Пенсія-2023: кому саме підвищать, як і скільки

|
Версия для печатиВерсия для печати

Березнева індексація стосувалася майже всіх категорій пенсіонерів. Загалом, згідно з урядовою постановою №168, проведено підвищення на 19,7% для 10,5 мільйона осіб, а розміри виплат збільшено на суму від 100 до 1500 грн (у середньому на 579,10 грн). Це якщо загалом, але в пенсійній справі є чимало індивідуального. Адже всі ми різні...

Про це йдеться у статті видання ZN.UA.

Анатомія останніх розрахунків

Однак для кожного пенсіонера суму визначали індивідуально, з урахуванням його особистих показників: часу виходу на пенсію; тривалості страхового стажу; величини заробітної плати; належності до непрацюючих пенсіонерів та до певної вікової категорії; закону, за яким пенсію призначено.

Якщо конкретно, то пенсії, призначені відповідно до Законів: «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» для дев’яти мільйонів осіб у середньому підвищено на 587,41 грн; «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» для 0,1 мільйона пенсіонерів — на 998,54 грн; «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» для 0,5 мільйона пенсіонерів — на 1073,56 грн.

Лише по 100 грн отримають 0,9 мільйона людей, які вийшли на заслужений відпочинок у 2020–2022 роках. Але їм пенсія обраховувалася з вищої, ніж у попередні роки, середньої заробітної плати. Ще для 1,7 мільйона пенсіонерів, які досягли віку 65 років, не працюють, отримують пенсію із солідарної системи та мають повний страховий стаж не менше, ніж 30 років у жінок і 35 років у чоловіків, збільшено розміри мінімальних пенсій до 3120 грн. Для осіб віком до 70 років, від 70 до 80 років та старших із певним страховим стажем виплати також підвищили.

Проте є й ті, кому найближчим часом сподіватися ні на що. Варто мати на увазі, що березнева індексація не стосувалася тих, кому належить щомісячна державна соціальна допомога, яка, за чинними нормами, не є пенсією. Вона залежить від прожиткового мінімуму, що його у 2023 році не переглядатимуть, а отже й соцвиплати не зростуть.

Не торкнеться індексація й тих, хто отримує вищу за максимальну пенсію, а також осіб, яким призначено не пенсії, а довічне грошове утримання (приміром, судді). Сум, які їм виплачують, з лихвою вистачає для безбідного існування.

Вихід на пенсію цьогоріч

Якщо торік 60-річному українцеві, щоб вийти на пенсію, треба було мати 29 років стажу, то нинішнього року знадобиться вже 30 років. Але в кожному конкретному випадку все залежить від набутого особою страхового стажу на момент досягнення цієї вікової межі.

Приміром, до страхового стажу може бути зарахований догляд за особою з інвалідністю І групи, за дитиною з інвалідністю чи людиною, що досягла пенсійного віку і потребує стороннього догляду, якщо людина, котра оформляє пенсію, в той період була працездатною, не працювала, отримувала в органах соціального захисту допомогу або компенсацію відповідно до законодавства. Але якщо за особою з інвалідністю доглядає пенсіонер за віком, то цей період не зараховується до його страхового стажу і не впливає на розмір пенсії.

У тих, кому стажу бракує, можуть виникнути неабиякі проблеми. Скажімо, цьогоріч за наявності страхового стажу від 20 до 30 років отримати право на призначення пенсії за віком можна лише після досягнення 63-річного віку, а зі стажем від 15 до 20 років — після 65-ти. Тобто вихід на заслужений відпочинок відтерміновується, а необхідний стаж треба допрацювати або докупити.

Варто також нагадати, що ще торік Верховна Рада схвалила законопроєкт №7453 про внесення змін до Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо можливості виключення періоду страхового стажу для обчислення пенсії під час воєнного стану». Згідно з ними дозволено при визначенні пенсії виключати зі страхового стажу періоди під час воєнного стану та впродовж трьох місяців після його скасування.

Зокрема, йдеться про те, що «за вибором особи, яка звернулася за призначенням пенсії, з періоду, за який враховується заробітна плата (дохід) для обчислення пенсії, виключаються періоди до 60 календарних місяців страхового стажу». Ініціатори змін сподіваються, що вони позитивно вплинуть на застрахованих осіб у плані збереження коефіцієнта заробітної плати при обчисленні пенсій.

Пенсії в окупації та за кордоном

На захоплених ворогом територіях люди отримували, отримують і будуть отримувати пенсії, небезпідставно заявляє влада, спростовуючи різні фейки. Якщо виплати надходили через банки на картку, то жодних проблем нема. Значно складніша ситуація в тих, кому виплати надходили через «Укрпошту». На той випадок, якщо в людини немає можливості оформити діджитал-карту віддалено та змінити варіант пенсійної виплати дистанційно, Кабмін своєю постановою №162 визначив, що відбувається з нарахованими їй грішми.

Для пенсіонерів відкривають рахунки в Ощадбанку. Після деокупації, закінчення бойових дій та повернення технічних можливостей для виплат або в разі виїзду пенсіонер упродовж пів року може звернутися до банку, підписати договір банківського рахунку та отримати гроші.

Якщо безпекова ситуація не змінилася, пів року спливають, пенсіонер так і не зміг забрати нараховані виплати, вони повертаються до ПФУ. Після війни чи виїзду в безпечне місце треба буде подати заяву про виплату всієї нарахованої пенсії.

Не все гаразд було і з призначенням пенсій у захоплених ворогом регіонах. Тож днями Верховна Рада прийняла Закон №8198 «Про внесення зміни до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» щодо призначення пенсії особам, які проживають на тимчасово окупованій території або на території, на якій ведуться бойові дії».

Чинним законодавством передбачалося, що для тих, хто досяг пенсійного віку або набув інвалідність і проживає в окупації або там, де ведуться бойові дії, і з незалежних від себе причин не може безпосередньо звернутися до органів Пенсійного фонду або подати заяву через вебпортал електронних послуг ПФУ у зв’язку з відсутністю інтернет-зв’язку чи українського мобільного зв’язку, пенсія призначається з дня, що настає за днем досягнення пенсійного віку/встановлення інвалідності.

Але була одна умова: якщо звернення по пенсію відбулося не пізніше трьох місяців від дня досягнення особою пенсійного віку. Це призводило до того, що громадяни з тимчасово окупованих територій залишаються без засобів для існування і були вимушені звертатися до окупаційної влади по отримання фінансової допомоги. Така ситуація провокувала низку інших проблем.

Край цьому поклали вищезгадані зміни законодавства, згідно з якими встановлюється, що «тимчасово, на період дії воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях та протягом трьох місяців після його припинення чи скасування, пенсія за віком та по інвалідності особам, які проживають на тимчасово окупованій території або на території, де ведуться бойові дії, призначається з дня, що настає за днем досягнення особою пенсійного віку або встановлення інвалідності органами медико-соціальної експертизи, незалежно від строку звернення за пенсією».

Що ж стосується тих пенсіонерів, які, рятуючись від війни, тимчасово виїхали за кордон, то жодних проблем не мають ті з них, кому виплати переказували на власний рахунок (на картку). Правда, в декого можуть бути нюанси з виплатою іноземної соцдопомоги в країні перебування: її можуть зменшити з огляду на розмір української пенсії.

Якщо ж людина отримувала виплати в поштовому відділенні чи вдома, то треба оформляти рахунок у банку. У разі неможливості добратися до відділення та відкрити картку, це можна зробити віртуально і користуватися грішми онлайн.

Окремий алгоритм дій у тих українців, які досягли пенсійного віку в евакуації. Вони можуть оформити пенсію дистанційно, з допомогою вебпорталу електронних послуг Пенсійного фонду. Для цього слід виконати низку послідовних кроків, описаних у відеоінструкції, й насамкінець підписати заяву з допомогою КЕП та відправити до ПФУ. Документ розглянуть і поінформують про стан обробки та прийняте рішення.

Фото з відкритих джерел

«Аргумент»


На цю тему:

 


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]