Нова Держінспекція архітектури та містобудування перевершила корумповану ДАБІ по створенню проблем громадянам та малому бізнесу

|
Версия для печатиВерсия для печати

Ті самі чиновники, які викривали корумпованість ДАБІ, «не помічають», що ДІАМ плодить ще гіршу статистику,  і розповідають про чудову роботу.

Новостворена Держінспекція архітектури та містобудування (ДІАМ), яка прийшла на заміну корумпованій Державній архітектурно-будівельній інспекції (ДАБІ), катастрофічно погіршила ситуацію для простих громадян і малого бізнесу, що веде будівництво СС1 (незначний клас відповідальності, - ред.). Про це заявляє експерт з питань містобудування Георгій Могильний.

"У результаті реформи зі створенням ДІАМ покращилися умови для великого бізнесу, що веде будівництво об’єктів класів наслідків СС2 і СС3 (10% усіх об’єктів будівництва), але катастрофічно погіршилася ситуація для простих громадян і малого бізнесу, що веде будівництво СС1 (90% усіх об’єктів)" - наголосив експерт.

Він нагадав, що на новостворену Державну інспекцію архітектури та містобудування покладалися надії на повне припинення незаконних дій при реєстрації повідомлень про початок будівельних робіт.

Для таких очікувань була ціла низка передумов:

  • повністю новий орган, створений саме для подолання корупції, що була в ДАБІ;
  • незаконність повернення повідомлень як одну із корупційних схем роботи ДАБІ було виявлено та підтверджено спеціально створеною ТСК ВРУ, тож ДІАМ повинна була це врахувати;
  • на відміну від ДАБІ, ДІАМ мала повний обсяг повноважень для здійснення як архітектурно-будівельного контролю, так і архітектурно-будівельного нагляду;
  • голова ДІАМ Семен Кривонос був великим прихильником ідей лібералізації та дерегуляції економіки і перед призначенням очолював Офіс простих рішень та результатів Михайла Саакашвілі, тож корупційне перетворення повідомлення на документ дозвільного характеру прямо суперечило його публічній позиції;
  • і головне: ЄДЕССБ пройшла стадію пілотного проєкту і розпочала повноцінну роботу, що банально унеможливлювало дії, не передбачені законодавством, бо «комп’ютер хабарів не бере».

Проте, із початком роботи ДІАМ відбулося прямо протилежне очікуванням.

Частка незаконних повернень повідомлень на доопрацювання в ДІАМ наразі в середньому у 2,5 разу перевищує показники корумпованої ДАБІ, а в органах державного архітектурно-будівельного контролю (ДАБК) при органах місцевого саомоврядування частка відмов підскочила втричі.

Усе це відбувається абсолютно відкрито і простежується через публічну державну систему. Але ті самі політики і високопосадовці, що казали про ситуацію із поверненням повідомлень як про доказ корумпованості ДАБІ, цього «не помічають» і розповідають про цілковиту відсутність корупції та чудову роботу ДІАМ, наводячи успішні приклади щодо зменшення кількості відмов і швидкості видачі дозволів на будівництво класів наслідків СС2 і СС3.

В окремих містах ситуація виглядає абсурдно. Наприклад, департамент ДАБК Київської міської державної адміністрації на кожне чинне повідомлення продукує понад два повернення на доопрацювання. А в ДІАМ для складного будівництва СС3 при отриманні дозволу на два видані дозволи припадає приблизно одна відмова. Тож розпочати в Києві будівництво найнижчого класу відповідальності СС1 при повній його дерегуляції в чотири рази складніше, ніж будівництво найвищого класу наслідків СС3, що потребує отримання дозволу.

На думку експерта, руки рядовим виконавцям розв’язав наказ №107 (додаток 5), підписаний головою ДІАМ Семеном Кривоносом у перший же день роботи нового органу. 16 вересня минулого року він затвердив Інформаційну картку адмінпослуги з реєстрації повідомлення. І ця інформаційна картка одночасно встановлює, що підстави для ненадання послуги відсутні, але в результаті надання послуги можна отримати повідомлення про повернення документа на доопрацювання.

Таким чином, особисто Семен Кривонос дозволив своїм підлеглим грубо порушувати законодавство України та повертати на доопрацювання те, що в обов’язковому порядку підлягало лише реєстрації в ЄДЕССБ.

Нагадаємо, у вересні 2021 року Уряд на своєму засіданні остаточно ліквідував Державну архітектурно-будівельну інспекцію (ДАБІ). З того часу у цій сфері працює Державна інспекція архітектури та містобудування (ДІАМ).

Як звітував Мінрегіонбуд, за чотири місяці роботи новоствореного органу ДІАМ видала понад 1500 дозволів на початок будівельних робіт, понад 500 сертифікатів — про прийняття об’єктів в експлуатацію.

Водночас, за цей же час ДІАМ відмовила понад 600 суб’єктам у наданні дозволів на початок будівництва та було видано майже 700 відмов на отримання сертифікатів через порушення.

Таким чином, навіть за офіційною статистикою кількість відмов за перші чотири місяці склала 65%.

Тим не менш, цю статистику міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов прокоментував в абсолютно оптимістичному ключі.

«Завдяки цифровізації адмінпослуги у сфері будівництва тепер надаються оперативно та прозоро. Істотно скорочено час очікування відповіді на заявку учасників будівельного ринку, а також час на перевірку об’єкту перед його здачею в експлуатацію. Майже 100% заявок інспектори опрацьовують протягом однієї доби. Ми ж продовжуємо працювати над тим, аби всі процеси були автоматизовані та не потребували участі співробітника інспекції. Відсутність людського фактору — важлива складова боротьби з корупцією, зокрема, та реформи містобудування загалом», — зазначав Чернишов.

Міністр також наголосив, що нові принципи роботи Державної інспекції архітектури та містобудування забезпечили прогнозованість роботи. Відтак закінчилися безпідставні візити з перевірками на об‘єкти.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]