Що бреше влада про скандал із "яйцями по 17 гривень"

|
Версия для печатиВерсия для печати

І що треба зробити, щоб справді вирішити проблему із закупівлями Міноборони.

Про це розповідає Центр противодії корупції у статті у виданні Цензор. Нет.

Минув місяць з моменту публікації вже практично легендарної статті Юрія Ніколова у ZN.ua про корупцію на закупівлях Міноборони.

За цей час суспільство пережило всі стадії прийняття неминучого і, здається, навіть знову встигло повернутися від "прийняття" до "заперечення". Головна із причин цього — влада разом із Міноборони продовжують "замилювати" причини скандалу.

Все це покликане відволікти від головної суті: Міноборони за цей місяць так і не оприлюднило ні уточнених контрактів на харчування військових у 2023 році зі зменшеними цінами, ні платіжних накладних, які б підтвердили ринкову ціну харчів для військових.

У цьому матеріали ми зафіксуємо ці маніпуляції, запропонуємо натомість конкретні факти та відповімо на головне питання: що ж має зробити держава та Міністр оборони (хто б ним не був), щоби реально вирішити питання корупції на закупівлях.

Основні маніпуляції щодо закупівель харчування для військових

Брехня: журналістське розслідування про корупцію на картоплі і яйцях вийшло спеціально напередодні Рамштайну, щоби зірвати домовленості України з міжнародними партнерами щодо постачання зброї.

Факт: зустріч міністра оборони Олексія Резнікова із партнерами на військовій базі Рамштайн відбулась 20 січня. Розслідування журналіста Юрія Ніколова було опубліковане у "Дзеркалі тижня" 21 січня. Журналіст не раз зазначав в медіа, що спеціально чекав закінчення Рамштайну для оприлюднення статті, щоб не нашкодити процесу.

Брехня: керівниця парламентського антикорупційного комітету Анастасія Радіна оприлюднила завищені ціни на продукти для військових з договорів за 2022 рік напередодні нової зустрічі у Рамштайні, чим могла послабити позиції України у переговорах по зброї.

Факт: Четверта зустріч у Рамштайні відбулась 14 лютого. Анастасія Радіна оприлюднила пост із цінами на продукти з договорів 2022 року 16 лютого.

Маніпуляція: ціни на продукти для військових у каталогах Міноборони — це не ціни за продукти харчування, а вартість комплексної послуги з придбання, доставки, освіження продуктів і приготування з них їжі. Порівнювати ціни в каталогах договорів Міноборони і роздрібні ціни в магазинах не можна.

Факт: у контрактах на харчування Міноборони є окремо "послуга щодо забезпечення харчуванням", тобто в тому числі приготування їжі, і "послуга забезпечення комплектами продуктів", тобто, звичайна доставка продуктів. В опублікованому договорі "послуга щодо забезпечення харчуванням" прописано окремо і коштує 30 млн грн. А "послуга забезпечення комплектами продуктів" прописана окремо і становить 13 млрд грн (на скріншоті ці ціни вказані без ПДВ).

"Послуга забезпечення комплектами продуктів" у договорах Міноборони по суті нічим не відрізняється від послуги доставки продуктів до магазину у вашому районі. Продукти у супермаркет доставляють вантажівками з оптових складів, вивантажують, розкладають на прилавки, обмінюють просрочку (освіжують), замінюють неякісний або битий товар. А ще в магазинну ціну продуктів закладають оренду приміщень, рекламу, вартість соціальних проєктів супермаркетів, заробітну плату працівників і решту складових роздрібної ціни, яких немає в ціні контрактів Міноборони. Тому можемо стверджувати, що ціна продуктів у багатомільярдних контрактах МО має бути нижчою за ціну у маркетах, у тому числі з урахуванням постачання на прифронтові території.

Натомість, ціна на продукти каталогів Міноборони подекуди в рази вища за роздрібну ціну в супермаркетах в однаковий проміжок часу. Ось порівняння цін у контрактах МО з даними державного Укрстату про ринкові ціни продуктів в 2022 році.

Маніпуляція: відповідальні за закупівлі в МО — заступник міністра Шаповалов та директор департаменту Хмельницький — були затримані правоохоронними органами та вже виступили в суді. Тому можна вважати, що відповідальні за скандал отримали покарання.

Факт: Звільнення ексвідповідального за закупівлі заступника міністра Шаповалова супроводжувалося пресрелізом МО з подякою "за командну та ефективну роботу", а не об'єктивним дослідженням, чи була наявна в ініційованих ним закупівлях корупційна складова.

Щодо екскерівника департаменту закупівель Хмельницького — то замість звільнення відбулось наступне: полковника Хмельницького перевели та призначили слухачем денної форми навчання інституту забезпечення військ Національного університету оборони України.

Тобто, звільнення за власним бажанням заступника міністра та переведення ексдиректора департаменту закупівель взагалі не є покаранням по суті та будь-якою формою відповідальності.

Епізод кримінального провадження, в якому Хмельницького затримали, пред’явили підозру та відправили в СІЗО зовсім не стосується контрактів з харчування. Особливо підозрілим є те, що Хмельницького взяли під варту за закупівлю бронежилетів у березні в справі, яку розслідують з червня. Але офіційні претензії за бронежилети він отримав лише після скандалу з харчами.

Детальний розбір того, чому "парад обшуків 1 лютого" не приведе до покарання винних, а виглядає радше як маніпуляція правоохоронців, описано у матеріалі Української правди.

Брехня: інформація про біографію Олександра Лієва та його підроблений паспорт надійшла від одного джерела, а отже уся інформація про нього є некоректною. Водночас Олександра Лієва було звільнено на підставі неправдивої інформації про підроблений паспорт.

Факт: 31 січня о 10:42 на сторінці видання Українська правда зʼявивися блог Віталія Шабуніна під заголовком "Пікетував ЗСУ, закликав ''почути Крим'' та обіцяв допомагати окупаційному уряду: хто відповідає за закупівлі зброї в Міноборони Резнікова". Допис базується на конкретних фактах, підкріплених медіапосиланнями за минулі роки та іншими джерелами. Пізніше інформацію про Олександра Лієва, яка була підкріплена відео- та медіа матеріалами, було оприлюднено на YouTube-каналі Яніни Соколової. В обидвох матеріалах зазначається, що у підготовці допомагала Валентина Самар з Центру журналістських розслідувань.

Після цього, 1 лютого 2023 року, Олександр Лієв подав у відставку.

Лише 3 лютого, уже після заяви про відставку Лієва, на Facebook-сторінці журналіста Михайла Ткача зʼявилася публікація підробленого російського паспорта Олександра Лієва, яку журналістам надали "джерела у розвідці" (наразі допис видалено). Пізніше журналісти Української правди визнали, що опубліковане фото паспорту є підробкою, та вибачилися перед експосадовцем.

Тобто, відставка Олександра Лієва жодним чином не повʼязана із публікацією підробленого паспорта, а відбулася раніше — після оприлюднення фактів його біографії.

Маніпуляція: сформована при Міноборони після скандалу "громадська антикорупційна рада" має напрацювати вирішення питання із закупівлями та корупцією в Міністерстві.

Факт: у листі Міноборони до ЦПК щодо створення при Міноборони громадської антикорупційної ради не зазначено жодної мети та задач з її створення. Незрозумілими є повноваження цієї ради та на підставі яких документів вона діє. Це означає, що імплементація будь-яких рішень або напрацювань такої ради загалом нічим не передбачена і може носити рекомендаційний характер. Принаймні на цьому етапі.

Жодних конкретних задач і посилань на документи не вказано і у дописі Міністра оборони про створення відповідної "антикорупційної ради".

Маніпуляція: Міноборони ініціювала створення Military Prozorro для вирішення питання прозорості закупівель.

Факт: крім окремої заяви, наразі жодних кроків щодо створення окремої системи під назвою Military Prozorro Міністерством оборони не було зроблено.

Натомість у парламенті розробили та проголосували у першому читанні законопроєкт №8381, що передбачає публікацію цін на окремі товари невійськового призначення, закуплених Міноборони, у системі Prozorro.

За словами голови антикорупційного комітету Верховної Ради Анастасії Радіної, над забезпеченням передбачених у законопроєкті змін уже працюють у Мінекономіки та ДП "Прозорро".

Маніпуляція: на посади заступників Міноборони призначено доброчесних людей з чудовою репутацією — Віталія Дейнегу та Андрія Шевченка. Ці призначення мають вирішити виявлені в Міністерстві оборони проблеми, у тому числі і в частині закупівель.

Факт: призначення згаданих людей були анонсовані, але по факту ще не відбулися. На сайті Кабінету міністрів відсутні відповідні розпорядження. Опубліковане лише розпорядження про призначення на посаду першого замміністра Олександра Павлюка.

Чому відсутні розпорядження щодо призначення Дейнеги і Шевченка — невідомо.

Варто наголосити, що скандал стосувався конкретно закупівель Міноборони — питання, яке за умови призначення, не перебуватиме в компетенції ані заступника по цифровізації Віталія Дейнеги, ані заступника по євроінтеграції Андрія Шевченка.

Що робити, щоби унеможливити маніпуляції і корупцію на закупівлях?

Першочергово необхідно законодавчо закріпити кілька простих правил:

  • Міноборони та інші державні замовники у сфері оборони публічно оголошують про закупівлю на Prozorro, чим стимулюють конкуренцію та відкривають доступ виробників і рітейл-мереж до закупівель МО та інших державних замовників у сфері оборони. Оголошення міститиме інформацію виключно у безпечному для замовників та постачальників обсязі (без зазначення обсягів закупівель, строків та адрес виконання договорів та іншої чутливої інформації);
  • закупівля продуктів харчування не може називатись закупівлею послуг;
  • ціни продуктів харчування, як мінімум, не можуть бути дорожчими, ніж ціни у супермаркетах — слід встановити цінову "стелю" на рівні середніх споживчих цін Держкомстату;
  • у разі потреби закупівлі послуг харчування необхідно публічно прозвітувати про структуру їх вартості;
  • необхідно прозвітувати про ціни за одиницю товару усіх незбройних закупівель від початку війни та забезпечити таке ж звітування через 10 днів після кожної закупівлі.

Усе це передбачено у поправках до законопроєкту №8381 щодо прозорих незбройних закупівель, проголосованому у першому читанні, до розробки якого долучилась команда ЦПК.

Проте вирішальним кроком для оборонних закупівель буде поступове передання від МО закупівельних функцій до закупівельних агенцій.

Адже МО має виконувати функції з формування та реалізації політики з питань нацбезпеки у воєнній та оборонній сферах, які не мають та, як показує практика, не можуть успішно поєднуватися з господарськими функціями закупівельника.

Прикладом може слугувати сфера охорони здоров'я. Всі ми пам'ятаємо численні зловживання при закупівлях ліків за часів Богатирьової та інших міністрів. Так, під час реформування закупівель ліків спочатку до них були долучені міжнародні спеціалізовані організації, а потім відбулась передача закупівельних функцій до Держпідприємства МОЗ "Медичні закупівлі України", яке наразі досить успішно функціонує.

Вертаючись до оборонних закупівель, потрібно розуміти, що загалом це один із найскладніших та найважливіших видів закупівель для країни, особливо в умовах війни.

Саме до них має бути прикута увага, адже країна стоїть на військових рейках, та питання належного рівня забезпечення потреб безпеки та оборони буде надзвичайно актуальним і після перемоги. Ми всі добре знаємо, хто наш сусід, тому іншого вибору не існує.

Наразі в оборонні бюджети спрямовуються найбільші матеріальні ресурси держави, тому оперативність та ефективність закупівель має вийти на якісно новий рівень, а система оборонних закупівель потребує докорінних та невідкладних змін.

До роботи оборонних закупівельних агенцій мають бути залучені найкращі закупівельники країни з бездоганною репутацією; сформована справді ефективна наглядова рада за участі МО, МЗС, Мінфіну, представників найбільших донорів, голів благодійних фондів "Повернись живим", "Разом" та інших.

Поряд з чіткими, прозорими закупівельними правилами для успішної діяльності закупівельних агенцій, необхідне впровадження й найефективніших антикорупційних стандартів, запровадження багаторівневого управління закупівлями. Від ефективності їх діяльності буде залежати ефективність забезпечення потреб наших ЗСУ, а отже багато в чому – наше наближення до перемоги.

 

Угорі: міністр оборони України Олексій Резніков бреше українцям прямо в очі, публічно і нахабно. Це не його ноу-хау - це загальний стиль "зе-команди", за брехню якої українці розплачуються своїм життям. Фото з відкритих джерел

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]