Татарстан - не росія: республіка у складі рф відстояла свою самобутність

|
Версия для печатиВерсия для печати

Депутати Татарстану (Республіка Татарстан, поки що у складі рф - А.) в п'ятницю внесли зміни до конституції республіки, які скасовують назву «президент Татарстану». Тепер майбутнього керівника регіону називатимуть главою республіки та раїсом (арабське слово, що означає «начальник»). Втім, чинний президент Рустам Мініханов, як і раніше, називатиметься президентом аж до закінчення своїх повноважень, які закінчуються лише 2025 року. З таким «компромісним» рішенням спочатку погодилися не всі депутати, але після виступів пана Мініханова та першого президента республіки Мінтімера Шаймієва здебільшого підтримали поправки. І колишній, і нинішній глави республіки закликали не допустити того, щоб хтось подумав, що Татарстан повстав за умов так званої "спеціальної військової операції".

Про це пише видання Коммерсант.

У засіданні Держради Татарстану у п'ятницю брали участь 82 депутати зі 100. Питання про зміну основного закону республіки спочатку не було включено до порядку денного, а напередодні комітет з держбудівництва навіть рекомендував авторам аналогічних поправок із числа депутатів відкликати їх.

В результаті на засідання було винесено новий проект змін від імені президії Держради, якою керує речник Фарід Мухаметшин. Депутати більшістю голосів включили це питання до порядку денного та розглянули його першим.

Глава профільного комітету Альберт Хабібуллін («Єдіная росія») пояснив, що попередній проект змін не передбачав жодної додаткової назви керівнику республіки крім «глави Татарстану». У новому ж проекті як таку додаткову назву пропонувалося «раїс» (з арабської перекладається як «голова, начальник», але це слово також використовується в татарській мові). Таким чином, у майбутньому Татарстаном управлятиме «глава - раїс Республіки Татарстан» або скорочено просто раїс. На думку авторів проекту, це враховує культурні особливості республіки.

Законопроект також містить «перехідне становище», згідно з яким чинний президент Татарстану Рустам Мініханов збереже за собою нинішню назву своєї посади аж до нових виборів глави республіки, які плануються у 2025 році. Рустам Мініханов «обирався як президент», і громадяни «голосували за нього як кандидата саме в президенти», пояснив Хабібуллін.

Поправки передбачувано викликали півторагодинну дискусію серед депутатів. «Чому не подобається слово президент? "Раїс" - арабське слово. Я проти перейменування посади президента»,— обурився депутат «Єдіной росії» (Єр) та голова Спілки письменників Татарстану Ркаїл Зайдуллін. А якщо вже міняти назву, то краще обрати «мул баші» (глава країни, краю), заявив депутат.

«росія не унітарна, а федеративна держава. Але федеральний центр зачісує всі 89 суб'єктів під один гребінець», - обурився голова комітету із законності та правопорядку Шакір Ягудін («Єдіная росія»).

Найстарший депутат Держради Марат Галєєв запропонував компроміс: російською називати «глава», але зберегти назву «президент» у татарському варіанті.

Його колега, голова телерадіокомпанії «Татарстан – нове століття» Ільшат Амінов (ЕР) заявив, що для нього компроміс неможливий. За його словами, їх уже було багато, але «конституція не шматок паперу, це волевиявлення народу». Депутат вважає, що немає гарантії, що в майбутньому республіку взагалі не скасують, об'єднавши з іншими регіонами. Ми тут захищаємо не слова, ми тут захищаємо федералізм. Я люблю свою батьківщину, готовий за неї померти. Але федералізм — це єдиний спосіб існування цієї великої країни», — сказав депутат, пообіцявши «голосувати серцем».

За збереження посади президента виступив і голова фракції КПРФ Хафіз Міргалімов: «У проекті ухвали пропонується зберегти її ще на два-три роки. Але республіка існуватиме не два-три роки! - обурився він. Член депутатської групи «Татарстан – нове століття» Микола Рибушкін запропонував «запитати у народу».

Нарешті до трибуни вийшов сам Рустам Мініханов, який до цього зберігав мовчання. Він спробував примирити депутатів з федеральним центром, нагадавши, що «два терміни ми могли обрати президента республіки», хоча «опонентів у нас було багато, і дуже солідних». Він зізнався, що його «зусиль було недостатньо», щоб республіка й надалі сама вирішувала, як їй називати найвищу посадову особу, але запропонував діяти «не протестним», а «законодавчим шляхом». «Двері до кінця не зачинені»,— обнадійував він депутатів.

"Не завжди буває так, як ти бажаєш", - втім, зазначив він і нагадав, що зараз "іде спеціальна операція". "От, Татарстан повстав, у Путіна не все нормально, Росія на шматочки розіб'ється", - попередив він, як можуть сприйняти демарш депутатів.

До трибуни неспішно вийшов перший президент Татарстану Мінтімер Шаймієв. "Спочатку вип'ю", - сказав він депутатам і, відкривши пляшку води, почав пити з горла. Екс-президент виступив із півгодинною промовою, згадавши історію цього «непростого» питання і як республіка довгі роки намагалася відстояти назву «президент», а під кінець уклав, що в умовах «військових дій» республіка має «знайти компроміс із федеральним центром». Назва "глава - раїс" йому здалася цілком "нормальним". «Зараз потрібна єдність. На чолі — згуртованість, єдність рф»,— закликав Мінтімер Шаймієв і пообіцяв, що «Татарстан, як кажуть, слабшим не стане».

"У цій обстановці не приводити у відповідність, протистояти з федеральним центром в умовах спецоперації ми дозволити собі не можемо", - зазначив спікер Держради Татарстану Фарід Мухаметшин, хоча й зізнався, що йому "шкода" відмовлятися від назви "президент".

У підсумку у першому читанні поправки до конституції Татарстану підтримали 78 депутатів і лише троє проголосували проти. До другого читання (відбулося менш як за годину після першого) додаткових поправок від депутатів не надійшло. В остаточному читанні за зміну конституції голосували 79 осіб, супротивниками виступили двоє.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:00
У суботу в Україні хмарно з проясненнями, дощі в центрі та на півдні
18:08
Смерть на колесах: чому китайські електромобілі становлять серйозну загрозу для нашої безпеки
17:04
"Після перемоги Революції Гідності": чому по Татарова, Портнова та інших зрадників з цієї кодли українці все одно прийдуть
16:58
Продаж картин Медведчука, які мають музейне значення, буде зупинений - АРМА
16:05
Генерал СБУ, покидьок Ілля Вітюк у 2014 році знімав Майдан з боку «Беркута» - Слідство.Інфо
15:33
Олександр Чупак: Чому держава не спроможна розв’язати демографічну проблему
13:18
Новини агентури ФСБ: нардеп Артем Дмитрук співпрацює зі священником УПЦ МП Чертиліним, якого підозрюють у держзраді, – Bihus.Info
12:18
Геть від москви: Молдова скоротила зовнішні торговельні відносини з рф до 3%
11:02
Перше збиття Ту-22М3 у повітрі: ЗСУ вразили літак за 300 кілометрів від України (ВІДЕО)
10:54
Ракетний удар рф по Дніпру та області: вбито 9 осіб, зокрема 3 дітей, понад 25 дістали поранення

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]