"Кроти" в Уряді: як російський агент 15 років шпигував в Кабміні України

|
Версия для печатиВерсия для печати

Український кабінет міністрів виявився "розплідником російських кротів". З початку повномасштабного вторгнення РФ українські правоохоронці виявили відразу кількох посадовців уряду, що тривалий час працювали на ворога.

Про це йдеться у статті BBC News Україна.

Один з них вже отримав вирок - це уродженець Київщини Василь Мехеда, співробітник секретаріату Кабміну. Його арештували в Києві на початку квітня, а 19 серпня він отримав вердикт - 12 років тюрми за держзраду. Працював на ворога український службовець 15 років.

Довготривалий агент

Як зазначено в матеріалах справи, працював в секретаріаті уряду Мехеда ще з 2000 року. Останніми роками обіймав посаду старшого референта відділу аналізу кореспонденції та моніторингу виконання завдань прем`єр-міністра.

Мехеда мав допуск до державної таємниці з січня 2001 року, який скасували 24 червня 2010 року.

В далекому 2006 році до нього звернувся колега з секретаріату Кабміну з дивним проханням - копіювати документи з грифом таємно та передавати йому. За це Мехеда отримував грошову винагороду від 800 до 3 000 доларів.

Через рік обидва колеги вирушили до Москви, де спілкувалися зі співробітниками ФСБ. Останні запропонували їм співпрацю, на яку вони погодились.

Так тривало три роки. Василь Мехеда копіював і пересилав таємну інформацію з Кабміну, яка цікавила російські спецслужби. З 2010 по 2015 рік в цій співпраці була перерва. Але потім вона продовжилась.

Співробітник апарату уряду отримав від ФСБ спеціальний пристрій для фотографування документів, що циркулюють у Кабміні, та карти пам`яті для знімків.

Періодично він виїжджав у Росію, Білорусь, Туреччину, Азербайджан, Вірменію та на Кіпр і передав фотознімки, отримуючи за них гроші. Також Мехеда отримав від ФСБ телефон зі спеціальними програмами для конфіденційного зв`язку.

Серед документів, які обвинувачений встиг передати російській розвідці, наприклад, документ "Щодо невідкладних заходів реагування на виклики в енергетичній сфері", довідка щодо перевірки запасних пунктів управління окремих обласних адміністрацій.

Також він передав РФ інформаційну довідку "Республіка Білорусь: вплив західних санкцій на економіку країни" та інші секретні документи уряду.

Після повномасштабного вторгнення російських військ співробітник уряду припинив роботу на ФСБ.

адвокат

На фото: адвокат Віктор Овсянніков. ФОТО: UNIAN

Щиросердне?

"Він визнає свою вину", - запевняє ВВС адвокат Мехеди Віктор Овсянніков.

Цікаво, що саме цей юрист є також захисником російського військовослужбовця Вадима Шишимаріна. Цей військовий засуджений київським судом до 15 років за вбивство цивільного на Сумщині.

В тому процесі Овсянніков був безкоштовним адвокатом, наданим державою. В справі Василя Мехеди він діє за договором з клієнтом, вказує юрист.

Визнання провини шпигуна суд врахував як пом'якшуючу обставину. Замість найбільшої міри - 15 років, суд призначив мінімально можливі 12 років.

Захисник вже подав апеляцію. Вона ще не розглянута. Питання обміну свого клієнта адвокат не виключає.

"Поки що не розглядали, це питання ще не піднімалось", - вказує Овсянніков.

"Гніздо" шпигунів?

Хто ж були спільники-колеги засудженого урядовця Кабміну? Вочевидь, мова йде про затриманих ще в середині березня двох українських чиновників.

Під увагу правоохоронців тоді потрапив завідувач відділу з питань діяльності органів юстиції у секретаріаті уряду Анатолій Бай та керівник відділу взаємодії з бізнесом у Торгово-промисловій палаті України Віталій Гордина.

бай

Анатолій Бай. ФОТО: СБУ

Останній в 2003-2008 роках був постійним представником України при координаційних інститутах СНД. Потім він до 2014 року працював в секретаріаті Кабміну в департаменті зовнішньоекономічних зв'язків.

Як повідомила пресслужба СБУ, саме ці підозрювані передавали РФ різну розвідувальну інформацію: від стану обороноздатності до облаштування держкордону та персональних даних українських правоохоронців.

гордина

Віталій Гордина. ФОТО: СБУ

Російські куратори платили їм за інформацію від 2 до 15 тисяч доларів за завдання. Суми залежали від рівня таємності та важливості зібраних даних.

Зокрема, Анатолій Бай, що отримав кодові імена "Кіреєв" і "Канатоходець", за даними СБУ, заробив 27 тисяч доларів на співпраці з ФСБ, а Гордина (позивний "Гаврілов") - 33 тисячі доларів.

Служба безпеки оприлюднила відео за показаннями затриманих. Анатолій Бай в цих показаннях зізнається, що передавав документи російським спецслужбам в "промислових масштабах".

"В середньому було 300 документів за раз. На рік було, мабуть, 3-3,5 тисячі", - вказує він.

Вирок Баю і Гордині ще не винесено. Підозрювані перебувають під вартою.

Слід зауважити, що це не перші "кроти" з Кабміну. Ще в 2017 році правоохоронці затримали Станіслава Єжова - заступника керівника протоколу і особистого перекладача прем'єр-міністра. У вересні 2019 року його засудили за шпигунство і відразу ж звільнили для обміну на українських бранців Кремля.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]