Сучасна освіта: як штучний інтелект змінює нашу реальність

|
Версия для печатиВерсия для печати

Майбутнє, сповнене технологічних нововведень та інновацій, уже настало. Виставка VivaTech 2024, що відбулась у Парижі, яскраво продемонструвала, як цієї секунди змінюється освітня сфера. Серед представлених проєктів з усього світу були як нові освітні платформи, так і цікаві ідеї щодо застосування штучного інтелекту (ШІ) в навчанні. Сьогодні наша держава перебуває у світовому тренді розвитку сучасних технологій, і це відчувається в кожному інноваційному проєкті національного стенду, представленому на виставці.

Традиційна система освіти, де один метод навчання застосовується до всіх учнів, поступово відходить у минуле. Тепер технології дають змогу створювати індивідуальні освітні траєкторії, адаптовані до потреб кожного учня. Про це йдеться у статті видання ZN.UA.

Нині знання можна здобути у будь-якому місці та у будь-який час, що особливо важливо для віддалених регіонів і країн із обмеженими ресурсами.

Революція у шкільному навчанні: гейміфікація та адаптивне навчання

Освіта стає дедалі більш інтерактивною та персоналізованою завдяки інноваціям: гейміфікації й адаптивному навчанню. На тлі швидкого розвитку технологій і появи штучного інтелекту в освіті навчання перетворюється на захопливу гру, де кожен учень може розвиватися відповідно до власних потреб і талантів.

Навчання як гра. Сьогодні школа стикається із сильною конкуренцією з боку розважальних платформ, таких як TikTok, Minecraft і Roblox, які привертають увагу учнів інтерактивним контентом. Проте школа має змогу використовувати гейміфікацію як потужний інструмент, аби зробити навчання не лише ефективним, а й цікавим. Тренд гейміфікації вже активно впроваджується в освіту в різних країнах. Гейміфікація дає змогу учням ефективніше опановувати матеріал, розвивати навички взаємодії й творчого мислення. Отже, використання гри в освіті — необхідний крок для привернення уваги школярів і підготовки їх до життя в сучасному світі, де інтерес є ключем до навчання.

Ми представили на виставці в Парижі наш проєкт Edmaps — оновлену гейміфіковану платформу для навчання, яка допомагає учням Unicorn School краще засвоювати матеріал через гру. Схожі проєкти представили компанії з Німеччини, Японії та Британії.

У Edmaps ми використовуємо ігрові елементи, такі як нагороди й рівні. Цей формат навчання передбачає, що виконання завдань і проходження навчальних матеріалів стає необхідним компонентом для успіху в грі. Більше виконав — більше винагород отримав, зайняв кращу позицію в рейтингу, побудував більший ігровий будинок тощо. А отже, школяр не витрачає часу на те, що не має цінності з його погляду, а грає в захопливу гру, яка ще й подобається його батькам.

Цікавим відкриттям стали представлені на VivaTech проєкти, що працюють із великими даними для персоніфікації навчання. В сучасному світі вчителі більше не є єдиним джерелом знань, тепер знання доступні скрізь і завжди. Це підтримується такими інструментами, як ChatGPT, який може відповісти на запитання учнів, замінюючи пошукові системи на кшталт Google.

Адаптивне навчання. Іспанська платформа Smartick використовує штучний інтелект для адаптації навчальних матеріалів до кожного учня. Система аналізує дані про прогрес учнів і пропонує індивідуальні завдання, щоб покращити їхні навички. Дослідження підтверджують, що адаптивне навчання підвищує ефективність освітнього процесу, дозволяючи кожному учню розвиватись у власному темпі.

Створення персоналізованих освітніх програм. Китайський проєкт Squirrel AI Learning використовує ШІ для створення персоналізованих освітніх програм. Платформа аналізує дані щодо кожного учня й пропонує завдання, що відповідають його рівню знань і потреб. Такий підхід допомагає усунути прогалини в знаннях і підвищити успішність, бо кожен учень має власну програму з певним набором навчальних матеріалів, завдань та їхньою кількістю.

Майбутня роль учителя та школи. У світі, де штучний інтелект є джерелом інформації, важливо визначити, яку роль відіграватиме вчитель. У Unicorn School ми вважаємо, що він залишиться провідником у світі знань. Інформаційний шум вимагає наставника, який допоможе учням орієнтуватися в цьому лабіринті даних.

Згадаймо роман Умберто Еко «Ім’я рози» та роль бібліотекаря, який був певним фільтром між знаннями й учнями. Бібліотека бенедиктинського абатства символізувала джерело мудрості, доступне лише обраним ченцям. Головний бібліотекар контролював доступ до книг, наголошуючи на небезпечності знання та необхідності його контролювати. Ключова ідея роману полягала в тому, що знання мають бути доступними для кожного, й це є доцільним. Проте в сучасному світі інформаційного шуму та мотлоху стало настільки багато, що фактчекінг і критичне мислення стають одними з найважливіших навичок. Відтак дітям важливо мати провідника, який навчить інформаційної гігієни й стане навігатором у величезному потоці інформації.

Сучасний учитель — більше не єдине джерело знань, але він спрямовує учнів до різноманітних джерел, таких як онлайн-курси, освітні платформи та штучний інтелект. Вчитель у такій системі стає ментором і наставником, допомагаючи учням максимально ефективно використовувати доступні знання.

Навіщо ж потрібна школа в майбутньому, якщо знання можна здобувати онлайн? Відповідь проста: для розвитку soft skills — навичок взаємодії та роботи в команді. Технології й онлайн-освіта надають доступ до знань, але саме школа створить середовище, де учні зможуть розкривати свій потенціал. Дослідження демонструють, що саме лише традиційне дистанційне навчання є не надто ефективним через брак мотивації та втрату інтересу. Не кожен дорослий здатний підтримувати високий рівень мотивації під час самостійного навчання, що вже казати про дитину. Тож школа, дистанційна чи очна, має створити середовище для ефективного обміну знаннями, думками та розвитку різноманітних soft skills, необхідних у дорослому житті.

Світові тренди освітньої галузі виходять на новий рівень завдяки розвитку штучного інтелекту. Це не просто технологічний прогрес, це філософський злам, що перевертає наше розуміння навчання, відкриваючи нові горизонти. Штучний інтелект стає рушійною силою змін, проникаючи в усі аспекти освітнього процесу — від персоналізованого навчання до автоматизації адміністративних завдань. Він може аналізувати величезні обсяги даних, прогнозувати потреби учнів і пропонувати індивідуальні шляхи розвитку. Україна активно інтегрується в цей глобальний процес. Діяльна участь і внесок українських ІТ-експертів, які виступають ключовими фігурами в розвитку EdTech проєктів, заслуговують на особливу увагу. Їхні досягнення вже відчутні в Україні й отримують визнання за кордоном. Вони мають усі шанси стати одними з лідерів цього процесу.

Фото: Viva Technology

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]