Російські раби схвалили б рішення путіна і про припинення війни, і про новий наступ (ОПИТУВАННЯ)

|
Версия для печатиВерсия для печати

 Більше половини росіян вважають, що війна в Україні затягнулася, а на думку третини, військові дії продовжаться ще більше року.

Це випливає зі свіжого опитування соціологічної служби Russian Field, яке наводить російське видання Коммерсант.

При цьому 60% респондентів підтримали б рішення владіміра путіна розпочати новий наступ на Київ, але одночасно 65% схвалили б і намір президента зупинити війну і підписати мирну угоду. Експерт вважає, що така суперечність пов'язана з небажанням суспільства думати про великі політичні проблеми.

Думка про те, що війна Росії в Україні затяглася, підтримали 59% учасників опитування служби Russian Field: 33% зазначають, що війна «виразно» затяглася, ще 26% – що «швидше» затягнулася. Зворотної думки дотримуються 28% респондентів, а 13% важко або відмовилися відповідати на це питання. При цьому 41% опитаних зізналися, що відчувають «втому від новин про перебіг військової операції в Україні», але більшість (56%) таких відчуттів не відчувають.

На думку 30% респондентів, війна в Україні триватиме ще понад рік, 18% вважають, що військові дії закінчаться протягом року. На їхнє завершення протягом півроку сподіваються 20% респондентів, і лише 13% опитаних оптимістично чекають на закінчення бойових дій у межах одного-трьох місяців.

У тому, що війна проходить «певно» чи «швидше» успішно, впевнені 62% росіян, зворотної думки дотримуються 19%, ще стільки ж важко було відповісти.

У той же час майже дві третини опитаних чоловіків (62%) не готові особисто взяти участь у військових діях в Україні, якщо їм представиться така можливість, — це на шість процентних пунктів вище за показники аналогічного опитування, яке проходило в другій половині травня. Про бажання взяти участь у війні заявили 29% респондентів, причому найчастіше в цьому визнаються люди віком від 45 до 59 років (37%), тоді як серед чоловіків від 18 до 29 років таких лише 23%. Охочих допомогти російським військовим матеріально теж небагато: 67% взагалі готові жертвувати власні кошти підтримку військових дій, а 12% згодні витрачати цього трохи більше 1 тис. рублів у місяць.

Рішення владіміра путіна "завтра оголосити про початок нового наступу на Київ" підтримали б 60% респондентів, 26% виступили б проти. Примітно, що майже такий самий розклад соціологи зафіксували і при відповіді на питання про гіпотетичне рішення президента вже «завтра» зупинити війну та підписати мирну угоду: 65% її схвалили б, а 28% були б проти. Загалом за продовження війни висловилося 52% опитаних, а за перехід до мирних переговорів — 38%. Автори дослідження зазначають, що за період із середини березня до кінця липня співвідношення прихильників та противників війни практично не змінилося: зараз її підтримують 69% респондентів, протилежної думки дотримуються 23%, а ще 8% важко або відмовилися відповісти.

На думку політолога Олексія Макаркіна, той факт, що більшість росіян готові схвалити два протилежні рішення владіміра путіна — про зупинення війни та про початок нового наступу, можна вважати висловом довіри президенту.

Крім того, має місце і установка, що вкорінилася в суспільстві, що «начальству видніше, ми люди маленькі», а «маленька людина» не дуже розуміється на поточній політиці і не хоче цього робити, продовжує експерт. Він нагадує, що коли наприкінці 1980-х — на початку 1990-х років на людей, крім особистих і побутових турбот, впала ще й проблема відповідальності за свій вибір, це викликало у значної частини населення психологічний дискомфорт. «Тоді був такий запит: нехай влада скаже по телевізору, як правильно поводитися. А влада не говорила. Потім ця частина суспільства була задоволена тим, що з'явився путін, який взяв на себе відповідальність», - зазначає Макаркін. Тому зараз народ просто довіряє президенту, який «дозволив їм не думати про політику», резюмує політолог.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]