Платіжна система "Фінансова Компанія Лео" Альони Шевцової (Дегрик) потрапила під санкції РНБО

|
Версия для печатиВерсия для печати

До нових санкцій РНБО також потрапило ТОВ  "Фінансова Компанія Лео", яке тісно пов'язане з ліквідованим за обслуговування "тіньових" азартних ігор IBOX банком.

Про це йдеться в указ президента №145/2023 від 10 березня 2023 року.

"Фінансова Компанія Лео" спеціалізується на розрахунках за онлайн-ігри та ігрові продукти.

Засновницею "Фінансова Компанія Лео" є Альона Шевцова, яка також мала часту у вже ліквідованому IBOX банку. Лео разом з IBOX брав участь у схемах, які дозволяли гральному бізнесу ухилятися від сплати податків.

Однією з таких схем є міскодінг, коли код торговця встановлений банком не відповідає справжньому виду діяльності бізнесу. Тому держава бачить ці операції не як ставки, а як купівлю комп'ютерних ігор, квітів чи інших товарів. Тому у гравців та грального бізнесу не виникало податкового зобов'язання.

До того ж ці дві фінустанови вже отримували штрафи від НБУ за порушення у сфері фінансового моніторингу.

Термін санкцій накладений на ТОВ "Фінансова Компанія Лео" складає п’ять років.

Альона Шевцова (попереднє прізвище - Дегрік) та її чоловік – Євген Шевцов заступник керівника головного слідчого управління Нацполіції (є офіційно найбагатшим поліцейським).

За що НБУ ліквідував "IBOX банк"

Рішенню вивести "IBOX банк" з ринку передували численні попередження та штрафи, які йому виписував регулятор. Лише за останні два роки НБУ видав банку попередження за порушення правил фінансового моніторингу, оштрафував банк на 10 млн грн і навіть відсторонив його посадову особу.

Останній епізод, про який Нацбанк згадує у своєму рішенні щодо ліквідації IBOX, може розкрити чимало деталей про непублічну діяльність цього банку, зокрема про його залученість до схем тіньового грального бізнесу.

За даними регулятора, у 2022 році сім компаній отримали на рахунки в банку близько 3,5 млрд грн нібито за проведення змагань з кіберспорту та спортивного покеру. Водночас, як виявила перевірка НБУ, ці компанії не проводили витрат на рекламу, хоча при цьому мільйони гривень на їхні рахунки надходили майже в момент відкриття цих рахунків.

Банк не перевіряв, чи займаються ці компанії організацією кіберспортивних турнірів. Зокрема, чи мають вони відповідне матеріально-технічне забезпечення та професійний персонал, наприклад, суддів. Крім того, Нацбанк, посилаючись на дані Комісії з регулювання азартних ігор та Всеукраїнську організацію "Федерація кіберспорту", стверджує, що ці кіберспортивні турніри є замаскованими азартними іграми.

"IBOX банк" тісно пов'язаний зі світом кіберспорту завдяки компанії Leo Gaming співвласниці банку Альони Шевцової. Остання, крім того, що володіє майже четвертиною акцій банку, є ще головою його наглядової ради.

Малоймовірно, що банк міг переплутати організацію азартних ігор з проведенням кіберспортивних змагань. Ба більше, цілком імовірно, що банк свідомо брав участь у схемах, які дозволяли гральному бізнесу ухилятися від сплати податків.

До слова, Leo Gaming та IBOX свого часу синхронно отримували штрафи від НБУ за порушення у сфері фінансового моніторингу. За даними регулятора, банк намагався приховати від НБУ операції з Leo Gaming на 7,3 млрд грн під час перевірки на дотримання правил фінансового моніторингу.

Як працювали схеми

Про роль "IBOX банку" на нелегальному ринку азартних ігор до розслідування НБУ заговорили на тимчасовій слідчій комісії Верховної Ради з питань економічної безпеки.

28 лютого під час засідання тимчасової слідчої комісії представники СБУ та Бюро економічної безпеки (БЕБ) розповіли про участь девʼяти українських банків у схемах, які дозволяли гральному бізнесу ухилятися від сплати податків.

Один з учасників засідання розповів ЕП, що серед цих банків правоохоронці називали державний Укргазбанк, який НБУ оштрафував на 64,6 млн грн, а також "IBOX банк", який регулятор вирішив ліквідувати.

Останній допомагав нелегальному азартному бізнесу за допомогою схеми "міскодингу". Операції клієнтів банків мають чотиризначні коди. Вони дозволяють банкам зрозуміти, на що людина витратила гроші (квіти, продукти, техніка), і встановлювати кешбеки за окремими категоріями. Свій код мають й азартні ігри – 7995.

Міскодинг полягає в тому, що банк умисно маркував операції азартних ігор за іншим кодом (найчастіше 7994, який відповідає за комп’ютерні ігри), аби в нелегального організатора азартних ігор не виникали додаткові податкові зобов’язання.

У межах роботи схем використовувалися сайти-двійники ліцензованих операторів грального бізнесу, а також термінали самообслуговування банку, через які проводилися розрахунки.За даними слідства, обсяги схем "IBOX банку" набагато перевищують озвучені в рішенні НБУ 3,5 млрд грн.

"Слідство встановило, що обсяг переказаних через банк коштів становив майже 20 млрд грн, з яких не сплачено орієнтовно 400 млн грн податків", – ідеться в повідомленні БЕБ за підсумками обшуків у банку, які відбулися 8 березня.

Нацбанк оцінював гральний ринок України, легальний та нелегальний, 144-180 млрд грн на рік. За даними слідства, крім "IBOX банку" в схемі брали участь 20 підконтрольних йому компаній та ліцензовані оператори грального бізнесу.

У тимчасовій слідчій комісії Верховної Ради неофіційно стверджують, що "IBOX банк" був одним з ключових гравців на "чорному" азартному ринку. Імовірно, це дозволило банку стати прибутковим у перший рік великої війни.

 

Питання лише в тому, чому регулятор і правоохоронні органи так довго не помічали масштабних схем банку.

Нагадаємо: президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони України щодо запровадження санкцій проти 120 фізичних та 287 юридичних осіб, серед яких і українські.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]