Серед інвесторів у криптовалюту Дурова є компанії, які брали участь у мародерстві окупованих територій України

|
Версия для печатиВерсия для печати

Павло Дуров запустив Telegram у 2013 році. За його словами, протягом кількох років він самостійно фінансував проект, проте до 2017 року стало очевидним, що месенджеру не вистачає коштів на купівлю серверів та розвиток. Тоді Дурову прийшла ідея залучити інвесторів до Telegram через запуск блокчейн-платформи Telegram Open Network (TON) та продаж криптовалюти Gram.

Дуров зібрав на проект TON 1,8 мільярда доларів від різних фондів та приватних осіб із різних країн світу. Багато хто з них так чи інакше був пов'язаний з Росією, зазначає видання «Важливі історії»: наприклад, серед інвесторів опинилися структури Романа Абрамовича, екс-міністра Михайла Абизова, бізнесмена Саїда Гуцерієва і навіть колишнього топ-менеджера Wirecard Яна Марсалека, який зараз ховається в Росії, а раніше як писав «Інсайдер», багато років співпрацював із ГРУ.  

Павло Дуров наголошував, що всі інвестори проходили ретельну процедуру відбору: «Дуров міг собі дозволити вибирати і зустрічатися тільки з обраними, настільки високим був інтерес до його проекту», — писав російський Forbes.  

Представник Telegram також повідомив «Важливим історіям», що «всі інвестори пройшли детальні процедури KYC/AML ( Know Your Customer (KYC) — «знай свого клієнта»; Anti-money laundering — «протидія відмиванню злочинних доходів» — Прим. ред. ) у провідних KYC-провайдерів Європи та у європейських банках Telegram. Роботою з інвесторами займалися спеціалісти фінансового ринку, команда Telegram займалася технічною розробкою проекту». 

«Важливі історії» виявили серед цих ретельно відібраних та перевірених інвесторів компанії, які брали участь у схемах вивезення вугілля та металів із окупованих територій України.  

Серед великих покупців вугілля та металів, вивезених Курченком з Донбасу, виявилися компанії з Нідерландів Stiron BV та ME Property Invest. Як вдалося з'ясувати «Важливим історіям», ці компанії взаємопов'язані: ME Property Invest управляла Stiron BV, проте їхня структура власності влаштована таким чином, що не дозволяє дізнатися, хто насправді ними володіє. 

У 2018 році Stiron BV вклала близько 10 млн. євро в TON — стільки ж в середньому вкладали інші інвестори в проект (наприклад, структура Романа Абрамовича). Судячи з отчесності , компанія отримала кошти для цих інвестицій у вигляді цільових позик (гроші могли бути спрямовані лише на покупку токенів) від трьох інших фірм - двох із Великобританії та однієї з Чехії. 

Ці компанії мають ознаки фіктивності: вони оформлені на підставних людей з України, не мають великих активів, при цьому через їхні рахунки проходили мільйони євро. Дві з них уже ліквідовано, зокрема Commercial Standard Systems з Единбурга, яка, за даними Baza, також брала участь у схемах Курченка з вивезення вугілля з Донбасу.   

Коментувати імена конкретних інвесторів, зокрема тих, хто був залучений до схем вивезення ресурсів з окупованих територій України, у Telegram Дуров відмовилися.  

«Аргумент»


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]