Мікросхеми обходу санкцій: як Європа заплющує очі на контрабанду комплектуючих для російських ракет

|
Версия для печатиВерсия для печати

Незважаючи на експортний контроль та санкції, після початку повномасштабної війни до Росії продовжували ввозити американські мікросхеми Texas Instruments та Analog Devices на десятки мільйонів доларів. Їх використовують у російських ракетах та супутникових системах зв'язку. Згідно з аналізом The Insider, посередниками у постачанні американських мікросхем виступали компанії не лише з традиційних «країн-контрабандистів» — Китаю та Гонконгу, а й з Німеччини, Литви, Нідерландів, Естонії та Фінляндії.

про це йдеться у статті видання The Insider.

За даними російських митних декларацій, з березня по листопад 2022 року в Росію ввезли мікросхем Analog Devices на $89 млн, Texas Instruments — на $50 млн. Як пояснив військовий експерт Леонід Дмитрієв, багато з цих мікросхем мають саме пряме застосування у військовій справі:

«Приблизно 30–40% мікросхем мають безпосередні військові аналоги, які мають додаткове маркування та функціонал відповідно. Наприклад, можливості шифрування/дешифрування даних чи певні параметри прецизійності. Деякі з елементів, знайдених на місці падіння ракет чи дронів в Україні, ідентифікувалися за сукупністю вторинних ознак, оскільки внаслідок детонації чи інших зовнішніх факторів вони фрагментувалися. Також росіяни іноді знищують заводське маркування деталей».

Експортно-імпортні дані, доступні в системі ImportGenius, дають уявлення лише про вершину айсберга, але ця інформація дозволяє сформувати уявлення про те, як мікросхеми проникають до Росії.

Схема обходу санкцій проста: приватна іноземна компанія набувала мікросхем Analog Devices або Texas Instruments і перепродавала їх російській приватній компанії-імпортеру. За митними деклараціями можна встановити торгову марку та виробника мікросхеми, а іноді — точне заводське маркування. Компанії-імпортери, у свою чергу, як випливає з цих державних закупівель, продавали електроніку (як правило, без вказівки маркування) російським оборонним підприємствам та організаціям, що належать спецслужбам. До них входили заводи, КБ та науково-дослідні інститути, що належать Росатому, Ростеху, Роскосмосу та ФСБ. Ці підприємства та організації виробляють, зокрема, радари, системи радіотелеметрії, дрони, тепловізори, системи запалення для двигунів військових літаків, системи наведення для засобів ППО, зброю з лазерним наведенням та ракетні двигуни. Одна з таких дочірніх структур Росатому — Інститут автоматики імені Духова виробляє ядерну зброю.

The Insider направив детальні запити до штаб-квартири Texas Instruments і Analog Devices, що знаходяться в Далласі (Техас) і у Вілмінгтоні (Массачусетс), але ні та, ні інша компанія не відповіла. Обидві компанії свого часу заявляли про прихильність до політики санкцій. Так, у Texas Instruments стверджували:

«Texas Instruments не продають жодних продуктів у Росію та Білорусь. Texas Instruments припинили продажі до Росії та Білорусі наприкінці лютого 2022 року, і ми більше не підтримуємо продажу до цих країн. Texas Instruments дотримуються законодавства та регулювання у країнах, де ми працюємо. Ми не підтримуємо і не схвалюємо використання наших продуктів у додатках, для яких вони не були призначені».

Так само звучала заява Analog Devices:

«Після російського вторгнення в Україну та відповідно до американських та європейських санкцій Analog Devices припинило ділову активність у Росії та контрольованих Росією регіонах України та Білорусі та оперативно проінструктувало всіх наших дистриб'юторів припинити постачання наших продуктів до цих регіонів».

Паперові санкції

США заборонили постачати до Росії американські інтегральні мікросхеми та обладнання для їхнього виготовлення без відповідної ліцензії. Обмеження торкнулися і реекспорту мікросхем, зокрема вироблених за американською технологією. За заявою міністра торгівлі США Джини Раймондо, дефіцит цих товарів уже призвів до того, що у російському озброєнні використовуються чіпи з посудомийок та холодильників. Аналогічні правила санкції діють і в Євросоюзі.

Проблема полягає в тому, що порушення численні та особливо ні від кого не ховаються. The Insider вже писав, що у російській зброї, яка потрапила до українських фахівців, виявлено сотні іноземних компонентів. Російські фірми, які постачають армію, досі отримують поставки з Європи. Санкційний режим не заважає російським олігархам, які отримують замовлення від Міноборони, вести бізнес у країні Євросоюзу – Латвії. Про сам факт контрабанди технологічної продукції не раз говорили багато журналістів та експертів.

Економіст Максим Миронов, проаналізувавши дані Федеральної митної служби, показав, що у 2022 році після весняного спаду імпорт напівпровідників до Росії зріс майже вдвічі по відношенню до довоєнного. Розслідування Reuters та лондонського аналітичного інституту RUSI продемонструвало, що з 1 квітня по 31 жовтня 2022 року в Росію було ввезено електроніки на $2,6 млрд, у тому числі американської — на $777 млн. У доповіді RUSI були пред'явлені зразки західних мікросхем, виявлені в збитій або захопленій російській зброї. Згідно з розслідуванням Nikkei, у 2022 році обсяг постачання Intel, AMD, Texas Instruments та інших американських напівпровідникових продуктів становив понад $740 млн. В основному поставки здійснювалися через Гонконг та Китай. «Важные истории» встановили ланцюжки постачальників мікросхем для Ростеха та розкрили шляхи контрабанди західних чіпів та дронів до Росії через Казахстан.

У доповіді RUSI було реконструйовано, як російський дрон-розвідник передає точні координати колони українських вантажівок та військових. Радіостанція Р-168, що використовується для передачі цих координат російській артилерійській бригаді, була зроблена з використанням «мікроконтролера, виготовленого Analog Devices, та процесора для обробки цифрових сигналів, виготовленого Texas Instruments».

Кому діставалася контрабанда

Один з російських імпортерів мікросхем - НПК Фотоніка з Санкт-Петербурга - з березня по листопад 2022 отримала мікросхем Texas Instruments на $96 тисяч і Analog Devices на $403 тисячі. НПК Фотоніка з 2014 по 2018 рік отримала чотири держконтракти на постачання в тому числі мікросхем для Центрального конструкторського бюро автоматики, яке належить держкорпорації «Тактичне ракетне озброєння» та виробляє, зокрема, головки самонаведення для балістичних ракет.

Як уже повідомляли ЗМІ та дослідні інститути, мікросхеми, зроблені Texas Instruments та Analog Devices, були виявлені в начинці російських надзвукових ракет «Кинжал», якими регулярно обстрілюють українські житлові будинки та цивільну інфраструктуру.

Електроніку у російських фірм, які імпортували американські мікросхеми, замовляли два підрозділи ФСБ: в/год 35533, що розробляє електроніку та програмне забезпечення для російських спецслужб, та в/ч 45187, яка проводить дослідження.

Так, московська фірма ТОВ «Макро Тім» з березня по листопад 2022 отримала мікросхем Texas Instruments на $226 тисяч і Analog Devices на $211 тисяч. Ця компанія була регулярним постачальником електроніки ФСБ-шной в/ч 35533, виконавши щонайменше 86 держзамовлень на мікросхеми, інші електронні пристрої та компоненти.

Інша російська компанія, ТОВ "Мікросан", з березня по листопад 2022 року ввезла до Росії мікросхем Analog Devices на $1,1 млн і Texas Instruments на $527 тисяч. Протягом останнього десятиліття «Мікросан» отримала держконтрактів більш ніж на $5 млн з різними державними структурами, серед яких були згадані військові частини ФСБ 35533 і 45187. В/ч 35533 навіть купувала у «Мікросан» мікросхеми, хоча за держконтрактами, неможливо встановити їхнього виробника.

Основний обсяг американських мікросхем надійшов до російських імпортерів через Китай та Гонконг, які стали топовими постачальниками брендів Texas Instruments та Analog Devices після початку повномасштабного вторгнення.

Наприклад, у травні 2022 гонконгська компанія Hongkong Chip Line International Co. Limited поставила партію мікросхем AD7450BRZ, виготовлених Analog Devices, російської компанії-імпортера ТОВ «Квантум», зареєстрованої у Москві. AD7450BRZ — це одноканальний 12-бітовий аналогово-цифровий перетворювач, який виявили українці в збитому «Кинджалі». Про роботу перетворювача розповів Леонід Дмитрієв:

«Якщо максимально спростити, цей АЦП відповідає за перетворення аналогових даних з датчиків на мову, зрозумілу бортовому комп'ютеру ракети. Тобто датчики передають комп'ютеру, наприклад, параметри телеметрії (швидкість, обертання, положення, положення закрилок/елеронів), модулі АЦП переводять параметри телеметрії з датчиків (електричні імпульси) в двійковий код і передають далі бортовому комп'ютеру, який порівнює реальні значення поточної одиниці часу із заданими під час програмування маршруту. Після чого бортовий комп'ютер видає авіоніці команду на коригування маршруту».

 

У листопаді 2022 року гонконгська компанія Win Key Limited відправила партію з 28 мікросхем ADF4351BCPZ-RL7, вироблених Analog Devices, російській компанії-імпортеру "Азімут". Ці схеми — широкосмугові синтезатори частоти, виявлені у збитих в Україні російських дронах Тахіон. Усього з березня по листопад 2022 року Win Key експортувала до Росії мікрочіпів Texas Instruments та Analog Devices на $2,6 млн.

Через які країни йшла контрабанда

У той час як Гонконг та Пекін культивують особливе ставлення до західних санкцій, митні дані показують, що деякі з найбільш проукраїнських країн дозволяють використовувати свої компанії та порти для тих самих цілей.

Литва, яка твердо підтримує Київ і поставила озброєння більш ніж на $436 млн, згідно з митними даними, вивченими The Insider, знаходиться на третьому місці серед експортерів продукції Texas Instruments до Росії. Слідом за нею йде Фінляндія, яка у квітні вступила до НАТО. У той же час Туреччина (теж член НАТО, яка, незважаючи на всі свої близькі зв'язки з Росією, була суттєвим постачальником озброєння для України), знаходиться на третьому місці серед експортерів до Росії мікросхем Analog Devices. На четвертому місці знову Фінляндія. На шостому - Нідерланди. Нідерланди направили в Україну зброї більш ніж на $1,3 млрд, включаючи системи ППО Patriot, і зараз очолюють зусилля щодо тренування українських пілотів на винищувачах F16.

Литва, Нідерланди, Фінляндія та Естонія, незважаючи на санкції Євросоюзу, у 2022 році продовжили постачати Росію мікросхемами через компанії-посередники. Сукупні постачання з цих країн досягли приблизно $3,4 млн.

Європейські контрабандисти російського походження

Візьмемо компанію Elmec Trade із Естонії. Ця компанія з березня по листопад 2022 року експортувала мікрочіпів Texas Instruments та Analog Devices приблизно на $2 млн, що привернула пильну міжнародну увагу. Американський Департамент казначейства у травні 2023 року ввів санкції проти Elmec Trade та його російських партнерів — ТОВ «Квазар» та ТОВ «Спецвольтаж», вказуючи на «постачання електроніки на мільйони доларів від початку повномасштабної російської агресії в Україні». Наразі володіння та управління компанією Elmec Trade передано естонському юристу Андрусу Каселе.

В інтерв'ю The Insider Касела заявив, що компанія більше не працює і буде закрита його юридичною фірмою: «За доступною мені інформацією, Elmec Trade була внесена до списку некоректно на помилкових підставах. Наскільки нам відомо, компанія не порушувала санкцій чи інших законів». Він заявив, що закриває компанію через «високу вартість юридичних послуг із заперечування санкцій».

Інша естонська компанія, Idatrading, в 2022 році поставила в Росію мікросхем Analog Devices на $50 тисяч, що склало рекордний виторг за весь час її існування. Володимир Труфанов, єдиний власник та директор компанії, заявив The Insider:

«Я підтверджую, що всі відносини з російською компанією, відповідно до періоду накладених санкцій, припинено. Із запровадженням певних пакетів санкцій експортні декларації неможливі. На даний момент компанія підтримує торговельні відносини, які не порушують санкцій, з Китаєм та Турецькою Республікою. Обсяг торгових трансакцій знизився на 80%. Звісно, компанія проти війни з Україною, де гинуть люди».

Ще один приклад – німецька фірма Wwsemicon. До 2015 року її власником та директором був Володимир Аветисян. Ця ж людина, як випливає з російських судових актів, контролювала фірму АТ «Компел». До війни АТ «Компел» було офіційним дистриб'ютором продукції Texas Instruments. Як показують митні дані, з березня по листопад 2022 року Wwsemicon ввезла мікросхем Texas Instruments та Analog Devices на суму понад $1,6 млн. Його практично ексклюзивним російським партнером було АТ «Компел», яке також отримувало державні замовлення від військових підприємств.

Нідерландська фірма Woerd-Tech (яка раніше називалася Radio-Electronic) належала якомусь Дмитру Кудрявцеву, який був заарештований у вересні 2022 року. За даними голландського видання Volkskrant, Кудрявцев багато років жив у Нідерландах. Він купував та імпортував мікросхеми, компоненти дронів та бочки з оксидом церію (ця речовина з різноманітними застосуваннями, зокрема в електродах, інфрачервоних фільтрах та каталітичних перетворювачах). Кудрявцев замовляв товари, перепакував їх нібито для відправлення на Мальдіви, але справжнім одержувачем була Росія. Кудрявцев був випущений під заставу і втік, мабуть, до Росії у лютому 2023 року. Volkskrant повідомляв, що сусіди бачили, як він із сім'єю залишав будинок у щільно забитій машині.

Woerd-Tech експортував з березня по листопад 2022 року мікросхем Texas Instruments і Analog Devices на суму не менше $1,2 млн. Серед його партнерів, зокрема, фігурувала російська фірма, яка постачала електронні компоненти заводу — виробнику засобів радіоелектронної. боротьби.

Жодна із цих європейських компаній не відповіла на запити The Insider.

Ден Фрід, колишній координатор з санкційної політики Держдепартаменту США при Бараку Обамі та Дональді Трампі, у коментарі для The Insider зазначив, що розкриття та блокування каналів експорту мікросхем та іншого високотехнологічного експорту до Росії — це довгий процес:

«Потрібні серйозні розмови з виробниками та компаніями-посередниками. Протоколи Know-your-customer („знай свого клієнта“) мають бути поширені на весь ланцюжок поставок. Тож можна акуратно сказати. Інакше можна сказати, що для привернення уваги деяких американських компаній буде потрібна загроза або її реалізація у вигляді, метафорично кажучи, голів, насаджених на кілки».

Переклад: «Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]