Інформація про сепаратні перемовини ООН з країною-терористом, поставила перед усім світом питання: якою є максимальна прийнятна ціна глобальної продовольчої безпеки

|
Версия для печатиВерсия для печати

 Чому поступки ООН перед росією не розв’яжуть проблему українського агроекспорту? При цьому всі учасники ринку погоджуються, що альтернативи Зерновій угоді немає. Дискусії ведуться про прийнятну ціну її поновлення

Поступки, які ООН пропонує росії в обмін на відновлення Зернової угоди, навіть якщо вони будуть прийняті, навряд чи здатні розв’язати проблему постачання українського зерна за кордон у довгостроковій перспективі. Тим не менш, інформація про перемовини з країною-терористом, що випливла в німецьких ЗМІ, поставила перед усім світом питання: якою є максимальна прийнятна ціна глобальної продовольчої безпеки. У  виданні Mind розбирались: що може одержати кожна зі сторін і чого в цій ситуації більше – ризиків від послаблення антиросійських санкцій чи вигод відновленої морської торгівлі.

Що росії пропонує ООН? Насамперед, варто уточнити, що офіційного підтвердження сепаратних переговорів ООН і рф та їх умов немає. Однак гостра реакція офіційних осіб на інформацію, що з'явилася в німецькому таблоїді Bild із посиланням на «секретний лист генсека ООН Антоніу Гутерріша до міністра закордонних справ росії сєргєя лаврова» побічно підтверджують її достовірність.

Читайте також: ООН - структура, побудована за принципом організованого лицемірства

ООН нібито пропонує росії серйозні поступки у введених проти неї санкціях, намагаючись домовитися про коридори для експорту українського продовольства. Лист, на який посилаються німецькі журналісти, нібито датований 28 серпня.

Йдеться, зокрема, про дозвіл на перепідключення державного россєльхозбанку до міжнародної платіжної системи SWIFT через спеціально засновану дочірню компанію RSHB Capital SA.

Крім того, ООН хоче «застрахувати російські кораблі від українських атак» в Азовському та Чорному морях. Як зазначається, голова Організації у листі пише: «Страхова компанія, яка фінансується ООН для російського експорту продовольства та добрив, може почати працювати з Lloyd's протягом 4-6 тижнів».

Пропонується не лише «страхування вантажів для російського експорту продовольства та добрив», але також і страхування «каско та P&I». Тобто – комплексне страхування від зовнішніх впливів на кораблі, що використовуються для транспортування, та страхування від збитків, завданих третім особам.

Читайте також: В ООН не бачать геноциду у діях рашистів, бо ті вбивають українців недостатньо багато та без умислу

Третім пунктом є допомога у розморожуванні активів російських компаній із виробництва добрив у Європейському Союзі. У листі генсек ООН нібито просить надати список конкретних рахунків чи активів. І зазначає, що російські компанії з виробництва добрив мають звернутися до відповідних національних органів ЄС за відповідними виключеннями.

Крім цього, Гутерріш нібито пропонує дозволити російським кораблям, які перевозять харчові продукти та добрива, швартуватися в портах країн ЄС через швидкі портові дозволи.

Йдеться про «цілеспрямовані виключення», щоб дати російським кораблям доступ до портів ЄС, якщо це необхідно для закупівлі, імпорту чи транспортування сільськогосподарської продукції та харчових продуктів, включно з пшеницею та добривами.

Що каже ООН? В Організації не коментують ситуацію, як, втім, не підтверджують і не спростовують справжність листа.

Проте представник Єврокомісії підтвердив, що «ЄС висловив Росії через ООН свою відкритість для пошуку більш постійного, конструктивного рішення через призначену дочірню компанію Російського аграрного банку, що дозволяє здійснювати платежі SWIFT відповідно до санкцій ЄС щодо транзакцій сільськогосподарської продукції».

Постачальник фінансових послуг SWIFT також побічно підтвердив у відповідь на запит Bild: «Ми знаємо про дискусії на високому рівні, які зараз відбуваються навколо Чорноморської зернової ініціативи, і уважно стежимо за розвитком подій».

Якою є реакція України? Офіційно – гостро негативною.

Спікер МЗС України Олег Ніколенко однозначно заявив, що Україна не підтримує послаблення будь-яких санкцій проти рф в обмін на відновлення функціонування Чорноморської зернової ініціативи.

Однак якщо неприємних домовленостей буде досягнуто «чужими руками», то навряд чи Україна відмовиться від можливості експортувати зерно з портів Одеси. Особливо зараз, коли інфраструктура Дунаю напівзруйнована, а перевалка через західні кордони обмежена у зв’язку з європейським ембарго на імпорт.

А що росія? Офіційно жодних рішень не прийнято, оскільки «пропозиції надто хороші, щоб бути правдою».

Якщо не Зернова угода, то що? Усі сторони погоджуються, що альтернативи морському експорту з Одеси не існує.

Якщо його не буде відновлено, це означає затоварення внутрішнього ринку, зниження валютної виручки та відсутність грошей в АПК. А в перспективі – стагнацію сільського господарства. Проте Україна намагається максимально використати альтернативні маршрути вивезення зернових.

Припустимо, що зернова угода 2.0 запрацювала, що далі? Якщо росія досягне виконання своїх вимог, то на короткий час очікується активізація морського експорту з Одеси. Однак, зрозумівши важливість цього важеля тиску, рф, швидше за все, знову використає його для досягнення подальших поступок.

 

Також треба враховувати, що президенту Туреччини Реджепу Ердогану, який контролює Босфор і вважає Зернову угоду своїм дітищем, дипломатичні перемоги ООН, до яких він не причетний, абсолютно не потрібні.

Джерело: Mind


В тему: 

 

 

 

 

 

 

 


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]