Російська індустрія золота опинилася на межі масштабної кризи

|
Версия для печатиВерсия для печати

Російські виробники золота опинилися на межі масштабної кризи через санкції. Золотовидобувачі просять державу втрутитися у ситуацію та надати допомогу галузі — наприклад, розпочавши закупівлі до державного резерву.

Про це пише «Комерсант» з посиланням на учасників ринку.

Представники галузі зазначають, що проблеми із продажем російського золота за кордон почалися ще до офіційного обговорення санкцій проти російського золота на рівні іноземних держав. Російські афінажні (очисні) заводи втратили статус «надійного постачальника» для найбільшого у світі торгового хаба — Лондона. Після чого у них одразу почалися проблеми з реалізацією продукції.

«Ми вже не ведемо постачання на організовані міжнародні ринки до Лондона, Нью-Йорка та Токіо. Тепер заборона стає офіційною і включається в санкційний пакет. У результаті російським експортерам залишається постачати лише на неорганізовані міжнародні ринки, де ми за останні три місяці побували і побачили дисконти, ризики країни, різні тарифні бар'єри та нетарифні обмеження», — зазначає голова Спілки золотопромисловців Сергій Кашуба.

Окрім міжнародних неорганізованих торгів, у росії залишається внутрішній ринок, де через надлишок пропозиції золото вимушено продається з дисконтом. Причому зі знижками російські компанії золото скуповують навіть Центральний банк. Кашуба закликає владу припинити цю практику і перейти до цілеспрямованої закупівлі золота владою в резерви, але не за цінами знижок, а за світовими.

«Необхідно закупити весь обсяг, який залишиться після закупівлі промисловості в особі ювелірної галузі та населення. Государєва кубушка нехай краще зараз приростає, ніж у світі з дисконтами розходиться», — наполягає Кашуба.

Асоціація надрокористувачів Магаданської області навіть розкрила розмір знижки для влади на російське золото: за їх даними, ЦБ скуповує дорогоцінний метал у середньому на 15% дешевше за ринкову вартість, аналогічні ціни вибивають собі і російські банки, користуючись надлишком пропозиції та зупинкою експорту.

Частка росії на світовому ринку золота оцінюється приблизно 8,5%, займаючи третє місце після Китаю та Австралії. Експерти впевнені, що відмова від російського золота призведе до того ж, що зараз відбувається на ринку нафти, зростання цін на тлі зниження пропозиції. 2021 року росія експортувала 302,2 тонни золота на суму $17,4 млрд.

Заборона імпорту російського золота, ймовірно, з'явиться в черговому пакеті санкцій. Про намір відмовитися від дорогоцінного металу з росії заявили всі члени країн «Великої сімки», більш того, заборону мають намір схвалити всі країни Євросоюзу. Позбавлення статусу «сумлінного постачальника» призвело до падіння експорту з росії ще до санкцій, а ті партії, які все ж таки дійшли до замовників, зазнали пильної перевірки правоохоронних органів.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]