«Передова» зброя росії напхана дуже застарілими деталями - NYT

|
Версия для печатиВерсия для печати

росія продовжує обстрілювати високоточними керованими ракетами цивільні і військові цілі в Україні. Тож офіцери українських спецслужб спільно з приватними аналітиками зібрали деталі, які залишилися від російської зброї, щоб дізнатися ворожі секрети.

Йдеться про зразки озброєння, які вважаються найкращими у російському арсеналі. І, як виявилося, вони містять дуже технічно відсталі компоненти, - кажуть аналітики, які їх досліджували. Зокрема, це стосується базової системи супутникової навігації, яку також виявляли в інших російських боєприпасах, - пише New York Times.

Висновки аналітиків, які досліджували російську зброю, описані в звіті незалежної британської групи Conflict Armament Research. Документ був опублікований в суботу. Експерти групи намагаються ідентифікувати і відстежити зброю і боєприпаси, які використовуються у війнах по всьому світі. Російські зразки вони вивчили в липні на запрошення українського уряду.

Звіт спростовує наратив Москви про те, що вона змогла відбудувати армію і зробити її знову здатною протистояти арміям ворогів на Заході. Також документ виявив, що зброя, яку Росія використовує для знищення українських великих і малих міст, часто заснована на західних інноваціях. Хоча санкції, запроваджені після російського вторгнення в Крим у 2014 році, повинні були б цьому завадити, зупинивши поставки високотехнологічних розробок, необхідних для розширення російських військових можливостей.

«Ми виявили, що Росія повторно використовує одні і ті ж електронні компоненти в різних видах зброї включно з найновішими крилатими ракетами й ударними гелікоптерами. І ми не очікували, що щось таке побачимо. Російські керовані ракети наповнені неросійськими технологіями і компонентами. А більшість комп’ютерних чіпів, які ми зафіксували, були зроблені в західних країнах після 2014 року», - сказав експерт Conflict Armament Research Демієн Сплітерс.

Не зрозуміло, як саме Росія отримала всі ці деталі. Сплітерс розпитує виробників напівпровідників, які їхні товари опинилися всередині російської зброї: через законні закупки чи через посередників, які допомогли Москві оминути санкції. Експерти Conflict Armament Research проаналізували те, що залишилося від трьох типів російських крилатих ракет включно з Х-101 і Торнадо-С, які вважаються найновіщими і найбільш передовими російськими розробками. Всі вони містили ідентичні деталі позначені як SN-99. Дослідження показало, що це ресивер супутникової системи навігації. Він грає критичну роль в роботі ракет.

Сплітерс пояснює, що сам факт повторного використання одного і того ж компоненту в різних видах озброєння говорить про дуже обмежені ланцюги поставок Росії. Тому якщо просто заблокувати потік SN-99, це значно сповільнить здатність Москви поповнювати свої запаси керованих ракет.

«Щоб встановити ефективний контроль і подбати, щоб певні речі не потрапляли в російські руки, потрібно спочатку дізнатися, що Росії потрібно і як вона використовує ці деталі. Потім важливо з’ясувати, як вона отримує їх, через які мережі? Хто її постачальники?» - пояснив експерт.

Експерти також виявили серйозну залежність російських інженерів від напівпровідників, виробництвом яких займаються конкретні компанії на Заході. І ці компоненти використовують не лише в боєприпасах, а й в безпілотниках для розвідки, системах зв’язку, авіоніці гелікоптерів і інших військових засобах.

«Росія продовжує повертатися до одних і тих же виробників. Як тільки ви це з’ясуєте, стає легше придушити ці мережі. Дивлячись на комп’ютерні чіпи, які займають одне і те ж положення на різних друкованих платах, можна помітити, що їх виготовили одні і ті ж компанії. Дати виробництва можуть бути різні, але виробник завжди той самий», - сказав Сплітерс.

Звіт Conflict Armament Research також вказав на різкі відмінності між передовими видами озброєння Росії і тими, які Україна отримує від США. Воюючі сторони часто вивчають захоплене військове обладнання один одного з розвідувальною метою. Але аналітики кажуть, що були шоковані очевидною байдужістю Росії до того, що її зброю можуть дослідити і скопіювати.

«Рівень російських технологій - це кінець 1990-х або середина 2000-х в кращому випадку. Фактично це еквівалент ігрової консолі Xbox 360. Все здається абсолютно відкритим для кожного, хто захотів би розібрати і збудувати власні копії цих технологій», - сказав підрядник NASA Арсеніо Менендез після оцінки фото уламків російської зброї. Він займається копіюванням керованих елементів озброєння в якості хобі.

У свою чергу, Міноборони США встановило стандарти, які оборонні підрядники повинні виконувати, щоб ворожим країнам було важче збудувати власні версії захоплених видів озброєння. Щоб захистити те, що в Пентагоні називають «критичною програмною інформацією», військові директиви вимагають використовувати технології захисту від втручання, покликані захистити рядки комп’ютерного коду і інструкцій, які кажуть зброї, де знайти ціль. Більшість даних про стандарти Міноборони США засекречені.

«Можна збудувати пастку навколо комп’ютерного чіпа, яка в разі спроби втручання видалить весь вміст», - пояснив Менендез, додавши, що такі засоби захисту використовують в побутових технологіях, наприклад, в пристроях для зчитування банківських карток, щоб захистити операції від шахрайства і викрадення коштів. Російська система навігації нагадує відкриту архітектуру ресиверів GPS. Менендез сказав, що на такі компоненти не накладені федеральні обмеження як на елементи оборонного призначення.

«Компанія інженерів з коледжу електроніки може таке побудувати», - пояснив Менендез.

Він також вказав на «солянку» з деталей, які Росія використовує для побудови своєї високоточної зброї. Це може пояснити, чому російські крилаті ракети не такі вже й точні. Помилки нестандартних GPS-компонентів при обробці супутникових сигналів може призвести до того, що крилата ракета вдарить дуже далеко від своєї цілі. За словами Менендеза, російський підхід до електроніки в зброї такий: «Якщо не можеш розробити все сам, вкради технологію і спробуй зробити з неї, що можеш».

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]