Нардеп Ярослав Железняк: "Блокування податкових накладних начебто принесло бюджету 4 млрд грн. Але у нас стільки на митниці крадуть за пів місяця"

|
Версия для печатиВерсия для печати

БізнесЦензор поспілкувався з першим заступником керівника Комітету ВР з питань податкової та митної політики Ярославом Железняком про обшуки в ДПС, проблему з блокуванням податкових накладних, корупцію на митниці та схеми у гральному бізнесі.

На початку лютого СБУ та ДБР провели обшуки в помешкані в.о. голови податкової інспекції Києва Оксана Датій, яка очолювала комісію з розблокування податкових накладних. Вона проходить по справі необгрунтованого розблокування податкових накладних і відшкодування ПДВ на десятки мільярдів гривень.

Однак, керівниця податкової Києва так і не отримала підозри, а великі обсяги знайденої готівки, яку демонстрували слідчі, належали не їй, а іншому податківцю. При цьому це не скасовує факту, що її спосіб життя не відповідає доходам.

Складається враження, що справа навколо обшуків у Датій схожа на спробу заступника Офісу президента Олега Татарова вплинути через підконтрольне йому ДБР на голову податкового комітету Данила Гетманцева, який, як розповідають, має вплив на ДПС. І ці розмові небезпідставні.

В день обшуків у керівниці ДПС Києва Кабмін звільнив керівництво митниці, яке, через масштабну корупцію, виконало план зі зборів податків у бюджет трохи більше як на половину. Проте пішли не всі - креатура Татарова і тіньовий керівник митниці Руслан Черкасський, який обіймав посаду заступника голови, терміновао зліг на лікарняний у спробі зберегтися в кріслі.

Тим часом на митниці продовжують функціонувати схеми через які бюджет недоотримує десятки мільярдів щомісяця.

БізнесЦензор поспілкувався з першим заступником керівника Комітету ВР з питань податкової та митної політики Ярославом Железняком про обшуки в ДПС, проблему з блокуванням податкових накладних, корупцію на митниці та схеми у гральному бізнесі.

-9 лютого відбулося засідання ТСК, де обговорювалася корупційна складова під час блокування і розблокування податкових накладних. Розкажіть будь ласка детальніше, що саме обговорювали?

-Наша зустріч складалася з двох частин. Перша стосувалася обшуків Державного бюро розслідувань, в тому числі в помешканні виконувачки обов’язків голови податкової інспекції Києва Оксани Датій, яка також очолювала Комісію з питань зупинення реєстрації податкових накладних у ДПС місті Києва. Також перша частина дискусії була присвячена двом цифрам в прессрелізі ДБР по результатам цих обшуків. В ньому йдеться, що за експертними оцінками, внаслідок дій Датій та її оточення до тіньового обігу потрапило понад 15 млрд грн. В іншому епізоді вказується, що керівництво ДПС причетне до відшкодування ПДВ на понад 30 млрд грн. Обидві цифри відверто шокують і ми розбиралися що і до чого.

-На вашу думку, звідки взялися ці цифри? Яке їхнє походження?

-Зі стелі. По-перше ці цифри вони намалювали за три роки (2020, 2021, 2022). І навіть, коли ми склали всі відшкодування ПДВ за 2020-2022 роки, то вийшло 27,9 млрд грн. Не 30 млрд грн необґрунтовано відшкодованого ПДВ як заявляло ДБР. Коли ми попросили слідчих ДБР пояснити, звідки такі цифри, то вони "попливли" і не дали відповідь.

Коли ми почали питати про 15 млрд грн, а мова йде про розблокування податкових накладних 25 підприємств. Накладні цих підприємств податкові накладні були розблоковані і там жодного відшкодування ПДВ не було. Навпаки, вони відмовились від частини кредиту. Тобто сплатили більше виходить у бюджет.

Звинувачення ДБР полягає в тому, що комісія прийняла рішення їх розблокувати і тому з'явились якісь міфічні 15 млрд грн. Для розуміння за весь 2022 рік по Києву було відшкодування ПДВ на 4,9 млрд грн.

А в цілому в Україні відшкодовано 84,5 млрд грн, при цьому ДБР заявляє про неправомірне розблокування накладних на 15 млрд грн і неправомірне повернення ПДВ на 30 млрд грн. Тобто це навіть неправдоподібно звучить.

До засідання я думав, що гроші ДБР знайшла у Датій, але слідчі на ТСК заявили, що готівка, фото якої були опубліковано, була знайдена в інших працівників ДПС і просто так подали у релізі.

Мені здається, що хлопці з ДБР хайпанули і ввели громадськість в оману. Але це не робить Датій невинуватою і сподіваюся, що факти незаконного збагачення нею передадуть в НАБУ.

-Чи правильно я розумію, що Датій проходить по справі незаконних рішень про розблокування податкових накладних. Фактично її підозрюють у необґрунтованих рішеннях про розблокування податкових накладних? В чому конкретно стосується справа, по якій вона проходить?

-Це гарне питання, адже я теж цього не зрозумів. Її підозрюють у зловживанні службовим становищем, але ми так і не почули, чому її звинувачують, що вона через Комісію з питань зупинення реєстрації податкових накладних, у якій 25 людей, розблокувала податкові накладні. Можливо, але коли ми запитали, чи проводились обшуки у інших членів комісії, адже це колегіальний орган, то виявилося, що ні.

Другий епізод - це невиконання нею судових рішень. Можливо, але по цьому обшуки не проводились. А третє це незаконне збагачення, але чому цим займається ДБР, а не НАБУ, адже це їхня підслідність.

Скажу відверто, ДБР - хайпанули, але це не робить з них злочинців, а з Датій святу, оскільки стиль її життя дійсно не відповідає її доходам.

-При цьому Датій не отримала підозру?

-ДБР про це не повідомила. Це історія більше про політику. Чому в цей день, коли обшуки проводили масово по всій країні (в тому числі і в олігарха Ігоря Коломойського і також без підозри - БЦ)?

-Склалося враження, що обшуки в Датій це спроба заступника Офісу президента Олега Татарова вплинути через підконтрольне йому ДБР на голову податкового комітету Данила Гетманцева, який, як розповідають, має вплив на ДПС.

-Мене, як представника ТСК, цікавить, звідки взялися у релізі ДБР суми у 15 та 30 млрд грн і що надійшло у бюджет, а що ні. Я вважаю, що ДБР тут перебільшило масштаб. Але ваш колега пан Бутусов теж висловився щодо політичної мети обшуків.

 -Яка наразі ситуація з блокуванням податкових накладних? Чи стала вона кращою порівняно з кінцем 2022 року? Чому підприємці говорять про великі обсяги блокування податкових накладних?

-12 жовтня 2022 року Міністерство фінансів змінило алгоритм роботи системи автоматичної реєстрації податкових накладних. Після цього рівень блокування податкових накладних у жовтні зріс до 1,52%. При тому, що стандартний рівень був 0,6-0,7%. В листопаді кількість заблокованих накладних зросла до 1,75%. І це дуже багато, адже з блокуванням накладних зіткнулося кожне десяте підприємство. В грудні рівень блокування впав до 1,4%. В січні 2023 року цей показник знизився до 1%, а наразі у лютому рівень блокування податкових накладних знаходиться на 0,3% від всього обсягу.

Через це, після того як я виклав свій телефон у публічний простір, я познайомився з половиною бухгалтерів Києва, які скаржилися на блокування накладних.

Не розумію, для чого це зробив уряд. Начебто це принесло додатково у бюджет 4 млрд грн. Проте у нас такі ж 4 млрд грн крадуть на митниці за пів місяця.

Зараз ситуація змінюється. ДПС поставило собі задачу зменшити блокування податкових накладних до 0,2%. Зробити втричі краще, ніж було до цього.

-Що потрібно зробити, щоб ситуація з блокуванням податкових накладних не повторювалася?

-Розділимо проблему на дві складові: 1. Несправедливо блокується накладна в автоматичній системі; 2. Несправедливо розблоковується в ручному режимі через ці комісії.

Чому несправедливо блокується? Бо це робить автоматично система і вона це робить на основі рішення Кабміну, яким затверджено алгоритм. Якщо ми хочемо боротися з необґрунтованим блокуванням, то потрібно змінювати алгоритм і це вже робиться. Є робоча група і там велика кількість представників бізнес-асоціацій. Чим менше у нас несправедливо блокується податкових накладних - тим краще. Є коли вони блокуються справедливо. Для розуміння половину заблокованих накладних ніхто не намагається розблокувати. Маленькі суми також немає сенсу блокувати. Який сенс? На 5 тис гривень "схематоз" не зробиш. Тому з цією частиною потрібно працювати, але тут немає корупції, оскільки рішення приймає машина.

Частна з розблокуванням. Я на ТСК задавав всім питанням, чи є інший механізм розблокування, окрім як зібрати комісію у 25 людей, яка приймає відповідне рішення (одну з таких очолювала Датій - БЦ)? На жаль жодного іншого механізму поки не має.

Щоб повністю прибрати умови для корупції потрібно зробити автоматичним розблокування. Зараз над цим працюють і можливо вдасться, якщо не повністю вирішити питання, то хоча б прибрати деякі проблемні моменти.

-Чи є у вас факти, що представники комісії вимагали за розблокування плату?

-У мене фактів таких немає. Я всіх прошу: "Скажіть, хто взяв хабар. Хто його дав - можна не говорити". Я чув, що беруть 1-2%, але за що? Якщо за розблокування, тоді має бути пов'язана вся комісія. То давайте знайдемо один такий випадок і пропишемо весь ланцюжок руху коштів. Я чую, що такі випадки є, але мало фактів. Але чим відрізняється податкова від митниці? Якщо в податковій когось так ловлять, як в Тернополі, то відразу всі звільняються. Водночас на митниці такого немає. Наприклад на Одеській митниці нічого не змінилося після всіх корупційних випадків.

-На початку лютого уряд звільнив керівництво митниці, зокрема виконувача обов’язків голови Митної служби В’ячеслава Демченка. Та першого заступника Олександра Щуцького. Однак заступник голови митниці Руслан Черкасський, якого вважають тіньовим керівником митниці, щоб не бути звільненим, терміново пішов на лікарняне. Його заява так і не потрапила в Кабінет міністрів. Що відбувається? (Детальніше про Черкасського читайте за посиланням)

-В чому стратегія Черкасського? Вона дуже проста і навіть тупа. Він хоче залишитись на лікарняному до зміни політичної ситуації, щоб запропонувати комусь свої послуги зі збору грошей з митниці. Або ж його звільнять і він відразу піде в суд оскаржувати своє звільнення під час перебування на лікарняному. Після цього він поновиться на посаді і ми повертаємось до пункту номер один - він знову пропонуватиме свої послуги зі збору тіньових грошей з митниці.

Чого варто нам досягти? Його звільнення за власною заявою, або ж, щоб у правоохоронних органів виникли до нього запитання. Наскільки мені відомо, є такі правоохоронні органи, які мають до нього запитання. Я передав їм частину матеріалів по Черкасському, в тому числі і щодо незаконного збагачення і щодо конкретних службових порушень і по схемам із секонд-хендом. Тому у нього зберегтися не вийде. Ви не уявляєте, скільки людей до мене підходили з непристойними проханнями не називати його прізвище. Пане Черкасський, дякую за цих людей. Вони ще раз підтвердили, що ви чорт, який має бути звільнений з митниці.

-Раніше ви заявляли, що Черкасський керував митницею під наглядом заступника голови Офісу Президента Олега Татарова. Який між ними зв'язок? (Більше про Татарова читайте за посиланням)

-Щоб не нашкодити певним процесам, я поки утримаюсь від відповіді на це питання. Але обов'язково прокоментую, коли ці процеси відбудуться.

Схема Черкасського на митниці досить примітивна - призначити керівника регіональної митниці і призначити йому "програму". Для розуміння, "програма" - це рівень щомісячної абонентської плати, яку керівники регіональних митниць мають платити за отриману незаконну вигоду. Як в анекдоті: "Пістолет отримав - крутись як хочеш!"

-А що стосується схеми з експорту з України "чорного" зерна. Які зараз масштаби? (Крадене, або куплене за чорний кеш, чи нелегально вирощене на державних підприємствах зерно, яке експортується фірмами-одноденками через зерновий коридор).

-Це одна зі схем, яку легко піймати, проте вона продовжує функціонувати. Митниця отримує від податкової інформацію про фірму, яка має зерно із незрозумілим походженням і хоче його експортувати. Деякі такі фірми митниця перевіряє, затримує вантажі, запитує документи про походження зерна. А деякі відпускає і зерно експортується. Яка різниця між цими фірмами? Юридично - ніякої, а практично різниця залежить від суми грошей, які отримала митники. Ми провели три засідання ТСК по цій темі, все зрозуміло. Одеська митниця це просто жах-жах! Я багато бачив корупціонерів, але не бачив людей, які майже відкрито кажуть: "Поки можемо - будемо красти".

-Який обсяг "чорного зерна" в загальному обсязі експорту зернових?

-З 3000 тисяч компаній експортерів зернових "чорним" експортом займається 500 компаній. До них основне питання, звідки вони взяли це зерно і де документу, у кого вони його купили.

-Є ще одна масштабна корупційна схема - це схема реалізації сигарет через магазини безмитної торгівлі duty free. У нас в цій категорії працює дві великі фабрики: Винниківська тютюнова фабрика та фабрика у Жовтих водах. Вони продовжують працювати? (Цигарки без сплати акцизу виробляються для продажу в магазинах безмитної торгівлі. Проте насправді частина йде контрабандою у Польщу, Румунію, інші країни, а ще частина потрапляє на українським внутрішній ринок. Цей напрямок на митниці підпорядкований Черкаському).

-Фабрика у Жовтих водах - це пам'ятник корупції. Вона з'явилася в 2015 чи в 2016 роках, її роботу "кришували" політики з тодішньої коаліції, зокрема колишній нардеп від Народного фронту Микола Мартиненко. Скільки їх намагалися закрити, БЕБ на бронетранспортерах їздив туди, але вони просто в тупу працюють. І в 2022 році нарешті Податковій вистачило сил забрати ліцензію і витягнути частину обладнання. При цьому вивезли не все обладнання і вони намагаються знову "зарішати", щоб запустити виробництв. При цьому деякі правоохоронці бігали і просили не ображати цю фабрику і дозволити працювати. А те, що бюджет втрачає 20 млрд грн щороку, то це їх не хвилює.

При цьому, як мені повідомляють, з'являються уже нові нелегальні фабрики. Однак Винниківська фабрика, за звітом Kantar, є найбільшою в тіньовому сегменті.

До речі, зараз тіньових ринок сигарет, після закриття фабрики в Жовтих водах, впав з 22% до 17%. Проте відкриваються нові маленькі фабрики. Це як з Гідрою, коли їй відрубати голову, то на тому місці з'являється кілька нових, які починають розростатися.

-На днях ви заявили, що гральний бізнес під час війни зміг вивести "у тінь" близько 10 мільярдів гривень обороту на місяць. Розкажіть будь ласка, яким чином і чому це відбулося?

-Ця тема вразила мене своєю цинічністю під час війни. Існує декілька фінансових шлюзів через які проходять ці гроші. Раніше в цьому брало участь дев'ять банків, в тому числі один державний (ймовірно мова про Укргазбанк - БЦ), але зараз залишився лише один приватний (ймовірно Ibox bank - БЦ).

​​Банки надають гральному бізнесу послугу з "міскодінгу" та виведення цих грошей. Якщо спрощено: вони забезпечували і забезпечують, щоб гроші від гравця попали на рахунок казино, але нібито "за рекламні послуги".

Під час Чемпіонату світу з футболу виводилось десь 12 млрд грн на місяць, а в звичайний час - 10 млрд грн. Ці гроші виводились без податків, вони повертались на виграші без податків, адже гравець також платить податок з виграшу. Потім ці гроші використовувались для оплати зарплат в конвертах (або поповнення банківських карт фіз осіб через термінали), а це також мінус податки. А потім, якщо потрібно було вивести валюту з країни, то ці гроші виводились через схему експорту "чорного зерна". В цій системі є: гральний бізнес, банки, роздрібні мережі, купа фінкомпаній, конвертаційні центри та експортери "чорного зерна". Фактично через таку екосистему гральний бізнес ховає гроші від держави.

Це підслідність Бюро економічної безпеки (очолює Вадим Мельник - креатура Татарова - БЦ). Це питання до Нацбанку, який має застосувати суворі санкції до банків, які допомагають виводити гроші. Я вважаю, що НБУ має позбавити ліцензії той приватний банк. Їду на роботу і бачу рекламний борд цього банку зі слоганом: "Працюємо заради перемоги!" Да? Ви вкрали кілька мільярдів в армії.

-Скільки бюджет недоотримав завдяки виводу гральним бізнесом грошей, щоб не платити податки?

-Множимо 10 млрд грн на місяць на 12 місяців і отримуємо 120 млрд грн. Ділимо на 5 і отримуємо 24 млрд грн. Це мінімум того, що недоотримав бюджет, відповідно і ЗСУ, адже захист країни фінансується лише з наших податків.

-Хто ще, крім НБУ, має щось зробити, щоб прикрити цю схему?

-БЕБ! Це його підслідність. На Financial Times є подкаст про фінансову складову порно бізнесу. І там приходять до того, що розвинені країни зрозуміли, що немає сенсу боротися з цими сайтами, а потрібно бити по фінансовим шлюзам, оскільки вони не отримують грошей від монетизації те реклами, то і не можуть існувати. І теж саме потрібно в Україні зробити з гральним бізнесом - блокувати їм фінансові шлюзи. Якщо гравці не можуть поповнювати рахунок на казино, то зникає сенс його існування. Ми зараз цим займемося.

-Хто з представників грального бізнесу цим зловживає?

-Майже всі. Вони заявляють, що працюють по чесному і то якісь невідомі негідники зробили сайт-клон через який уникають від сплати податків. А потім ми бачимо як вони через один і той же банк гроші проганяють. Тому ми зараз думаємо над зміною законодавства, щоб позбавляти ліцензії за такі дії.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

08:00
ГЕНШТАБ ЗСУ: ситуація на фронті і втрати ворога на 25 квітня
20:00
У четвер дощитиме на Правобережжі, на півдні та на сході до +26°С
18:04
Випробування солідарністю - воно ще тільки чекає на Україну
17:31
Открытие компании в Эстонии и оформление иностранного банковского счета: что нужно знать
16:29
Кримінальні оборудки із землею: крім Сольського, підозру отримав його заступник
16:24
За межею розумного: у Буданова записали собі в заслуги арешт ФСБ заступника Шойгу
15:17
ВРП схвалила звільнення судді Тандира, який нетверезим збив на смерть нацгвардійця
15:10
Підривна діяльність: СБУ затримала настоятеля Святогірської лаври упц (мп)
14:05
З початком "великої війни" Полтавська облрада купила подарункові годинники на 1,5 млн гривень, ними нагороджують "кишенькових" депутатів, чиновників і прокурорів
12:51
Рада збільшила кількості прикордонників на 15 тисяч

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]