Тарифи на електроенергію підняли попри обіцянки: чому це сталося і яких іще сюрпризів очікувати від уряду

|
Версия для печатиВерсия для печати

Не тільки енергосистема від цієї війни страждає, люди — не менше. А з них хочуть «зістригти» додатково десятки мільярдів.

Про це йдеться у статті видання Про це повідомляє ZN.UA.

Тарифи все-таки піднімають. Із сьогоднішнього дня кіловат-година електроенергії для населення коштуватиме 2,64 гривні. Це на 57–83% вище, ніж сьогодні. Для середньої родини рахунок за електрику зросте приблизно на 250 грн.

Причому тариф зроблять єдиним, незалежно від обсягів споживання. Раніше була «драбинка», при якій перші 250 кВт⋅год на місяць ішли за нижчою ціною. Тепер усіх під один гребінець, що з електроплитами, що без. Залишать тільки нічний тариф — 50% від базового, але тут потрібен сучасний зонний, він же двотарифний, лічильник, що рідкість у наших широтах.

Радості населенню все це точно не принесе, тому з підвищенням і зволікали, як могли. Лише цього року його відкладали двічі: у квітні, потім у травні, й от довідкладалися до літа.

У результаті втратили найліпший час для зміни тарифів — одразу після зими, коли загальна платіжка за комуналку серйозно просідає і додаткові 250 грн не так впадають в око.

На жаль, нині не до споживчої психології. Підвищення тарифу відкладали б і далі, але в системі просто немає грошей. Верхня планка діючого тарифу в 1,68 грн за кіловат-годину фактично тримається вже шість років, із весни 2017-го. Навіть без необхідності відновлювати енергосистему й при однозначній, а не як у нас зараз, інфляції питання перезріло.

Зволікати з підвищенням уже не могли, в результаті скликали нараду в президента Зеленського та народили хитрий план: злий регулятор НКРЕКП виходить у публічне поле з офіційною пропозицією підвищити тариф до 2,88 грн, а добрий уряд в особі міністра Галущенка затвердить тариф із десятивідсотковою знижкою.

У результаті за друге півріччя за новими цінами населення заплатить за електрику додатково близько мільярда доларів (при споживанні 32 млрд кВт·год). Тобто за рік при старій ціні платили близько півсотні мільярдів гривен, при новій — 85 млрд. На покриття вартості електрики захищеним категоріям українців, тобто на субсидії, закладено було 3,8 млрд грн, нині ця сума подвоюється.

Про причини підвищення ми вже писали. Основним донором у країні був і залишається «Енергоатом», який відпускав електроенергію за пільговими цінами. Але його можливості у війну різко впали.

2021-го з 86 млрд кВт·год виробітку НАЕК майже половину давала окупована нині рашистами Запорізька АЕС. Потужностями станцій, що залишилися в обоймі, нинішній тариф не потягнути…

Ситуацію трохи пом'якшують гідроелектростанції «Укргідроенерго», але там у кілька разів менші обсяги виробітку. Та й паводок на Дніпрі вже закінчився, і що тепліше, то нижчою буде вода.

Відверто кажучи, навіть новий рівень цін проблему вирішить тільки частково, в найліпшому разі запобігши розростанню фінансової дірки. Адже ще одним донором низьких цін для людей до війни була промисловість, за рахунок високих тарифів якої субсидіювали населення. Але промисловість уже не та. 2022-го споживання бізнесу впало з півсотні мільярдів кіловат-годин до трьох десятків. Вичавити з них іще щось практично нереально.

Додатково на все це наклалися масштабні руйнування енергосистеми. Кількість нальотів обчислюється десятками ракет, що влучили в ціль, і дронів — сотнями, і це з урахуванням того, що близько 80% усе-таки збили. Десятки блоків пошкоджено, кілька — відновити вже неможливо. По одному із західноукраїнських блоків навіть «Кинджал» прилетів.

Не краща ситуація і з магістральними лініями електропередачі. У те, що система вистоїть, не вірили ні в Москві, ні на Заході. Та й у Києві не дуже... По деяких підстанціях прильоти вже рахують десятками, сотнями — пошкоджено високовольтні трансформатори. По Курахівській ТЕС періодично б'є артилерія. Це не враховуючи втрачених великих ТЕС (таких, як Вуглегірська або Запорізька).

А попереду реальна перспектива, що нальоти посиляться, особливо наступної зими. В Росії цілком налагодили складання іранських «Шахедів», а по кількох підстанціях уже прилітали й не дуже дорогі зенітні ракети.

Власне, безпосередньо в день, коли розглядали тариф, вирубалися кілька магістральних ЛЕП, залишивши без світла майже два мільйони споживачів у 12 областях. Система працює дуже напружено. Ремонтувати її потрібно, поки є хоч якийсь час. І тут додаткові два-три мільярди на місяць точно не зайві.

Чи погодиться з цим споживач? Навряд. Особливо якщо підвищення тарифу збігатиметься… з початком віялових відключень електрики. Всі шанси є. Блоки АЕС пішли в ремонт — нині їх працює менш як половина. Дірку в три з гаком мільйони кіловат частково закривають відновлювані джерела енергії. Але це джерело енергії доволі нестабільне. У сутінках із сонцем явна халепа. У результаті вже зараз вечорами в системі дефіцит енергії.

За дефіциту грошей — гримуча суміш. Можливості експортувати електроенергію, які були навесні, коли її було в надлишку, благополучно завалили. Вікно можливостей виявилося кватиркою — фактично продажі тривали лише кілька днів. До весни майбутнього року краще не чекати нічого більшого, ніж разові продажі мінімальних обсягів у сонячний день. Жаль, у Центральній Європі електроенергія коштує на оптовому ринку разів у два дорожче, — це чималі гроші. За офіційною версією, вони пройшли повз нас, бо резерв системи треба заощаджувати на випадок раптового зростання внутрішнього споживання. За неофіційною — трейдери знайшли лазівку в забороні НБУ на виведення грошей із країни й почали використовувати експортно-імпортні операції, скажімо так, не за призначенням. У результаті — ні собі, ні людям…

Якщо коротко, потреба у грошах гостра. Про величезні борги, що накопичилися в системі (близько чотирьох мільярдів доларів), не писав тільки ледачий. Навіть нові тарифи таких боргів не закриють, лише пригальмують їхнє накопичення.

Західні партнери покривати тарифи населення не рвуться, справедливо вказуючи, що й так надають величезну допомогу обладнанням. І взагалі, в них там ринок із ринковими цінами для всіх, а не ось це все. До речі, за розрахунками НКРЕКПП, ринковий тариф для населення — 5,5 грн за кіловат-годину, тобто й нинішнє підвищення не остаточне.

Загалом хороших і легких сценаріїв немає. Ба більше, цього року напевно ще будуть і пошкодження, і відключення, і робота на генераторах. Хоч би що з цього приводу озвучувало Міненерго, війна йде.

Нагадаємо, до речі, що не тільки енергосистема від цієї війни страждає, люди — не менше. А з них хочуть «зістригти» додатково десятки мільярдів. Виходить, підвищуючи тариф, слід і ефективність використання цих грошей підтягнути. Але ж звичка купувати в «правильних» людей за «потрібними» цінами нікуди не поділася… У здатності хапуг без сліду освоїти будь-яку суму й бажати ще ніхто не сумнівається. Але тут трохи не той випадок. Населення з 2021 року багатшим точно не стало, грошей мало, і просто так віддати їх на розпил як мінімум нерозумно. Ми вже писали про дива торгівлі того ж «Енергоатома».

Віддавати контроль одним нашим чиновникам — гарантовано його завалити. Громадські організації та медіа, за всіх можливих глюків, відстежують підозрілі рухи помітно ефективніше. Тиловики Міноборони не дадуть збрехати. Тут головне, щоб потім цього не підмели під килим.

І це не той випадок, коли «війна все спише». Як мінімум не всім.

Фото: sbotas / depositphotos

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:00
У суботу в Україні хмарно з проясненнями, дощі в центрі та на півдні
18:08
Смерть на колесах: чому китайські електромобілі становлять серйозну загрозу для нашої безпеки
17:04
"Після перемоги Революції Гідності": чому по Татарова, Портнова та інших зрадників з цієї кодли українці все одно прийдуть
16:58
Продаж картин Медведчука, які мають музейне значення, буде зупинений - АРМА
16:05
Генерал СБУ, покидьок Ілля Вітюк у 2014 році знімав Майдан з боку «Беркута» - Слідство.Інфо
15:33
Олександр Чупак: Чому держава не спроможна розв’язати демографічну проблему
13:18
Новини агентури ФСБ: нардеп Артем Дмитрук співпрацює зі священником УПЦ МП Чертиліним, якого підозрюють у держзраді, – Bihus.Info
12:18
Геть від москви: Молдова скоротила зовнішні торговельні відносини з рф до 3%
11:02
Перше збиття Ту-22М3 у повітрі: ЗСУ вразили літак за 300 кілометрів від України (ВІДЕО)
10:54
Ракетний удар рф по Дніпру та області: вбито 9 осіб, зокрема 3 дітей, понад 25 дістали поранення

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]