У 2023 році безкоштовний роумінг з Європою комерціалізується

|
Версия для печатиВерсия для печати

Він потребує доплати при одночасному суттєвому зменшенні обсягів послуг.

Час іде, а обіцянки про швидке впровадження для українців у Європі принципу «Роумінг як вдома» досі так і залишилися обіцянками. Хоча в Єврокомісії, як і раніше, стверджують, що нічого не змінилося. Зокрема, у своїй відповіді для ZN.UA уповноважені особи підтвердили, що позиція Єврокомісії залишається незмінною: вона спрямована на запровадження з часом безкоштовного роумінгу.

Залишається єдине запитання: «Коли ж це, нарешті, станеться?». Адже бізнес втомився тримати свій тимчасовий безкоштовний роумінг своїм коштом.

Тим часом із початку війни кількість людей, які користуються роумінгом з українськими SIM-картками, зросла більш як удвічі, досягнувши 5 мільйонів користувачів у березні 2022-го. Улітку 2022 року тенденціястабілізувалася на рівні близько 4,2 мільйона українських номерів у роумінгу. Значно більше мобільних абонентів, що дзвонять з України своїм родичам і знайомим у Європі. І цю можливість вони також отримали завдяки безкоштовному роумінгу.

Сьогодні мобільний зв’язок — це доступ у мережу Інтернет, можливість спілкуватися з допомогою різнихінтернет-месенджерів (Viber, WhathApp, Telegram…). Мобільний навігатор, перекладачі та інші різноманітні додатки у смартфоні також для своєї нормальної роботи зазвичай потребують інтернет-зв’язку.

Цифри вказують на гостру необхідність транскордонного зв'язку. Із запровадженням воєнного стану в Україні українці за кордоном телефонували щомісяця в 2–10 разів (залежно від категорії споживача) більше, ніж це було до війни. Середній обсяг зв’язку на одного абонента в липні минулого року сягнув 56 хвилин. Зросло й щомісячне використання мобільних даних українськими телефонними номерами — в 7–22 рази на абонента на місяць, що відповідає в середньому 2,5 Гб на абонента.

Однак поки безкоштовний роумінг не впроваджений на законодавчому рівні, українські оператори мобільного зв’язку продовжують домовлятися зі своїми західними партнерами про подовження дії пільгових роумінгових тарифів. Згідно з останньою інформацією від регулятора зв’язку України, всі три оператори все ще пропонують пакети безкоштовного роумінгу для біженців на основі Спільної заяви, яку вони всі раніше підписали.

Проте деякі нюанси вже існують.

«Водафон Україна»: безкоштовний роумінг залишається, але не для всіх

Так, «Водафон Україна» розсилає своїм абонентам «листи щастя» такого змісту: «З 12.01.23 послуга «Доступний роумінг» через зміну умов обслуговування зарубіжними операторами коштуватиме 50 грн/міс. Зміниться її наповнення: 10 Гб, 100 хв (70 хв у мережі, 30 хв на інші напрямки). Зміниться також вартість базових тарифів: 50 грн/100 Мб, 40 грн/10 хв, 15 грн/15 SMS».

Як бачимо, такі ціни й умови дуже далекі від принципу «Роумінг як вдома», бо 50 грн за 100 мегабайтів — це вже занадто. Тому ми звернулися по коментар до компанії «Водафон Україна». І от що нам відповіли: «Пільгові умови, які нам надавали роумінг-партнери, діяли до кінця 2022 року.

На жаль, на 2023 рік іноземні оператори переглянули ставки для українських абонентів у бік збільшення.

Ми доклали всіх зусиль для збереження послуги «Доступний роумінг» як найбільш доступної та зручної на ринку.

Тому у більшості тарифів послуга «Доступний роумінг» й надалі надається безкоштовно у подарунок за умови підключеного пакета послуг для абонентів передоплати і сплаченого рахунку для контрактних і бізнес-абонентів».

«Київстар» повертається до комерційних засад співпраці з іноземними операторами

Водночас «Київстар» нещодавно повідомив, що його абоненти й надалі зможуть користуватися «Роумінгом як вдома» у 2023 році.

Оплачуючи вартість послуг у тарифі, абоненти «Київстару» продовжать отримувати безлімітні дзвінки на номери «Київстару». Хвилини на інші мережі у тарифі можна використати для дзвінків на інші українські мережі та номери країни перебування. Всі вхідні також залишаються безкоштовними. Для Інтернету ж надаються додаткові пакети мегабайтів у роумінгу залежно від тарифу.

Однак при цьому керівник департаменту додаткових послуг та операторських відносин «Київстару» Олександр Галушко зазначив: «Невдовзі ми з іноземними операторами повертаємося до комерційних засад співпраці. Але після тривалих перемовин нам вдалося домовитися про такі умови, щоб мільйони клієнтів компанії «Київстар» залишалися з українським зв’язком. «Роумінг як вдома» працюватиме й у наступному (2023) році в 27 країнах Європи. Я вдячний партнерам, які тривалий час допомагали українцям бути на зв’язку і пішли нам назустріч зараз».

При цьому спеціальні умови в 27 країнах перестали діяти у старих тарифах оператора. На сайті вказано: щоб і надалі ними користуватися, потрібно перейти на один із актуальних тарифів, де включено «Роумінг як вдома».

Тобто в такий спосіб «Київстар» теж підганяє своїх абонентів переходити на свіжіші, більш дорогі тарифи мобільного зв’язку. При тому що й без цього оператор підвищує ціни у старих тарифах, незважаючи на проблеми з відключеннями зв’язку.

lifecell: роумінг у межах подовження акцій

При цьому lifecell узагалі не заявляє про дію принципу «Роумінг як вдома». У компанії зазначають, що збільшують із 1 січня обсяг доступних послуг за межами України. Щоб ними скористатися, достатньо оплатити пакет послуг. Оператор анонсує подовження до 30 червня 2023 року акції «Гігабайти без кордонів», яка діятиме у 32 країнах. А до 28 лютого 2023 року продовжить акцію «Хвилини для України». У її рамках залежно від тарифного плану буде нараховано від 100 до 300 хвилин, які можна буде використовувати для вхідних і вихідних дзвінків до України. Акцією можуть скористатися абоненти lifecell у восьми країнах: Польщі, Молдові, Румунії, Словаччині, Бельгії, Люксембургу, Франції, Іспанії.

***

З отриманої від мобільних операторів інформації можна зробити доволі невтішний висновок. Якщо на законодавчому рівні Єврокомісія найближчим часом не впровадить для українців «Роумінг як вдома», то поступово ціни на зв’язок у європейських країнах для наших громадян знову значно зростуть.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]