Повірений Фірташа Денис Горбуненко виявився партнером російських шахраїв

|
Версия для печатиВерсия для печати

Екс-голова правління збанкрутілого Родовід Банку Денис Горбуненко, який перебрався до Лондону та став повіреною особою одіозного олігарха Дмитра Фірташа, виявився дотичним до скандальної британської компанії Dzing Finance.  

Про це йдеться у статті «Як платіжна система Dzing може бути пов'язана з РФ, і до чого тут повірений Фірташа Горбуненко» на сайті «РБК-Україна». 

Згідно неї, Горбуненко пов'язаний з Dzing Finance Ltd. через маловідому компанію DekibaTrading FZE з ОАЕ. Зокрема, в серпні 2024 г. Dekiba Trading FZE стала співвласником «сімейної» компанії Горбуненка, яка зареєстрована у Лондоні - Union Gf UK Ltd. Частка Горбуненка в ній  зменшилася до 90%, а 10% він передав  Dekiba Trading FZE. Ця компанія виявилась також співвласником платіжної системи Dzing Finance Ltd. В 2023-2024 р. Управління з фінансового регулювання та нагляду Великої Британії (FCA) запровадило масштабні обмеження щодо Dzing Finance Ltd., вказавши, що майже кожен п'ятий платіж, отриманий нею, був пов'язаний з шахрайськими схемами.

Засновником та директором Dzing був росіянин Михайло Надель. У 2011 р. його було заочно засуджено та засуджено до 16 років ув'язнення судом Киргизстану за шахрайство та відмивання грошей в Asia Universal Bank. За даними Bloomberg, ключовим акціонером Dzing є Тетяна Орлова, росіянка з норвезьким паспортом, колишня дружина російського мільярдера Віталія Орлова.

Зайвим підтвердженням того, що Dekiba Trading FZE близька до Горбуненка, є резолюція DzingFinance Ltd., датована березнем 2022 р., де від імені Dekiba Trading FZE свій підпис поставив українець Євген Шапка. З 2019 р. він обіймає посаду директора київської компанії "Норлендінвест", якою володіє британець Роберт Алан Джонсон, пов'язаний із Горбуненком. Зв'язок підтверджується тим, що Джонсон був головою наглядової ради скандального українського банку "Січ", коли Національний банк визнав Горбуненка його фактичним контролером.

Також виявилось, що Dekiba Trading FZE досить успішно торгувала з росією, зокрема, поставляла країні-терористу титанову руду з Мозамбіку, який колись господар ЧВК "Вагнер" Євген Пригожин включав до сфери своїх інтересів. Ймовірно, вантаж міг призначатися компанії "ВСМПО-Авісма". Як відомо, це стратегічне підприємство ВПК росії, яка випускає титан, що йде на виробництво крилатих ракет. Зокрема, X-101, якою російські терористи влучили по дитячій лікарні «Охматдит» у Києві.


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]