Очільник НАЗК Олександр Новіков: "На нас намагались тиснути окремі уряди після того, як їхні компанії були внесені до міжнародного реєстру спонсорів війни"

|
Версия для печатиВерсия для печати

Голова НАЗК Новіков про наслідки для корпорацій, які потрапили в реєстр спонсорів війни, скільки чиновників подали добровільно декларації і чому не всі вони мають бути публічними.

В цьому році обов'язкове декларування не запрацює, тож українцям не слід розраховувати побачити декларації чиновників за 2021 - 2022 роки у 2023 році.

Тим часом лише двоє міністрів добровільно подали декларації. Водночас керівництво Офісу президента відмовилось декларувати своє майно.

Голова Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Олександр Новіков в інтерв'ю БізнесЦензор розповів про: наслідки для міжнародних корпорацій, які не вийшли з РФ і потрапили в український реєстр спонсорів війни; як уряди деяких країн тиснуть на Україну, щоб їхні компанії були виключені з цього реєстру; чому не можна відкривати всі декларації чиновників; що відбувається з чиновниками після потрапляння в реєстр корупціонерів і коли він стане публічним.

- Під час війни державні та комунальні закупівельники, користуючись Особливостями здійснення публічних закупівель під час воєнного стану, прийнятими Кабміном, масово проводять тендери поза системою "Прозорро", не публікують угоди. Великі контракти проводять непублічно. Це може свідчити про безліч зловживань на контрактах з відновлення пошкодженої інфраструктури, нерухомості. Що з цим зробити?

- Для того щоб зменшити кількість зловживань на закупівлях, ми провели аналіз корупційних ризиків. Які ризики ми ідентифікували? По-перше, це - практика відкритих торгів при поданні лише однієї тендерної пропозиції. Ми пропонуємо проводити закупівлю у одного виконавця лише після того, як щонайменше двічі ніхто не приходив на тендер. Другий ризик – можливість подання тендерної пропозиції за ціною, вищою за очікувану вартість. Ми пропонуємо визначити порядок подання такої пропозиції. Ще запровадили можливість збільшувати ціну закупівлі. Все це треба виправити, внісши зміни до відповідної постанови Кабміну. (Рекомендації НАЗК)

- Як Кабмін ставиться до ваших пропозицій? Ми ж знаємо, що багато питань спочатку в Офісі Президента приймаються, а далі спускаються на виконання Денису Шмигалю.

- Ми кілька місяців тому направили наші рекомендації до уряду. Поки що Кабінет Міністрів їх не реалізував. З іншого боку, голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія та інші представники влади заявляють, що є закупівлі, які у суспільства викликають запитання. Але свою постанову №1178 (ред.про Особливості закупівель під час воєнного стану) уряд не змінив. Ми направимо свої пропозиції щодо усунення ризиків у публічних закупівлях і Арахамії, і до Офісу Президента, щоб допомогти виправити ситуацію. Це треба зробити, щоб кошти платників податків використовувались максимально ефективно.

- В Реєстр міжнародних спонсорів війни одним з останніх НАЗК включили три найбільших виробники цигарок та Alibaba Group. Остання заробляє у Росії як сервіс з доставки Ali Express і загалом заробила в цьому році на російському ринку $160 млн. За якими основними критеріями міжнародна компанія потрапляє в Реєстр спонсорів війни? Як ви визначаєте ці компанії? За розміром податків, які вони сплатили Росії?

- НАЗК щотижня вибирає якусь міжнародну компанію і включає її до реєстру міжнародних спонсорів війни. Ми є органом, що відповідає за доброчесність в тому числі й приватного сектору, за перевірку контрагентів. Перевірка включає в себе дотримання стандартів соціальної відповідальності бізнесу. Бізнес, який фінансує вбивства українців, не може бути соціально відповідальним. Існує також аналогічний реєстр латвійських компаній, які продовжують працювати в Білорусі, Росії.

Найбільший список компаній-спонсорів війни, що продовжують працювати з Росією, розміщений на сайті Єльського університету.

Які наші критерії для внесення? Іноземне (неросійське) походження компанії. Міжнародний характер бізнесу (як правило - відомий бренд), присутність у різних юрисдикціях. Надання непрямої підтримки військовим зусиллям РФ (наприклад, податки, постачання важливого (але на який не поширюються санкції) товару, сприяння російській пропаганді, мобілізаційній кампанії). Наявність ознак збільшення присутності в РФ та/або зростання прибутку від початку повномасштабного вторгнення (за рахунок послаблення конкуренції внаслідок виходу конкурентів з ринку, збільшення інвестицій тощо).

Напрямок мінімізації корупційних ризиків в НАЗК очолює Агія Загребельська. З нею працює також наша команда професійних аналітиків. З нами також працюють і тисячі як українських, так і міжнародних волонтерів, завдяки яким робота за цим напрямком зараз є найефективнішою.

Аналіз таких компаній може займати від годин до місяців.

- Тобто інформація з реєстру використовується під час комплаєнсу в міжнародних угодах?

- Абсолютно вірно. Комплаєнс є тією сферою, за яку, в тому числі, відповідає НАЗК.

Керівник НАЗК Олександр Новіков: На нас намагались тиснути окремі уряди після того, як їхні компанії були внесені до міжнародного реєстру спонсорів війни 02

- Які юридичні наслідки для компанії, яка потрапила в цей реєстр спонсорів війни? Згідно законодавства України, потрапляння в реєстр ніяких санкцій не передбачає?

- Мова йде про репутаційні наслідки, що більш важливі для міжнародного бізнесу, ніж фінансові чи політичні санкції, що запроваджують США чи Євросоюз. Наш розділ санкційного порталу індексується World-Check і всі фінансові компанії, які перевіряють потенційних контрагентів на доброчесність (наприклад, Auchan чи Raiffeisen), будуть бачити, що ці компанії є спонсорами війни.

Тиск від споживачів на компанії, що не ведуть соціально відповідальний бізнес, є більш потужним інструментом, ніж юридичні чи фінансові санкції.

- Я пам’ятаю, Mondelēz та Volvo говорили про те, що страждають від потрапляння до переліку спонсорів війни. Але для Alibaba, думаю, це байдуже.

- Страждають всі.

- Яким чином?

- Найкращий приклад результативності функціонування реєстру спонсорів війни - це коли компанія згодом припиняє співпрацю з Росією. Наприклад, Peninsulа Petrolium, величезна компанія, яка заправляє кораблі в морі, відмовилась від співпраці з російськими компаніями. Таким чином зменшила можливості Росії торгувати нафтою. Чи компанія Danieli - виробник промислового обладнання, на якому можна в тому числі і зброю виробляти. Вона припинила обслуговування свого обладнання в Росії та зупинила постачання. Зараз виходить з російського ринку. Це прямий ефект від репутаційної публічної роботи.

- Чи можна вийти з переліку спонсорів війни?

- Є чіткий алгоритм для виходу з міжнародного переліку спонсорів війн - припинення бізнесу з Росією. Щоб бути виключеною з реєстру, визначена компанія повинна вийти з російського ринку або припинити ведення бізнесу з росією; або надати реалістичний досяжний в короткостроковій перспективі план виходу разом з письмовими та публічними гарантіями забезпечити його виконання до визначеної дати; або припинити всі господарські операції в росії, залишивши там лише формальну присутність, обумовлену складнощами виходу.

Вийти з переліку можливо, але це виключно у тому випадку, коли такі компанії оберуть світлу сторону заради спільних цінностей демократії, доброчесності та миру, виконають необхідні умови та розірвуть зв’язки з рф. Нацагентство відкрите до співпраці з міжнародним бізнесом та готове провести консультації щодо кроків, необхідних для виключення з переліку.

- Деякі європейські банки, такі як Raiffeisen чи OTP, не планують виходити з російського ринку. Кажуть, що не можуть це зробити, бо втратять величезні гроші. Вони публічно визнають, що гроші їм важливіші за життя українців. Що з цим робити?

- Очевидно, що будь-яка компанія, яка продовжує працювати в Росії, підтверджує тезу про те, що гроші не пахнуть. Відразу після внесення центрального офісу Raiffeisen до переліку міжнародних спонсорів війни, відбулись загальні збори банку, на яких підняли питання виходу з Росії. Фактично банк обіцяв до вересня припинити роботу в Росії. Зараз відстрочив процес до кінця року. Впевнені, що коли американська компанія Mondelēz чи британська Unilever вийдуть з РФ, це стане потужним сигналом для іншого бізнесу, що поки там залишається.

- Іноземні компанії - великі платники податків у країнах наших партнерів і вони потрапляють до вашого списку спонсорів війни та страждають репутаційно, їхня капіталізація знижується. Чи є розмови з боку наших партнерів, щоб деякі компанії не потрапляли до переліку? Бо погіршення капіталізації корпорації призводить до зменшення доходів. Не секрет, що багато іноземних чиновників, членів їх сімей або друзів є власниками, напряму або через пенсійні та венчурні фонди, цінних паперів цих корпорацій. Тобто ваша діяльність може впливати на доходи людей, що приймають рішення в країнах-партнерах.

- На НАЗК намагались тиснути окремі уряди після того, як компанії з певних країн були внесені до міжнародного реєстру спонсорів війни. Ми знаємо, що такий тиск намагались чинити і на прем’єр-міністра. Але я впевнений, що уряд в першу чергу дбає про інтереси українців, а не міжнародного бізнесу.

- А хто ще, окрім Орбана, робив цей тиск?

- Для того, щоб не зашкодити зовнішньополітичним відносинам нашої країни, я не можу це коментувати. В рамках роботи з транснаціональними корпораціями ми направили листи 31 корпорації і запрошуємо їх приїхати до України, щоб вони на власні очі побачили, на що використовуються податки, сплачені ними в РФ.

- Хтось вже відгукнувся на лист?

- Ми тільки минулого тижня їх відправили. Сподіваємось, що принаймні керівник британської компанії Unilever та американської Mondelēz приймуть пропозицію і приїдуть.

- Цікаво, Raiffeisen прийме пропозицію після того як виведе з Росії всі дивіденди?

- Тут не важливо, чи виведе дивіденди. Важливо якомога швидше вийти з Росії. Адже ми маємо зменшити фінансову та технологічну спроможність РФ вести війну за рахунок доброчесності в ланцюжках постачання. Про яку доброчесність може йти мова, коли твої кошти використовуються для війни? Це фактично співучасть у війні.

- Один з менеджерів міжнародної корпорації, яка працює і в Росії, і в Україні, висловив таке припущення, що реєстр міжнародних спонсорів війни використовується в Україні як інструмент тиску на іноземні компанії через створення інформаційного поля, що стимулює НАЗК звернути увагу і внести компанію до реєстру. І що такий інформаційний фон створюють конкуренти, які виходять або вже вийшли з РФ.

- Ми не отримували звернень від конкурентів-українських компаній з пропозиціями внести в реєстр їхніх іноземців-конкурентів, які працюють в Росії. Наприклад, від банківського сектору стосовно Raiffeisen чи OTP.

Керівник НАЗК Олександр Новіков: На нас намагались тиснути окремі уряди після того, як їхні компанії були внесені до міжнародного реєстру спонсорів війни 03

- А фармкомпанії можуть у ваш реєстр потрапляти? Ніби були думки, що не можуть через гуманітарне право людини на лікування.

- Щодо фармацевтичних компаній був прийнятий закон (ред. - щодо обмеження обігу лікарських засобів, виробництво яких розташовано на території Російської Федерації або Республіки Білорусь, а також щодо вивезення лікарських засобів з України) ще восени минулого року. Ми провели аналіз корупційних ризиків цього закону, вже підписаного Президентом, а також наказу міністра охорони здоров’я, яким було врегульовано порядок виконання закону. Наразі санкції до фармацевтичних компаній можуть застосовуватись комісією МОЗ.

- Лобіювати вітчизняних виробників ліків?

- Нічого поганого в лобіюванні вітчизняних виробників немає. Лі Куан Ю, засновник держави Сінгапур, взагалі називав економічне зростання всередині країни основним антикорупційним заходом, якщо національні виробники отримують можливість розвитку власного виробництва.

Там була ситуація в іншому - відсутність чітких критеріїв для визначення фармкомпаній, щодо яких можна застосувати заборону працювати на українському ринку. Ми надали рекомендації МОЗ. Відповідно до них міністр затвердив наказ про комісію, яка працює з конкретними критеріями, за якими проти компаній можуть застосовуватись санкції. Є закон про санкції, який передбачає запровадження санкцій РНБО, а за цим законом санкції фактично вводить комісія з Міністерства охорони здоров’я.

Наскільки мені відомо, на сьогоднішній день комісія ще не запровадила санкції до жодної фармкомпанії. Сподіваюсь, що прийме таке рішення. Наші рекомендації передбачають, що заборона щодо таких компаній не буде працювати одномоментно, а кожна з них має подати план виходу з ринку РФ. Оскільки для фармкомпаній існує окрема процедура, НАЗК не працює з фармринком і не вносить такі компанії до реєстру міжнародних спонсорів війни.

- Як ви працюєте з персональними санкціями проти росіян, проти їх поплічників, колаборантів? Зараз дуже багато публічних персон, до яких в принципі не були застосовані санкції, вони можуть заходити у Верховну Раду, можуть спокійно жити в Україні. Навіть позиватись в українських судах, як наприклад колаборант та зрадник Портнов?

- Роль НАЗК в питанні запобігання корупції та санкційної політики визначена Міжнародною санкційною групою, так званою групою Єрмака-Макфола. НАЗК має ідентифікувати осіб з РФ і Білорусі як кандидатів на санкції і створити відповідний портал. До нас звернулось Міністерство закордонних справ за допомогою у санкційних питаннях, також команду НАЗК включено до робочої групи, яку очолює перший віце-прем’єр. Всі ці документи визначають, що ми працюємо фактично лише з росіянами та білорусами. Не можу говорити про громадян України.

- НАЗК не може накласти санкції проти Портнова?

- НАЗК не може накласти санкції ні на кого. Ми лише надсилаємо відповідні аналітичні матеріали до СБУ чи до МЗС. Тому що, відповідно до закону, ініціатором внесення до санкційного списку є РНБО. Ми сподіваємось, що Верховна Рада хоча б на час війни надасть нам таке право. Адже у нас найбільший аналітичний потенціал. Ініціювати санкції може Президент України, Верховна Рада, Нацбанк, Кабмін, СБУ. Нас в цьому переліку немає. Ми вважаємо, що практика накладення санкцій на громадян України означає неспроможність всієї системи державної влади притягнути їх до кримінальної відповідальності. Має працювати правоохоронна система і бути кримінальна відповідальність. Санкції проти громадян України можуть накладатись лише в тому випадку, коли особа підозрюється в терористичній діяльності. Такі злочини підслідні СБУ.

- Зараз в реєстрі спонсорів війни вже 35 іноземних компаній, у вас є підрахунки, скільки вони заплатили податків Росії за 2022 рік та за перший квартал 2023 року.

- Росія закриває дані, коли ми вносимо у цей реєстр певну компанію. Ми публікуємо інформацію по кожній компанії окремо. Для цього працюємо з розвідувальною спільнотою.

Президент Володимир Зеленський сказав важливу тезу про те, що не тільки Збройні сили, а й кожен громадянин має працювати, щоб перемогти Росію. Кожне приватне підприємство має думати над тим, як нам перемогти. Агентство вдячне медіа, бізнесу, окремим громадянам, які допомагають зменшити спроможності Росії вести війну. Ми вважаємо, що санкції мають бути таргетованими, передусім направлені на ті сектори російської економіки, де їхні компанії можуть замінити українські виробники.

Наприклад, "Сєвєрсталь" досі в повному обсязі не санкціонована на Заході лише тому, що постачає види сталі, які необхідні для американського та європейського ринків. Українські компанії можуть замінити "Сєвєрсталь" на міжнародному ринку. Те саме стосується й аграрного сектору та інших галузей економіки. Тому найкраще, що може робити український бізнес - інформувати НАЗК про те, які компанії треба санкціонувати в першу чергу.

- Яким чином їм це зробити?

- Офіційним зверненням до НАЗК.

- Десь є форма?

- Є форма. (форма за посиланням)

- Ви пропонуєте, щоб виробник писав: я виготовляю соняшникову олію, можу зайняти долю Росії в ЄС, будь ласка, ініціюйте санкції?

- Абсолютно. Це має бути пряма зацікавленість українського бізнесу.

- Скільки до вас вже звернулись з такими пропозиціями?

- Кілька компаній вже звернулись. Але наявна активність українського бізнесу недостатня. Ми маємо застосовувати асиметричні методи. Ось обмеження можливості Росії працювати на міжнародних ринках – асиметричний метод. Це варто десятків дронів на фронті. Коли українські виробники звертаються до нас, ми через МЗС передаємо інформацію в Європейський Союз. І ЄС, і США, і Великобританія зацікавлені в таких смарт-санкціях. Чим краще працює українська економіка, тим менше фінансової підтримки ми потребуємо.

Керівник НАЗК Олександр Новіков: На нас намагались тиснути окремі уряди після того, як їхні компанії були внесені до міжнародного реєстру спонсорів війни 04

- Якщо про нашого внутрішнього ворога – корупцію. На вашому сайті була новина про цивільну конфіскацію. Мова йшла про подружжя з великою кількістю квартир, іншою нерухомістю, вони державні службовці, офіційно не мали обґрунтованих доходів для таких покупок, за поданням антикорупційної прокуратури суд вирішив стягнути з них 7 млн грн. Як працює цивільна конфіскація ? Чи вже існує практика таких конфіскацій в Україні? Чи це прецедент? Чи це просто піар?

- Парламент ІХ скликання в перші місяці своєї роботи виконав обіцянку Президента про повернення відповідальності про незаконне збагачення і запровадив інститут конфіскації необґрунтованих активів. Якщо особа набула такі активи і їх вартість складає до 8 млн грн, то такі активи конфіскуються згідно цивільного кодексу Вищим антикорупційним судом. Якщо ж понад 8 млн – конфіскуються в результаті кримінального провадження за статтею 368-5 КК Незаконне збагачення. Можна конфіскувати необґрунтовані активи, набуті лише після жовтня 2020 року. Оскільки закон не має зворотної сили, конфіскувати активи, набуті раніше, неможливо. НАЗК ідентифікує та передає до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури інформацію. Прокуратура звертається до ВАКСу з позовом про конфіскацію. Якщо ж сума необгрунтованих активів понад 8,7 млн грн (станом на 2023 рік) та вони належать високопосадовцю, НАЗК передає матеріали до НАБУ для реєстрації злочину, передбаченого статтею 368-5 КК України. Якщо необгрунтовані активи у такому ж розмірі належать не високопосадовцю - ДБР та Нацполіції і тоді справою займається звичайний суд. Ми передавали матеріали в Нацпол та ДБР, та поки маємо приклади конфіскації тільки після розгляду справи у ВАКС.

Щодо новини про посадовців, про яку ви згадали, то матеріали на конфіскацію майна працівника правоохоронного органу та його дружини прокурорки готувало НАЗК для САП. Кілька тижнів тому ВАКС виніс ухвалу про заборону розпорядження цим майном, однак кінцеве рішення ще не прийнято. Після винесення рішення воно може бути конфісковане на користь українців.

- Як ви знаходите неспівпадіння офіційного доходу з майном чиновника, коли декларації ніхто не подає, декларування добровільне. Чи вам заважає відсутність нормального декларування?

- За відсутності обов’язку подавати декларації наша робота щодо виявлення незаконного збагачення не може бути на 100% ефективною. Декларування - системний інструмент, який дозволяє перевірити всі 800 тис декларацій і з’ясувати, чи є в них ознаки незаконного збагачення. Ми маємо доступ до всіх державних реєстрів і унікальну систему контролю, яка за умовно два тижні звіряє дані 800 тис декларацій, робить рейтинг ризику декларацій і одразу вказує, що в оцій декларації є ознаки незаконного збагачення. Бо в реєстрі є земельні ділянки, майно, нерухомість, а в декларації вони відсутні. Навіть не маючи можливості застосувати зараз повну систему контролю, ми маємо можливість перевірити реєстри та банківські рахунки. Але зараз це робиться в напівручному режимі.

- Як ви обираєте, кого треба перевіряти і як часто?

- Ми отримуємо інформацію від журналістів, від органів влади. Наприклад, по одеському воєнкому Борисову ми отримали спочатку інформацію не від журналістів, а від Департаменту з запобігання корупції Міністерства оборони щодо моніторингу способу життя ще 26 квітня. Надіслали запит в Іспанію, отримали інформацію, проаналізували доходи всіх осіб, які ніби то позичили $4 млн пану Борисову. Зрозуміли, що у них немає таких доходів, навіть у власника клубу Ібіца таких доходів немає. І таким чином зробили висновок про незаконне збагачення Борисова. Це велика робота з органами влади, які розуміють, чим живе той чи інший посадовець. З активними громадянами-викривачами, які дуже часто нас повідомляють. І з медіа, які є нашим головним союзником. Функція моніторингу способу життя НАЗК не передбачає ведення фотографування чи стеження. Це заборонено. Але, з іншого боку, якщо журналісти знаходять таку інформацію, це лягає в основу доказової бази.

- А колег Борисова ви вже перевірили?

- 1795 осіб в центрах комплектування займають керівні посади і НАЗК має мету перевірити їх всіх. Деякими з воєнкомів ми зайнялись ще до рішення РНБО. А після нього ми взяли в роботу саме керівну категорію осіб. Окрім одеського воєнкома Борисова, ми відправили до прокуратури результати перевірки незаконного збагачення дніпровського воєнкома.

- Ви зараз про керівництво говорите?

- Про всіх - про керівництво і про звичайних посадових осіб. І в тому числі в центрах комплектування. Це підтверджується тим, що факти незаконного збагачення встановлюються тільки щодо окремих посадових осіб.

- Окрім цих двох керівників, скільки ще корупціонерів у центрах комплектування сидить?

- Думаю, буде кілька десятків. Більшість посадовців є доброчесними.

Ми пропонуємо відкрити декларації умовно 2000 осіб. Це міністри, депутати, голова Нацбанку, голова НАЗК, директор НАБУ тощо. Для того, щоб відкрити декларації всіх 800 тис осіб і при цьому зберегти безпеку публічних службовців, треба рік технічної роботи

- Скільки депутатів, урядовців, представників Офісу Президента добровільно подали декларації за 2022 рік?

- Добровільно декларації про майновий стан за 2021 рік подали 45 народних депутатів, а за 2022 рік - 30 обранців. У Кабінеті міністрів декларації за 2021 подала пять членів уряду (Кубраков Олександр, Резніков Олексій, Рябікін Павло (екс-міністр), Ткаченко Олександр (екс-міністр), Шкарлет Сергій (екс-міністр)), а за 2022 - чотири, в тому числі два колишніх міністра (Кубраков Олександр, Резніков Олексій, екс-міністри Рябікін Павло та Шкарлет Сергій).

В Офісі президента добровільно подали декларацію за 2021 рік три особи (заступники голови ОП: Андрій Сибіга, Ростислав Шурма та Олег Татаров), а за 2022 рік - нуль осіб. Олексій Кулеба, який з січня став заступником голови ОП, подав декларацію за 2021 рік як голова Київської ОВА.

Кубраков та Резніков - єдині з високопосадовців, хто подав декларації і за 2021, і за 2022 роки.

В Конституційному суді за 2021 рік подало два судді КС, а за 2022 рік - один. Голови ОВА: за 2021 рік - сім, за 2022 рік - три.

Керівник НАЗК Олександр Новіков: На нас намагались тиснути окремі уряди після того, як їхні компанії були внесені до міжнародного реєстру спонсорів війни 05

- Ви розумієте, чому декларації зараз мають бути закриті? Чим це загрожує чиновникам? Вони ніколи не надавали конкретної адреси своєї нерухомості, наприклад. Постійно йде мова, що декларації загрожують персональній безпеці чиновників.

- НАЗК за максимально можливу у війну публічність декларацій. Тут ми повністю на боці ЦПК, Автомайдану та інших громадських організацій, які закликають до відкриття Реєстру декларацій. Очевидно, що публічність декларацій міністрам, яких охороняють, наприклад, не загрожує. Але загрожує персональній безпеці тих, хто залишився на окупованих територіях. Парламент планує відкрити всі декларації. Якщо таке рішення буде ухвалено, ми маємо відкрити дані про всіх, хто працював на державу, наприклад, в органах місцевого самоврядування в Маріуполі чи в Мелітополі. Тобто дати росіянам повну базу публічних осіб там? Це загроза їхній безпеці. Найвищою соціальною цінність в Україні згідно статті 3 Конституції є людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканість і безпека. Саме на ці цінності треба зважати всім, залученим до прийняття державницьких рішень.

- Тобто не можна відокремити, не публікувати, наприклад, списки по окупованим територіям?

- МВФ, наприклад, не вимагає відкриття даних тих осіб, що задіяні в мобілізації та обороні. Ми пропонуємо відкрити декларації умовно 2000 осіб. Це міністри, депутати, голова Нацбанку, голова НАЗК, директор НАБУ тощо. Для того, щоб відкрити декларації всіх 800 тис осіб і при цьому зберегти безпеку публічних службовців, треба рік технічної роботи, створення певних баз даних в Міністерстві оборони, прикордонній службі, в Нацгвардії, в СБУ. У всіх цих органів є інший пріоритет - зберегти країну, щоб взагалі мати своїх підзвітних посадовців, а не московських.

- В цьому році мова про відкриття реєстрів, як обіцяв Арахамія, не йде? Зараз депутати подали близько 500 правок до законопроєкту про відновлення декларування. Кажуть, що якщо відкрити декларації і їх зобов’язати подавати, то у нас банально не буде кворуму, не буде кому їх подавати…

- У нас більшість депутатів є доброчесними. Ті з них, які подали декларації, навіть продемонстрували готовність до перевірки їх доброчесності (за 2021 рік подали 45 народних депутатів, а за 2022 рік - 30 обранців)

- Ви їх вже перевіряли?

- До війни ми проводили перевірки понад 200 декларацій народних депутатів, лише стосовно 10-20 щось знайшли, щодо інших порушень не було встановлено.

- Чому вони тоді так переживають стосовно декларування, переживають, що треба декларувати, наприклад, оренду житла за кордоном. Це страх за безпеку родини чи, бояться показати в яких умовах живуть їх рідні в країнах Євросоюзу?

- Відновлення декларування не має одночасно зламати систему декларування. Той законопроєкт, що був проголосований в першому читанні, однозначно ламає систему декларування. Ми можемо отримати відкритий реєстр, але ви там нічого не побачите. Який сенс в таких деклараціях? Депутати прописали можливість не декларувати майно, вартість користування яким складає до 130 тис грн. Це норма поширюється на авто та нерухомість. Або пропонують не декларувати майно, яким особа володіє станом на 31 грудня.

- Хто це придумав, відштовхуватись не від вартості майна, а від вартості користування майном?

- Це корупційна норма. Подивіться, хто з депутатів Верховної Ради підписав цей законопроєкт. НАЗК публічно попереджало про ризики, які створюються для доброчесних людей, надсилало висновки Міністру юстиції. Як доброчесним людям оцінити вартість користування? Запровадження цієї норми точно призведе до порушень. Бо процедури визначення ринкової вартості користування не існує.

Доброчесні українці себе дурнями відчують, а корупціонери використають ці лазівки, щоб приховати майно.

Хтось буде їздити на Майбаху і скаже, вибачте, не декларую, я ним тільки 50 днів користувався.

- Це ви натякаєте на колишнього заступника голови ОП Кирила Тимошенка? Він, до речі, прийшов до вас?

- Ні не натякаю ні на кого. Не прийшов. (Ексзаступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко не з'явився до Національної агенції з питань запобігання корупції, щоб отримати протокол про порушення).

- Що йому за це буде?

- Печерський райсуд буде розглядати протокол. В разі визнання його вини, він має сплатити штраф і його внесемо до Реєстру осіб, які вчинили корупційні та пов'язані з корупцією правопорушення.

- А який штраф?

- Від 1700 грн і потрапляння в Реєстр осіб, які вчинили корупційні і пов’язані з корупцією правопорушення.

- Що загрожує Тимошенку після потрапляння в цей реєстр?

- Коли особа призначається на керівну посаду в державні органи чи органи місцевого самоврядування, проводиться спеціальна перевірка. Під час такої перевірки оцінюється фінансовий стан - чи не має місце незаконне збагачення. Також перевіряється, чи немає особи в реєстрі корупціонерів. Зараз перевірки не проводяться, бо призупинене декларування, і корупціонери можуть заходити на посади у державі. Через це і відбуваються корупційні скандали. Тому ми сподіваємось, що Верховна Рада нарешті відновить декларування. Перебування осіб в реєстрі корупціонерів не є повним запобіжником для призначення. Але той, хто призначає особу з цього реєстру на певну посаду, має враховувати, чи готовий він брати на себе ці ризики.

Нещодавно Верховна Рада в першому читанні проголосувала законопроєкт, який приховає від громадськості дані про всіх осіб, включених до реєстру корупціонерів.

Яким чином? Через зміни до статті 59 Закону України "Про запобігання корупції" Якщо тебе дисциплінарно покарали через правопорушення, пов’язані з корупцією, то інформацію про це з реєстру через рік видаляють. Якщо адміністративне правопорушення – видаляють через три роки, якщо кримінальне – через п’ять.

В чому цинізм цього законопроєкту? Він реєструється в парламенті 8 серпня в день затримання нардепа Гунька і голосується буквально через день. І Гунько - це останній з народних депутатів, хто був внесений до Реєстру осіб, які вчинили корупційні та пов’язані з корупцією правопорушення. Міністерство юстиції ініціювало цей законопроєкт під приводом права на забуття. Нібито корупціонери мають право, щоб всі забули, що вони корупціонери.

89% українців вважають, що корупція в Україні є найбільшою проблемою. А дехто вважає по-іншому і фактично ліквідує доступ громадян до інформації про корупціонерів.

НАЗК як орган, який працює на українське суспільство, вимагає, щоб зміни до статті 59 були виключені із законопроекту, і норма цього законопроекту (9587-д) була видалена до другого читання.

- Скільки осіб перебувають в реєстрі корупціонерів?

- Всього 47 тис осіб, з них кримінальні правопорушення – 15 тис осіб, адміністративні – 30 тис, дисциплінарні - 2 тис осіб. Якщо приймуть цей законопроєкт, інформація про цих 47 тис осіб просто зникне.

- Реєстр корупціонерів зараз також закритий?

- Не Реєстр корупціонерів, а Реєстр осіб, які вчинили корупційні і пов’язані з корупцією правопорушення. Ми надіслали запит в Міністерство оборони, хоча попередньо знаємо їхню позицію. Будемо відкривати реєстр буквально за кілька тижнів. Адже ми його ведемо для бізнесу, який працює з відкритими даними, керівників, громадян, журналістів.

(Джерело).

На фото голова НАЗК Олександр Новіков на тлі схеми зв'язків українських політиків

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]