Проект «Роснефти» опинився на межі краху без західних грошей та імпортних технологій

|
Версия для печатиВерсия для печати

Проект компанії «Роснефть» із освоєння нафтових родовищ у Красноярському краї «Восток Ойл» опинився під загрозою без західних грошей та імпортних технологій після введення санкцій проти росії.

Про це повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на джерела, що мають відношення до проекту.

Видання нагадало, що головний виконавчий директор "Роснефти" Ігор Сєчін назвав "Восток Ойл" Ноєвим Ковчегом світової економіки. Виступаючи на ПМЕФ, він заявив, що росія, зокрема за рахунок проекту «Восток Ойл», може забезпечити потреби світу в доступних енергоресурсах. Проте проект спирається на західні гроші та імпортні технології, уточнює видання. За даними джерел, вже два важливі західні спонсори планують вийти з проекту, в цей же час санкції затримали або обмежили всі постачання: від бурового обладнання та програмного забезпечення до танкерів льодового класу. Експерти уточнюють, що зараз росія отримує величезний зиск від високих цін на енергоносії, проте це «короткострокова вигода порівняно з довгостроковою втратою».

Компанія Rystad Energy, що займається дослідженнями в галузі енергетики, очікує, що ключовий актив "Восток Ойл", відомий як Пайяхське родовище, буде запущений тільки до 2029 року, а не в 2024-му, як планувала "Роснефть". "Будь-які затримки в одній частині величезного ланцюжка поставок, задіяного в проекті, призведуть до затримки всього проекту", - сказала старший аналітик Rystad Energy Дар'я Мельник. Затримка реалізації проекту та зниження загального видобутку нафти в росії через санкції можуть у довгостроковій перспективі підірвати економіку країни та її геополітичне становище, пише WSJ.

Проект «Восток ойл» включає Лодкове, Ванкорське, Сузунське, Тагульське, Пайяхське та інші родовища, що знаходяться на Таймирському півострові на півночі Красноярського краю. Як писали «Ведомости», ресурсний потенціал проекту «Схід ойл» становить легка малосірчиста нафта, що перевершує за своїми якостями нафту марки Brent. Потенціал постачання нафти на сировинні ринки оцінювався до 2024 року в 25 млн тонн, у 2027 - у 50 млн тонн і до 2030 - до 115 млн тонн. У рамках проекту планувався також завод із виробництва ЗПГ. Крім того, реалізація проекту передбачала створення найбільшого в арктичній зоні морського порту, об'єктів енергогенерації, понад 200 об'єктів нафтовидобутку, понад 2500 км магістральних та 7000 км внутрішньопромислових трубопроводів та 15 опорних баз промислів.

Торік Арбітражний суд Москви задовольнив позов "Роснефти" до агентства Bloomberg. Компанія подала позов через статтю, в якій стверджувалося, що російська влада збирається витратити гроші з Фонду національного добробуту на інвестиції в інфраструктуру, серед ймовірних одержувачів цих грошей називалася компанія «Восток Ойл». Суд зобов'язав Bloomberg видалити статтю та опублікувати спростування. Авторів статті Ганну Андріанову та Євгенію Письмову зобов'язали виплатити по шість тисяч рублів на користь «Роснефти» як компенсацію за сплату державного мита.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:00
У четвер дощитиме на Правобережжі, на півдні та на сході до +26°С
18:04
Випробування солідарністю - воно ще тільки чекає на Україну
17:31
Открытие компании в Эстонии и оформление иностранного банковского счета: что нужно знать
16:29
Кримінальні оборудки із землею: крім Сольського, підозру отримав його заступник
16:24
За межею розумного: у Буданова записали собі в заслуги арешт ФСБ заступника Шойгу
15:17
ВРП схвалила звільнення судді Тандира, який нетверезим збив на смерть нацгвардійця
15:10
Підривна діяльність: СБУ затримала настоятеля Святогірської лаври упц (мп)
14:05
З початком "великої війни" Полтавська облрада купила подарункові годинники на 1,5 млн гривень, ними нагороджують "кишенькових" депутатів, чиновників і прокурорів
12:51
Рада збільшила кількості прикордонників на 15 тисяч
12:04
Поліція та ДБР заробляють на криміналі: чому ніхто не може знайти виробників нелегальних сигарет

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]