністр забув, що саме волонтери одягнули і прогодувати армію, поки МО займалось вирішенням проблеми дефіциту необхідного майна?

"Але давайте не ідеалізувати "мавіки"

Ніхто не ідеалізує Мавіки. Ми всі з радістю би використовували Лелеки, FlyEye, Фурії. Але їх, навіть в штатних підрозділах аеророзвідки ми не бачимо. Я знаю хлопців, що є одним з топових окремих підрозділів сухопутки, яким по штату прописані Лелеки, але вони вже четвертий місяць літають на Матрісах. Ну ок, ми розуміємо що є об'єктивні складності у МО і забрали цей процес на відкуп громадськості. Люди не можуть купити ФлайАй за пів мільйона доларів, але реально можуть собі дозволити Мавіки. Тож, так. Це не панацея. Це те що ми можемо собі дозволити зараз щоб ефективно виконувати свої функції.

"В мене в закупці "мавіків" немає, щоб ви розуміли." Ну, це ми знаємо. І це не плюс Міноборони, яке не постачає війську найефективніший масовий засоб аеророзвідки що чудово працює на рівні до взвода а іноді і до роти. При цьому(я не знаю чи це закупівля МО чи волонтерка яку розподіляють), але в військо масово поступають трохи дешевші Аутели, які реально зовсім не підходять для військової мети. Я от жодного разу не чув, щоб Мавіки називали "весільними" а Аутели знаєте як у нас називають? "Аутистами".

І так, я порівнюю подібне з подібним. Аутели з термальною камерою поки залишається майже безальтернативним в свому сегменті.

Резюмуємо. Ми давно не чекаємо що МО видасть нам адекватні дрони. Ми самі знаходимо і за допомогою суспільства купуємо. Просто не треба нам заважати.

"Військові не сприймають, вони називаються нашими генералами "весільні дрони". Знімають весілля цими дронами. "

Генералу Сирському чомусь не смішно і він не називає весільними. А використовує підрозділи з матрісами і мавіками дуже активно і ефективно в своїх операціях.

А ті генерали які вам кажуть що комерційні дрони на війні не потрібні вже пора на пенсію. Я не хочу знов повертатись до тезису що у нас війна дронів і артилерії, це очевидно.

"використовують для ведення, скажемо так, маленької окопної боротьби і знищення в тому числі ворогів, цьому – нашому креативу і винахідливості – аплодують."

Давайте назвемо це "окопною війною", я не проти. Скажіть, а враження САУ, дорогих РЕБ і РЕР установок, батарей мінометів і арти це входить в поняття окопної війни? Бо ми теж аплодуємо коли за допомогою "весільного" дрона за 100 тис. гривень вражається саушка яка коштує на багато порядків більше і б'є по нашій піхоті, забираючи купу життів.

""Мавік" живе добу-дві максимум, якщо його серйозно використовують. "

В нашому війську до сих пір не існує адекватної школи аеророзвідки. Звичайно, коптер який ви даєте ненавченій людини може прожити один політ. Але я знаю людей навчених, які працюючи дуже полотно за всю війну втратили 1-2 дрони.

А знаєте що найсмішніше?

Зараз основних критерій підтвердження своєї навченності при співбесіді в підрозділ - сертифікат курсу Марія Берлінська яка і підняла тему ускладнення ввезення комерційних дронів і перепон з боку держави.

"Але давайте без ілюзій, цей дрон не змінить ситуацію на полі бою."

Вас погано консультують, пане міністр. Ці дрони вже давно змінили ситуацію на полі бою. Абсолютно всі успішні операції нашої армії робились з підтримкою цих дронів.

"Нам потрібен дрон, який несе на собі навантаження не 300 грамів, а 30 кілограмів. Ну хоча б три, розумієте?"

Давайте не будемо плутати розвідники і бомбардувальники. Розвідники дуже потрібні і, на мій погляд, ефективність арти яку коригує мультикоптер, набагато вища за ефективність скидання одного-двох припасів з БПЛА.

"Який літає не на 5 кілометрів, а на 50 хоча б."

Згоден, нам теж. Можете щось нам видати?

"П’ять миль в нього відстань"

Добре, не будемо зараз про знищення САУ, гаубиць, РСЗО(хоча доказів тому достатньо). Скажіть, яка ефективна відстань роботи 82 міномету, який нон-стоп утюжить позиції нашої піхоти. Достатня для Мавіка?

Дякую за увагу.

Дуже хочеться, щоб держава була нашим союзником в цій війні і щоб ми не витрачали час на війну з Українською Паперовою Армією. І дуже хочеться, щоб керівництво МО і ГШ навчилось вивчати реальні кейси, а не просто слухати генералів які вважають Мавіки "весільними".

Люди самостійно навчаються, самостійно знаходять дрони, самостійно згідно принципів мережецентричності комунікують з артою. І потім русня ридає "у них навіть сержант може визвати вогонь артилерії". Просто не заважайте.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:00
У суботу в Україні хмарно з проясненнями, дощі в центрі та на півдні
18:08
Смерть на колесах: чому китайські електромобілі становлять серйозну загрозу для нашої безпеки
17:04
"Після перемоги Революції Гідності": чому по Татарова, Портнова та інших зрадників з цієї кодли українці все одно прийдуть
16:58
Продаж картин Медведчука, які мають музейне значення, буде зупинений - АРМА
16:05
Генерал СБУ, покидьок Ілля Вітюк у 2014 році знімав Майдан з боку «Беркута» - Слідство.Інфо
15:33
Олександр Чупак: Чому держава не спроможна розв’язати демографічну проблему
13:18
Новини агентури ФСБ: нардеп Артем Дмитрук співпрацює зі священником УПЦ МП Чертиліним, якого підозрюють у держзраді, – Bihus.Info
12:18
Геть від москви: Молдова скоротила зовнішні торговельні відносини з рф до 3%
11:02
Перше збиття Ту-22М3 у повітрі: ЗСУ вразили літак за 300 кілометрів від України (ВІДЕО)
10:54
Ракетний удар рф по Дніпру та області: вбито 9 осіб, зокрема 3 дітей, понад 25 дістали поранення

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]