Переможний феєрверк SpaceX: чому нинішній старт Starship можна вважати успіхом

|
Версия для печатиВерсия для печати

Вже вдруге за рік небо над Мексиканською затокою біля узбережжя Техасу осяяло два масштабні спалахи: приватна космічна компанія SpaceX американського підприємця Ілона Маска продовжує льотні випробування своєї надважкої ракети та космічного корабля Starship. Незважаючи на передчасне руйнування обох щаблів ракети сьогоднішній політ набагато успішніший за колишній, але до повної перемоги над гравітацією ще далеко.

Про це йдеться у публікації видання .

Компанія SpaceX розробляє повністю багаторазову надважку ракетно-космічну систему Starship: у перспективі така система має запускати навколоземні супутники, возити людей на Місяць, а в далекому космічному майбутньому — і на Марс. Можливо, така система знайде застосування і в земних перельотах: у будь-яку точку планети за годину - так виглядає амбітний бізнес-план Маска. Поки ж ракета вчиться літати, і лише у 2023 році було здійснено два випробувальні запуски: 20 квітня та 18 листопада.

Старт 20 квітня показав принципову можливість ракети відірватися від Землі і піднятися на висоту кілька десятків кілометрів. Однак двигуни першого ступеня почали відмовляти з перших секунд, перший ступінь не зміг відокремитися від другого, і навіть система припинення польоту — спеціальні заряди вибухівки — не спрацювала як слід. Стартовий майданчик теж серйозно постраждав, а шматки бетону були розкидані потужним ракетним струменем у радіусі кількох кілометрів.

Першою перемогою SpaceX можна вважати повернення до пускової активності лише через півроку після важкого квітневого старту. Компанія не просто змогла відремонтувати всі пошкодження космодрому в Бока-Чика, а й внесла необхідні зміни до наземних систем, щоб додати їм надійності та стійкості. Бетонну «підлогу» під стартовим столом замінили на сталевий і додатково «прикрили» його водяною завісою, яка поглинала та розсіювала енергію ракетного струменя. Істотно переробили блок двигунів першого ступеня, щоб знизити кількість можливих точок відмови та підвищити вібростійкість та надійність.

Великою перемогою стало і швидке узгодження наступного старту з численними державними структурами, покликаними дбати про безпеку людей в навколишніх населених пунктах та екологічні системи біля космодрому.

Результат перевершив очікування. Цей старт показав, що практично всю роботу над помилками виконано. Стартовий стіл витримав потужність тридцяти трьох ракетних двигунів найважчою за історію людства ракети. Він також отримав пошкодження, але значно менші, ніж попереднього разу. Блок двигунів першого ступеня цього разу також відпрацював бездоганно, принаймні, до моменту відділення другого ступеня. Далі перший щабель повинен був зробити маневр розвороту і знову включити двигуни, цього разу для гальмування та керованого зниження води Мексиканської затоки, але не змогла повторно запустити всі двигуни. Система припинення польоту зробила свою справу — над Мексиканською затокою пролунав перший вибух, хоча його ніхто й не почув з висоти 90 км.

Вгорі: ракета SpaceX Starship злітає з випробувальної бази Бока-Чіка, Техас, США, 18 листопада 2023 року. Фото: Адам Девіс / EPA-EFE

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]