Корупція, міністр Галущенко, ДТЕК Ахметова, обкрадена Україна: як і чому Молдова перепродає в Румунію українську електроенергію

|
Версия для печатиВерсия для печати

Поки Румунія та Словаччина блокують імпорт електроенергії з України через чиновників, які не прийняли правила ЄС, український струм з націнкою перепродається через Молдову в ЄС.

Про це йдеться у статті видання Цензор.НЕТ.

Після того як Словаччина 21 квітня зупинила імпорт електроенергії з України, основним зовнішнім ринком збуту для української генерації стала Молдова.

В останні дні квітня українські компанії щогодини експортували у Молдову майже 600 МВт електроенергії. На початку травня заплановані обсяги експорту знизились до 484-523 МВт-год на 1 травня та до 484-509 МВт-год на 2 травня.

Водночас споживання Молдови на 92% закривається електроенергією Молдовської ДРЕС, яка розташована у Придністровському регіоні і використовує для генерації газ від "Газпрому".

В результаті приблизно 400 МВт-год української електроенергії реекспортуються до Румунії, але уже за вищими цінами.

"Є корумпанти в Молдові, Румунії та Україні і вони домовились на трьох. Суть цієї домовленості полягає у тому, що з України електоенергія умовно продається по 80 євро/Мвт-год, а в Румунію ця електроенергія буде перепродана по більш як 100 євро/МВт-год. Маржа ділиться на трьох після сплати податків та мит", - розповідає обізнаний у ситуації учасники енергоринку.

Найбільші обсяги електроенергії до Молдови на початку травня планує експортувати державний трейдер ЕКУ - по 3600 МВт на 1-го і 2-го травня. Компанія була створена за ініціативи заступника голови ОП Шурми та міністра енергетики Галущенка, а очолив її Віталій Бутенко - ексдиректор ДТЕК-Трейдинг Ахметова.

По 2400 МВт до Молдови у перші два дні місяця експортують "Укргідроенерго" та "Д.Трейдинг" Ахметова. По 1700 МВт - ТОВ "Артлекс-Енерджі" Володимира Єгорова, а по 1200 МВт - ТОВ "Сіпіджі Енерджі" Сергія Дружука та Сергія Козолупа.

У Молдові українську електроенергію купує і перепродує далі у Румунію державний трейдер Energocom (аналог українського держтрейдера ЕКУ).

Водночас, як розповідають учасники ринку, у Румунії перепродану через Молдову українську електроенергію викуповує європейський трейдер Ріната Ахметова - DTEK INTERNATIONAL і постачає кінцевим клієнтам.

Чому Україна не експортує електроенергію в Румунію напряму?

Коли у березні 2022 року енергосистема Україна була синхронізована з енергосистемами ЄС (ENTSO-E), то уряд взяв на себе зобов'язання синхронізувати правила проведення аукціонів з продажу доступу до ліній електропередач згідно із європейськими, в тому числі здійснювати спільний розподіл доходу від продажу доступу до перетину.

На це Україні було відведено рік.

На початку року європейські оператори, зокрема словацький та румунський, підняли питання про спільний розподіл доходів від продажу доступу до ліній електропередач.

Однак українські чиновники не підготували законодавство відповідно до правил ENTSO-E. Відповідно "Укренерго" могло проводити лише односторонні аукціони з доступу до міждержавної лінії електропередачі, у результаті чого оператори систем передачі з Румунію та Словаччини не отримали б половину доходу від права експорту, як вони того вимагали.

Через це Румунія відмовилась відновлювати імпорт електроенергії з України. Водночас експорт по словацькому напрямку здійснювався з 17 квітня по 21 квітня і був заблокований оператором системи передачі Словаччини, оскільки українські не впровадили механізм спільного розподілу доходу від доступу до міждержавного перетину.

При цьому роботу з імплементації європейських правил велася, але не була вчасно погоджена Нацкомісією, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

Зокрема, у вересні 2022 року "Укренерго" розробило та узгодило з румунським оператором систем передачі правила проведення спільних аукціонів на доступ до перетину міждержавної передачі на платформі українського оператора.

Проте до квітня 2023 року регулятор енергоринку НКРЕКП не погодив ці правила.

Натомість вона розробила свої правила проведення аукціонів, які вже не влаштували румунську сторону.

В результаті, у на початку 2023 року Румунія відмовилась від проведення спільних аукціонів на українські платформі. Водночас системний оператор країни поставив вимогу, що для відновлення експорту електроенергії Україна має перейти на платформу JAO, де проводиться більшість спільних аукціонів в ЄС (JAO заснована операторами систем передачі ENTSO-E).

Водночас, окрім румунського напрямку, проведення спільних аукціонів з доступу до міждержавного перетину на платформі JAO розблокує також експорт української електроенергії до Словаччини - основний напрямок за обсягами електроенергії в ЄС.

21 квітня словацький системний оператор зупинив імпорт української електроенергії, оскільки вимагав від української сторони спільного розподілу доходів від продажу права експорту у пропорції 50/50 (у 2022 році НЕК "Укренерго", оскільки не були введені правила спільного розподілу доходу, на аукціонах з продажу доступу до міждержавного перетину електропередач заробив 5 млрд грн). Але для цього український регулятор має прийняти загальноєвропейські правила проведення аукціонів.

Проте для переходу на JAO Міністерству енергетики та НКРЕКП потрібно виконати низку пунктів, зокрема:

- НКРЕКП має затвердити правила спільного розподілу доходів від продажу доступу до перетину на спільних аукціонах, які розробляє JAO;

- Верховна рада внести зміни до Податкового кодексу щодо не стягнення ПДВ з учасників спільних аукціонів та ОСП, а також у закон "Про ринок електроенергії" (можливість компенсації на випадок форс-мажорних обставин при будь-яких обмеженнях);

- Національний банк скасувати обмеження, які діють під час воєнного стану, для проведення валютних операцій для спільних аукціонів.

Молдавський державний трейдер Energokom, який перепродує в Румунію українську електроенергію, у березні 2023 року імплементував європейські правила зі спільних аукціонів і приєднався до платформи розподілу перетину JAO.

Натомість Україна, через відсутність експорту електроенергії до Словаччини та напряму у Румунію, щодоби недоотримує 20 млн євро валютної виручки.

Для виконання всіх пунктів українським чиновникам знадобиться кілька місяців, натомість експорт електроенергії в ЄС можливий до кінця травня, оскільки далі, на тлі активного використання кондиціонерів, енергоблоки вийдуть в плановий ремонт і через це в Україні прогнозується дефіцит потужності генерації, який доведеться закривати імпортом з європейських країн.

Про те, ким є Ахметов насправді - читайте у статті Ринат Ахметов — миф

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]