Суд відмовив Богдану Львову у поновленні суддею Верховного Суду

|
Версия для печатиВерсия для печати

Шостий апеляційний адміністративний суд відмовив у поновленні на посаді судді Верховного Суду Богдану Львову, у якого знайшли паспорт Росії.

Як повідомила «Фундація DEJURE», рішення ухвалила колегія суддів за головування Андрія Кучми, яка  підтвердила законність звільнення Львова на підставі листа Служби безпеки України  про наявність у судді громадянства РФ.

Водночас Богдан Львов ще може подати касаційну скаргу щодо цього рішення суді. Також він уже звернувся до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) з цього питання.

Нагадаємо, 3 жовтня 2022 року Служба безпеки України поінформувала Верховний суд про наявність у Львова громадянства Росії, на підставі чого голова Верховного суду відрахував Львова зі штату суддів ВС. При цьому в Службі безпеки тоді повідомили, що перевірка триває. Утім, у суді представниця СБУ зазначила, що станом на зараз перевірок факту набуття громадянства РФ Богданом Львовим не проводиться.

7 жовтня 2022 року петиція на сайті президента про позбавлення Львова українського громадянства набрала 25 тисяч підписів. Петиції передувало розслідування «Схем» про те, що Богдан Львов понад 20 років тому отримав громадянство РФ на підставі довідки військовослужбовця, а потім поновив паспорт по досягненню 45-річного віку у 2012-му. У ньому також йшлося про те, що суддя свідомо користувався російськими документами, зокрема, під час операцій із незадекларованою нерухомістю у Москві. Під час інтерв’ю журналістам Львов заперечив що має паспорт РФ.

Після виходу розслідування суддя визнав, що в реєстрах РФ є дані про його громадянство, але заявив, що це «якісна підробка» для «дестабілізації роботи судової системи України». 26 та 28 вересня він опублікував два дописи на своїй сторінці у фейсбуці, ставлячи під сумнів окремі документи з розслідування, називаючи його «чистим фейком». У своєму детальному аналізі у продовженні розслідування «Схем»» журналісти спростували звинувачення Львова та покроково підтвердили зроблені раніше висновки. 

У січні 2024 року Київський окружний адмінсуд зобов’язав поновити Богдана Львова у штаті Верховного Суду а також постановив виплатити йому зарплату «за час вимушеного прогулу».

Фото: Alina Mykhailova/Facebook

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]