Про що говорять фото пошкодженого рашистського підводного човна «Ростов-на-Дону»

|
Версия для печатиВерсия для печати

 В інтернеті з'явилися знімки сильно пошкодженого підводного човна, що стоїть, ймовірно, в сухому доці. Їх опублікувала розслідувальна група Conflict Intelligence Team. Як стверджують розслідувачі, на фото — підводний човен «Ростов-на-Дону», який зазнав ракетного удару в ніч проти 13 вересня.

"Ростов-на-Дону" - дизель-електричний підводний човен проекту "Варшав'янка". Вона була спущена на воду у 2014 році, вже наступного року брала участь у військовій операції у Сирії, зазначає BBC. Цей тип субмарин має універсальне призначення, що може використовуватися як для атак на надводні та підводні кораблі, так і для ударів по наземних об'єктах. Має ракетне озброєння, зокрема чотири установки для запуску крилатих ракет 3М14К «Калібр-ПЛ».

У момент української атаки вона перебувала у сухому доку Севастопольського морського заводу разом із великим десантним кораблем. Вважається, що це був БДК «Мінськ», але обидва кораблі були ідентифіковані за даними з відкритих джерел — офіційно Міністерство оборони Росії визнало лише факт удару та пошкодження двох кораблів.

 Читайте також:  ЗСУ поступово знищують Чорноморський флот РФ – експерти 

На двох знімках, опублікованих CIT, видно, що підводний човен знаходиться в сухому доці, проте простір навколо субмарини прихований піксельним фотофільтром.

На самому підводному човні видно пошкодження. Перше розташоване на рівні ватерлінії, за рубкою, приблизно в районі відсіку, де розташований дизель-генератор. Друге перед рубкою, де знаходиться відсік з торпедами.

Судячи з фото, в обох випадках було пробито обидва корпуси човна (російські субмарини традиційно будуються з двома корпусами — міцним внутрішнім і легким зовнішнім), причому в обох випадках у деяких місцях краї пробоїни вигнуті назовні.

Швидше за все, це результат влучення двох ракет. Як стверджували українські військові, вони використали для удару авіаційні крилаті ракети Storm Shadow. Вибух у районі торпедного відсіку навряд чи могли викликати боєприпаси, оскільки під час постановки в сухий док їх з підводного човна знімають і здають на берегові склади — цього вимагає Корабельний статут ВМФ.

Оцінити пошкодження підводного човна за знімками складно, але оскільки ракети явно вибухнули всередині, руйнації можуть бути дуже серйозними. Вибухи викликали пожежу, яка тривала щонайменше кілька годин. На обох знімках видно дим, що піднімається з пробоїн.

Наскільки сильно вигорів підводний човен зсередини, сказати важко, оскільки невідомо, чи були закриті його відсіки. Якщо ні, то пожежа могла перекинутися з одного відсіку на інші. Оскільки підводний човен знаходився в доці, є ймовірність того, що на його борту могли знаходитися лакофарбові матеріали та інші горючі речовини, що могло сприяти горінню.

Крім того, внаслідок вибухів та пожежі міг постраждати і сам сухий док, його обладнання. Оцінити його стан по фотографії неможливо через піксельне зображення навколо субмарини. Однак на знімках супутникових доків, зроблених після удару, сліди пожежі навколо обох кораблів помітні.

Міністерство оборони Росії після ракетного удару заявило, що обоє постраждалих корабля будуть відремонтовані і повернуться в дію. Більшість коментаторів схиляється до того, що відновлення підводного човна, якщо таке можливо, обійдеться надто складно та дорого. У CIT припустили, що субмарину для цього довелося б везти на завод-виробник - Адміралтейські верфі в Санкт-Петербурзі.

Раніше у соціальних мережах з'явилися відео та фотографії пошкодженого великого десантного корабля. Судячи з цих даних, він також сильно постраждав внаслідок вибуху та пожежі. Ушкодження корпусу цих кадрах не помітно, але видно руйнування надбудови.

«Аргумент»

 

 


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]