росія руйнується, але Китай і Туреччина її рятують - дослідження ЄС

|
Версия для печатиВерсия для печати

Якби не допомога Китая та Туреччини, проблеми Росії були б іще більш масштабними.

ЄС заявляє, що санкції «розтопили» здатність Росії фінансувати війну, однак Китай і Туреччина допомагають їй обходити блокування. Найболючіше санкції ЄС вдарили по енергетичному та банківському секторам, йдеться у внутрішньому звіті Комісії ЄС від понеділка (10 жовтня), з яким ознайомився EUobserver.

«Ринки відмовляються від торгівлі російською нафтою вже, за кілька місяців до вступу в дію заборони ЄС на імпорт. Лише дві третини обсягів, які раніше закуповувалися в Європі, наразі перенаправляються зі значною знижкою близько 25 доларів за барель», — йдеться у звіті ЄС.

Завдяки тимчасовому стрибку цін на енергоносії на початку цього року профіцит бюджету Росії в першому півріччі становив 500 мільярдів рублів (8 мільярдів євро). Водночас вже у серпні видобуток нафти скоротився на 10 відсотків, а видобуток газу скоротився на 22 відсотки в річному обчисленні, тоді як профіцит скоротився до 137 мільярдів рублів.

«Ембарго ЄС на нафту та нафтопродукти [має набути чинності в грудні] ... у поєднанні з багатостороннім лімітом цін на нафту значно зменшить доходи від російського експорту та ще більше затьмарить економічні перспективи країни», — додають автори звіту.

Оскільки всі великі російські банки, окрім одного, внесені до чорного списку ЄС, російські кредитори закрили 670 офісів у зв’язку із значним стресом в секторі.

Відтак Кремль потребуватиме рекапіталізації банків за допомогою додаткових вливань капіталу, які можуть скласти близько 2 трильйонів рублів.

Водночас зовсім незначна кількість міжнародних інвесторів були зацікавлені у придбанні російських облігацій.

«Внутрішня емісія залишається чи не єдиним джерелом залучення Кремлем коштів, але через скорочення доходів і проблеми, що назрівають у банківському секторі, попит неминуче залишатиметься слабким», — зазначила комісія.

«Затяжна рецесія»

У підсумку, внаслідок війни та санкцій Росія увійшла в тривалу рецесію, яка може тривати довго. Плани Мінфіну Росії покрити дефіцит бюджету в найближчі три роки за рахунок внутрішніх запозичень не виглядають правдоподібними.

Між тим, економічні розрахунки мають пряме відношення до ситуації на фронті в Україні, адже у випадку, якщо президент Росії Владімір Путін не зможе фінансувати багаторічну облогу, він буде змушений змінити військову тактику.

Санкції ЄС також заблокували російський експорт до Європи на 90 мільярдів євро, що призвело до падіння російського виробництва сталі на 30 відсотків і виробництва пиломатеріалів на 90 відсотків.

«Заблоковано 30 мільярдів євро на рік високотехнологічного та промислового експорту ЄС до Росії, що підриває здатність заводів виробляти основні споживчі товари, зокрема автомобілі, холодильники та пральні машини», — зазначають автори аналітики.

Крім того, країни ЄС заморозили активи російських фізичних осіб у Європі на суму 17,4 мільярда євро, що завдає ще більшої шкоди.

Приблизно 40 відсотків із приблизно 3000 іноземних компаній, що працюють у Росії, залишили країну, або планують виїхати. Це призвело до втрати 540 000 робочих місць.

Китай і Туреччина

Аналіз ЄС був зроблений після того, як дослідження Єльського університету в США дійшли подібних висновків у липні.

«Для Росії немає виходу з економічного забуття, доки країни-союзники залишаються єдиними у збереженні та збільшенні санкційного тиску проти Росії», — йдеться у звіті Єльського університету.

Але Китай і Туреччина наразі є лідерами в допомозі Путіну обійти торгове ембарго ЄС.

«Експорт з Китаю до Росії 30 найпопулярніших товарів від транспортного обладнання до електричних машин, які раніше імпортувалися з ЄС і США, різко впав після вторгнення, однак вже у в серпні зріс на 20% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року», — йдеться у документі.

Туреччина мала би бути союзником НАТО, однак починаючи з другого кварталу вартість турецького експорту до Росії майже подвоїлася, така сама тенденція спостерігається  в кількох ключових секторах.

«Прикметно, що разом з цією подією експорт деяких країн-членів до Туреччини також різко зріс протягом 2022 року», — додається в документі, пояснюючи шляхи оминання санкцій.

Крім того комісія фіксує зростання більш, ніж у чотири рази експорту з ЄС до Киргизстану порівняно із довоєнним рівнем.

Дрони, мистецтво та Lego

Тим часом, деякі спроби Росії обійти виявились невдалими.

«Той факт, що Росія почала замовляти безпілотники та боєприпаси в Ірані та Північній Кореї, може свідчити про те, що вона має довгострокові труднощі з виробництвом нових матеріалів у масштабах, необхідних для продовження війни в Україні», — заявляють в комісії.

Щодо дефіциту повсякденних товарів, російські зусилля з обходу санкцій включали так званий «паралельний імпорт» комп’ютерів, смартфонів, споживчої електроніки, автомобільних запчастин і навіть продуктів Lego без дозволу їх міжнародних правовласників.

«Помітне зростання експорту з ЄС до Росії між 15 і 17 тижнями 2022 року було зумовлене різким збільшенням експорту творів мистецтва», —зазначає комісія.

Ця сфера підпадає під санкції ЄС, однак передбачені винятки, зокрема, щодо повернення предметів мистецтва, які були позичені для тимчасових цілей (наприклад, виставок)», — йдеться у звіті.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]