Обмін територій на втрати рф: NYT аналізує битву за Донбас

|
Версия для печатиВерсия для печати

Американська газета New York Times аналізує стратегію України на нинішньому етапі війни з Росією і доходить висновку, що ЗСУ намагаються перемогти російську армію, виснаживши її ресурси у важкій та кровопролитній битві за міста Донбасу. Наскільки успішною виявиться така тактика - поки що не зрозуміло, вважають автори публікації.

Журналісти NYT нагадують, що за останній рік Україна втратила кілька міст на Донеччині - але тільки після запеклих битв, у яких армія РФ втрачала велику кількість військових та техніки.

Повільно просуваючись вперед, Росія з початку минулого року захопила три великі міста - Мар’їнку, Авдіївку та Вугледар, а також десятки сіл та містечок на Донеччині.

Для зовнішніх спостерігачів повільний, але впевнений відступ України з Донбасу може здатися сигналом про початок фіналу війни, коли Москва впевнено бере гору на полі бою, користуючись своєю перевагою у живій силі та вогневій міці, пише NYT.

Але українські командири та військові експерти заперечують це, стверджуючи, що битва за Донбас виходить за рамки простих територіальних здобутків і втрат.

На їхню думку, зараз це війна на виснаження, коли кожна сторона намагається ослабити іншу, завдаючи максимальних втрат, сподіваючись зламати спроможність і волю ворога продовжувати війну, пише NYT.

Військовий експерт Микола Бєлєсков із українського державного Інституту стратегічних досліджень назвав це в інтерв'ю виданню стратегією "обмін територій на російські втрати".

"Питання у тому, скільки вони втратять, доки не зрозуміють, що це безглуздо", - цитує NYT військового з 411-го батальйону ЗСУ, який воює в районі Покровська. Однак, за його словами, деякі українські командири також "воліють залишати позицію чи населений пункт, якщо це зменшує кількість втрат серед особового складу".

Роман, командир, який захищав Вугледар у складі 72-ї української бригади, розповів NYT, що коли російські війська зосереджують свої зусилля на певній ділянці, вони можуть розбити українську оборону. Наприкінці літа росіяни мали перевагу 10:1 в артилерії під Вугледаром.

На думку деяких з опитаних виданням аналітиків, наступ ЗСУ у Курській області сприяв виснаженню українських ресурсів.

Військовий експерт Пасі Паранінен з фінської компанії Black Bird Group зазначає, що за останні два місяці армія РФ захопила близько 700 квадратних кілометрів української території, що приблизно втричі більше, ніж вони окупували у червні та липні.

Однак до виконання російської мети захопити всю Донецьку область ще дуже далеко, зауважує видання. Для цього армії РФ потрібно буде взяти під контроль ще близько 10 тисяч квадратних кілометрів, тобто приблизно у п'ять разів більше, ніж було окуповано за останній рік.

Територія регіону усіяна численними містечками та селами, що змушує обидві сторони вступати у кровопролитні міські битви.

За даними, на які посилаються автори публікації, Росія щодня втрачає в Україні майже 1,2 тисячі військових убитими та пораненими, а кількість пошкодженої російської бронетехніки приблизно втричі перевищує українські втрати.

Як вважають експерти британського Королівського інституту оборонних досліджень (RUSI), при нинішньому темпі російських втрат і швидкості виробництва на російських заводах важка техніка у Росії закінчиться до 2026 року.

Проте суттєвих втрат зазнає й Україна, яка має значно менші ресурси як з точки зору чисельності призовників, так і потенціалу військової промисловості, продовжують автори публікації.

На думку експертів, з якими поговорили автори NYT, Україна здатна витримати битву за Донбас і дочекатися моменту, поки російські втрати почнуть набувати кумулятивного ефекту.

Але деякі співрозмовники видання вважають, що ризик для ЗСУ зріс після початку їхньої операції в Курській області.

Фото вгорі: український військовий на Донбасі. Getty Images

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]