Нові правила проходження ВЛК: що змінилося

|
Версия для печатиВерсия для печати

Закон про мобілізацію, який днями набув чинності, передбачає зміни у проходженні військово-лікарської комісії і визначенні придатності до військової служби.

Медичне обстеження мають пройти всі військовозобов’язані чоловіки, але цього не можна зробити за власним бажанням, а лише після отримання направлення від Територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Про це "УП. Життя" розповіла голова військово-лікарської комісії індустріального районного ТЦК та СП у Дніпрі Олена Седлецька.

ВЛК проводитимуть у спеціально виділених для цього медичних центрах або лікарнях. Військовозобов'язані мають здати аналіз на ВІЛ, гепатити та сифіліс, а також зробити кардіограму та флюорографію.

Голова ВЛК Дніпровського РТЦК та СП зазначила: залежно від результатів огляду та чи були виявлені проблеми зі здоров’ям, військовозобов’язаних можуть направити на додаткове обстеження.

Крім того, необхідно пройти огляд у шести лікарів:

  • офтальмолога;
  • отоларинголога;
  • терапевта;
  • хірурга;
  • невропатолога;
  • психіатра.

"Ці шість лікарів – основний склад. Раніше в комісії були ще дерматологи та травматологи, але за новим наказом їх скоротили", – сказала Олена Седлецька.

Для того, щоб визначити, чи придатна людина до військової служби, медкомісія проводить базовий огляд і вивчає результати аналізів, медичні висновки чи діагнози, встановлені раніше. І лише потім визначає, чи є у людини порушення, і шукає його у станах зі списку наказу №402 Міноборони.

"Враховуючи те, що лікарі ВЛК не встановлюють діагнозів, а роблять експертні висновки, спираючись на результати медичного огляду і медичні документи від інших лікарів-спеціалістів, люди, направлені на військово-лікарську комісію, мають принести ці медичні висновки з собою", – зазначила Оксана Сухорукова.

Простіше кажучи: якщо людина має хронічні захворювання, то повинна надати документи, які це підтверджують, та її скерують на обстеження до "вужчого" спеціаліста. Далі військовозобов’язані мають принести медичні висновки, які додадуть до особистої картки.

Після вивчення усієї медичної документації комісія вирішує, до якої категорії належатиме:

  • "придатний";
  • "непридатний";
  • "придатний до служби у військових частинах";
  • "тимчасово непридатний". 

Олена Седлецька зауважила, що обстежувати людину за кожною з хворіб ВЛК не може через брак ресурсів і часу. Якщо у військовозобов'язаного немає яскраво вираженого захворювання і сильних симптомів, то він буде придатним.

"Якщо людина приходить майже до кожного з лікарів з дрібними скаргами, обирається домінуюча проблема, за якою ми будемо її обстежувати.

Таких пацієнтів багато, і якщо ми будемо робити огляд за кожною скаргою, лікарні змушені будуть працювати тільки на ВЛК", – додала лікарка.

Вгорі: медичне обстеження мають пройти всі військовозобов’язані чоловіки. Фото: NEWAFRICA/DEPOSITPHOTOS

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]