Резервісти з усього світу повертаються до Ізраїлю, щоб захищати країну

|
Версия для печатиВерсия для печати

Після того, як міністерство оборони Ізраїлю оголосило призов резервістів до армії для захисту від терористів ХАМАС, ізраїльтяни з усього світу почали повертатися додому. Вони переривають свої відпустки, кидають навчання за кордоном та залишають сім'ї, які давно живуть в інших країнах. Шукати квитки їм допомагають посольства, єврейські організації та анонімні благодійники.

Німрод Недан, 23-річний студент, який вивчає медицину в Литві, розповів, що серед його друзів та родичів вже є загиблі та зниклі безвісти внаслідок нападу ХАМАС. «Я не можу сидіти тут і вивчати медицину, поки я знаю, що мої друзі воюють, а моя сім'я потребує захисту. Настав мій час», — каже він.

Йонатан Бунцель, який демобілізувався у 2023 році і вирушив у подорож до Індії, щоб відзначити завершення служби, перервав його на п'ять місяців раніше, ніж планував. «Моєю негайною реакцією, звісно, був шок, і я не знав, що робити. Але за кілька годин мій розум прояснився, і я зрозумів, що мені потрібно повернутися додому, врятувати мою країну і мій народ», — сказав він.

Подібним чином міркують інші резервісти, з якими поговорили журналісти Reuters. У когось був медовий місяць, хтось навчався за кордоном, багато хто будував нове життя в інших країнах.

37-річний Орен Саар, колишній капітан ізраїльської армії, а тепер керуючий стартапом з доставки їжі WoodSpoon у Нью-Йорку, живе в США з дружиною та трьома маленькими синами. Коли йому прийшов повістка, він одразу зібрав речі, але розповідати дітям, чому їде, не став. «Вони маленькі, і це не те, що їм хочеться пояснювати. Ми сказали їм, що я збираюся до Ізраїлю у відрядження», - каже Саар.

Однак дістатися додому багатьом виявилося не так просто — після атаки ХАМАС великі авіакомпанії почали скасовувати рейси до Тель-Авіва, а резервістів виявилося дуже багато. Допомагати їм розпочали єврейські організації, а часом і анонімні благодійники.

Один із таких, як розповів головний редактор The Jerusalem Post Аві Майєр, сплатив 250 квитків резервістам ізраїльської армії, які летіли до Тель-Авіва з Нью-Йорка. «Я щойно прочитав звіт члена екіпажу „Ель Аль“. Ортодоксальний єврей, який побажав залишитись анонімним, учора тихо стояв біля стійки у нью-йоркському аеропорту імені Джона Кеннеді. Кожному, хто показував повідомлення про заклик до ЦАХАЛу, він оплачував квиток. Він заплатив за 250 квитків», - написав Майєр.

Прес-секретар «Ель Аль» Офрі Рімоні сказала New York Post, що компанія не має права приймати пожертвування, але до її стійк в аеропорту приходить багато людей, які просять купити квитки для солдатів.

Інший бізнесмен із Нью-Йорка, Офер Коен, намагається зібрати сотні тисяч доларів на приватний літак для вивезення резервістів. Він дізнався, що близько 200 осіб, покликаних до армії, перебувають у Південній Америці, куди вони поїхали у відпустку, і не можуть вилетіти через скасування рейсів. Багато ізраїльтян, які опинилися за кордоном, координуються в чатах у вотсапі. Надходили такі повідомлення і Коену. "Я просто бачив одне [повідомлення] за іншим і подумав про цю ідею - взяти чартерний літак і доставити їх назад до Ізраїлю", - говорить він.

Окрім цього, дістатися додому резервістам допомагають єврейські організації. Деякі ізраїльтяни розповідають, що їм безкоштовні квитки надало консульство у країні, з якої вони вилітали.

Після того, як багато авіакомпаній призупинили польоти до Ізраїлю, національний перевізник «Ель Аль», а також місцеві Israir and Arkia, навпаки, збільшили кількість рейсів, щоб вивозити резервістів із Кіпру, куди вони можуть прилетіти з інших країн.

12 жовтня «Ель Аль» оголосив, що вперше з 1982 року виконає рейс у суботу, під час шабату, коли євреям заборонено працювати (зазвичай у шабат у країні не ходять потяги та не літають літаки). Створений у 1948 році національний перевізник спочатку виконував рейси по суботах, проте дотримання ним єврейських традицій стало довгими роками предметом суперечок в ізраїльському суспільстві. У 1981 році обраний прем'єром країни Менахем Бегін оголосив про рішення заборонити «Ель Аль» виконувати польоти по суботах, пояснивши, що національний перевізник повинен дотримуватися шабату. Кнесет пізніше схвалив цей закон із мінімальною перевагою голосів.

У випадку з поверненням резервістів, як мовиться в заяві «Ель Аль», компанія отримала галахичне схвалення: порятунок життя ставиться вище за інші релігійні вимоги. За резервістами відправлять два літаки Boeing 787 — один до Нью-Йорка, другий до Бангкока.

Вгорі: ізраїльтяни стоять у черзі на посадку в аеропорту Ліми, столиці Перу. 10 жовтня 2023 року. Фото: Paolo Aguilar / EPA / Scanpix / LETA


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]