Центральною фігурою у поширенні церковного мілітаризму в РФ для легітимізації агресії Кремля є Гундяєв

|
Версия для печатиВерсия для печати

Старший аналітик Центру протидії дезінформації Василь Сачко проаналізував діяльність окремих осіб, які координують взаємодію між Російською православною церквою та окупаційною армією. Під час презентації аналітичного звіту "Священна Війна": Мілітарна діяльність РПЦ" він наголосив, що глава РПЦ патріарх Кіріл (Владімір Гундяєв) — центральна фігура церковного мілітаризму й у поширенні тез Кремля, які повинні легітимізувати вторгнення в Україну. 

 Звіт, представлений 10 вересня 2024 року, містить аналіз ролі російської православної церкви як важливого інструменту мілітаризації російського суспільства та легітимізації воєнних дій, насамперед збройної агресії проти України.

Аналіз включає вивчення історичного контексту, релігійних доктрин, а також сучасної діяльності РПЦ щодо підтримки воєнних дій Росії.

Старший аналітик ЦПД Василь Сличко, презентуючи звіт, повідомив, що діяльність РПЦ у контексті агресивної війни не обмежується лише духовною підтримкою, а є невід’ємною частиною державної політики, спрямованої на легітимізацію та ідеологічне обґрунтування воєнних дій.

Центр проаналізував еволюцію рпц від релігійної місії до інструменту воєнної політики РФ; теорію «Атомного православ’я» та концепцію «Третього Риму» – теоретичні підходи для обгрунтування мілітаризації суспільства; осіб, які координують взаємодію ЗС РФ та РПЦ, роль священників у підтримці російської армії, а також лінгвістичну складову мілітаризації населення російською православною церквою.

В. Сличко наголосив, що керівництво РПЦ заявляє про характер війни як «справи правильної, спрямованої на захист вітчизни», акцентує на її «священній» суті. Військові священники у бойових підрозділах здійснюють релігійні таїнства для військовослужбовців, проводять збір коштів у населення для забезпечення окремих потреб російських військових.

Він зазначив, що під час провадження релігійної діяльності російське православне духовенство використовує т. зв. подвійну риторику, коли поряд з мілітарними меседжами клірики рпц поширюють миротворчі. У такий спосіб представники РПЦ намагаються маніпулювати думками своєї пастви, залишаючись для неї «мирною» церквою. Однак якщо звернути увагу на загальну кількість використання миротворчих та мілітарних лінгвістичних конструкцій, які вживалися функціонерами російської православної церкви протягом періоду з 1 січня 2022 року по 18 серпня 2024 року, то можна констатувати, що мілітарна риторика кліриків рпц майже вп’ятеро переважає миротворчу.

Центральною фігурою у поширенні церковного мілітаризму в РФ з використанням релігійних наративів для легітимізації агресії Кремля є патріарх Кіріл.

Центр проаналізував діяльність різноманітних організацій, які відіграють провідну роль у координації діяльності між ЗС РФ та РПЦ, і медійних релігійних організацій. Так, у РФ релігійне та військове виховання тісно переплітаються через створення церковних навчальних закладів.

Пропаганда РФ також використовує зв’язок приватних військових компаній з православ’ям задля легітимізації воєнних дій, які буцімто спрямовані на захист віри та національних інтересів.

Заступниця керівника Центру Анаїт Хоперія, відповідаючи на запитання журналістів, зазначила, що поширення інформації щодо мілітарної діяльності рпц сприятиме усвідомленню громадянами її суті як ворожої релігійної організації і, зокрема, розвінчанню міфу про буцімто «утиски православних» в Україні.

«Аргумент»


В тему: 


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]