NYT: Україна не зуміла до зими відновити енергосистему після атак рф

|
Версия для печатиВерсия для печати

Українська енергетична система перед зимою, що настає, виглядає більш крихкою і вразливою, ніж рік тому, коли російська армія почала бомбардувати об'єкти критичної інфраструктури на території України.

Про це пише The New York Times, посилаючись на українських чиновників та галузевих експертів.

Влада України відмовляється надати докладні дані про поточний стан енергосистеми країни, заявляючи, що це конфіденційна інформація в умовах воєнного часу. Проте експерти стверджують, що ситуація лише трохи покращилася з того часу, як ООН у своїй доповіді повідомила, що до квітня 2023 року загальні генеруючі потужності України впали до половини довоєнного рівня.

За їхніми словами, багато стратегічних об'єктів та звичайних підстанцій все ще не відновлено повністю, а в країні критично не вистачає трансформаторів, які передають електроенергію від електростанцій до будинків людей. «З того часу мало що змінилося. Ми знаходимося в набагато гіршій ситуації, ніж минулого року», — заявила NYT колишня депутат та член комітету з енергетики Верховної Ради Вікторія Войцицька.

Особливо гнітючою, кажуть експерти, є ситуація з тепловими електростанціями, які працюють на вугіллі або природному газі. Хоча основна частина електроенергії в країні посідає атомну енергетику, ТЕС залишаються ключовим елементом в енергобалансі України для задоволення попиту в періоди пікового споживання. Ремонтні роботи на теплоелектростанціях сильно запізнюються, але український уряд обіцяє, що цієї зими ТЕС вироблятимуть 4,5 гігават потужності. За оцінками ООН, це лише третина довоєнних поставок у країні.

За даними національного оператора «Укренерго», з жовтня 2022 до квітня 2023 року російські війська запустили понад 1200 ракет і безпілотників по енергетичних об'єктах України. В результаті до середини листопада майже половину енергосистеми було відключено, залишивши українців без світла та тепла. Станом на червень 2023 року Київська школа економіки оцінювала загальну шкоду енергосистемі країни у 8,8 мільярда доларів.

Військові та чиновники в Києві вже висловлювали побоювання щодо того, що цієї зими Міноборони РФ знову застосує торішню тактику. Останніми тижнями спостерігався сплеск атак російських дронів на енергетичну систему України.

Завдяки західним союзникам Україна з минулого року значно посилила свою протиповітряну оборону, яка дає змогу збивати ракети та дрони на підльоті до критичної інфраструктури. Влада також розповідає, що тепер навколо найважливіших енергетичних об'єктів зведено зміцнення.

«З одного боку, ми більш уразливі. З іншого боку, ми є більш підготовленими», — заявив у розмові з журналістами міністр енергетики України Герман Галущенко. За його словами, влада інвестувала понад 10 мільярдів гривень (280 мільйонів доларів) у ремонт енергетичних об'єктів до майбутньої зими.

Але, як і інші офіційні особи, Галущенко визнає, що швидке повернення галузі до довоєнного рівня є малоймовірним. "Неможливо менше ніж за рік повністю відновити енергетичні об'єкти, які будувалися десятиліттями", - заявив NYT заступник голови парламентського комітету з енергетики Олексій Кучеренко.

Глава «Укренерго» Володимир Кудрицький називає головною проблемою нестачу трансформаторів, на які його компанія тепер полює по всьому світу. У доповіді ООН повідомлялося, що минулої зими Росія пошкодила чи знищила майже половину високовольтних трансформаторів в Україні. Точних цифр журналістам він також не повідомив, але визнав, що «запас міцності, або буфер безпеки, цього року менший, якщо говорити про обладнання, яке перебуває в експлуатації». Ще один член Комітету з енергетики Верховної Ради Інна Совсун заявила, що трансформатори зараз настільки важливі, що частину з них до зими ховали на складах країн-союзниць України, щоб убезпечити російські атаки.

Генеруючі потужності України зараз здаються настільки ослабленими, що деякі аналітики побоюються, що країна не зможе уникнути віялових відключень електроенергії, навіть якщо Росія не знову бомбардуватиме енергетичну інфраструктуру.

За підрахунками голови енергетичної консалтингової компанії «Метрополія» Віктора Куртієва, в період зимового пікового споживання Україні може не вистачити 1,5 гігават — потужності, необхідної для забезпечення електроенергією 10 тисяч домогосподарств на місяць. І це ще не зважаючи на можливі російські атаки, додав він.

Проте міністр енергетики та голова «Укренерго» вважають, що вразливість енергосистеми буде врівноважена новими засобами ППО, а також спеціальними зміцненнями, зведеними довкола найважливіших енергетичних об'єктів для захисту від прямих попадань чи уламків ракет та безпілотників. Інна Совсун описує ці укріплення як «багатошарову систему» з мішків з піском, бетонних стін та огорож з каменів у сітці. Наскільки ефективні подібні споруди, поки що неясно.

Переклад: «Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]