Сьогодні парламент розглядатиме закони, до яких запропоновано низку правок, які дають зелене світло віп-корупціонерам

|
Версия для печатиВерсия для печати

 Сьогодні парламент розглядатиме закони, до яких запропоновано низку провокативних правок, які можуть знищити саму суть декларування доходів

Національне агентство із запобігання корупції закликало Верховну Раду не приймати поправки до антикорупційного законодавства, які приховають від суспільства дані про осіб, які вчинили корупційні злочини.

Мова йде поро поправки до законопроєктів №9587-д, які напередодні схвалив правоохоронний комітет парламенту, та правки до законопроекту про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану №9534, зазначає ZN.ua.

НАЗК заявило, що вбачає ризики прийняття законопроекту 9587-Д до другого читання з певними правками.

Насамперед це приховування від громадян, журналістів та доброчесних керівників даних Реєстру осіб, які вчинили корупційні та повʼязані з корупцією правопорушення. В Агентстві наголошують, що такі зміни фактично знищать Єдиний державний реєстр осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення.

«Цим законопроектом планується не внесення до Реєстру відомостей про осіб, яких притягнуто до  дисциплінарної відповідальності за вчинення корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, а також видалення більшості вже наявних відомостей про осіб, яких притягнуто до відповідальності за вчинення корупційного або пов’язаного з корупцією правопорушення. Це призведе до того, що спеціальні перевірки керівників на державній службі та в органах місцевого самоврядування стануть фікцією», - заявляють в НАЗК.

Водночас зміни до статті 366-2 Кримінального Кодексу України, які фактично унеможливлюють притягнення до кримінальної відповідальності за брехню в деклараціях щодо орендованого майна, знівелює кримінальну відповідальність за подання недостовірних відомостей до декларації. В НАЗК підкреслили, що ці зміни до закону не були предметом законопроекту  №9587-Д у першому читанні.

Також неприпустимими названі зміни до статті 39 Кодексу України про адміністративні правопорушення та статті 59 Закону “Про запобігання корупції” породжують підстави невключення до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення за недостовірне декларування, оскільки вони:

  • Створюються підґрунтя для залишення особи на посаді у випадках, коли така особа підлягає звільненню
  • Створюються умови для призначення на службу особи у випадках, коли така особа не може претендувати на посади державної служби
  • Створюються умови для невключення таких осіб до Реєстру.

«НАЗК акцентує, що публічність інформації про осіб, що вчинили корупційні та пов’язані з корупцією правопорушення, є вимогою громадян України. 89% громадян України вважають корупцією другою після війни найбільшою проблемою. Вочевидь, окремі представники влади вважають по іншому. НАЗК сподівається, що у парламенті є народні депутати, які працюють на громадян, поставлять на підтвердження та не проголосують за зазначені правки Комітету з питань правоохоронної діяльності», - йдеться у заяві агентства.

При цьому в разі ухвалення поправок Верховною Радою НАЗК закликає президента ветувати ці закони.

Напередодні посли G7 привітали прогрес у відновленні декларування партій та депутатів в Україні та водночас закликали уникнення лазівок для орендованих активів та важливість обмежити кількість винятків для декларантів.

«Аргумент»


В тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:47
росія вдарила по Харкову та Одесі: 4 загиблих і 29 поранених (ОНОВЛЕНО)
20:38
Батька заступника керівника ОП, "регіонала" Шурму брутально вигнали з фансектора ФК "Карпати" (ВIДЕО)
20:00
У вівторок трохи дощитиме лише на південному сході України
16:39
Імітація правової держави: «Дякуємо Андрію Єрмаку!» замість реформи кримінальної юстиції
14:11
Після перевірок податкової 85% судів бізнесу з податківцями завершуються на користь підприємців
12:17
Україна призупинила захист права на свободу слова, власність та вільні вибори за конвенціями Ради Європи
10:47
Михайло Онуфер: Армія – це зріз, показник країни. Якщо в країні відбувається хаос, в армії відбувається те саме
08:01
ГЕНШТАБ ЗСУ: ситуація на фронті і втрати ворога на 29 квітня
20:00
На початку тижня грози лише на сході України, вдень до +21°С
18:11
Чому в Україні Вербна неділя, а не пальмова

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]