У Кременчуцькому районі московитський піп не дав відспівати у храмі воїна, Полтавщина залишається "заповідником" УПЦ МП, влада області бездіє

|
Версия для печатиВерсия для печати

У селі Григоро-Бригадирівка Кременчуцького району священик Московського Патріархату не впускав до церкви священика ПЦУ, щоб той відспівав загиблого на війні воїна. Як виявилося, цей священнослужитель є сином іншого священика УПЦ МП з міста Горішні Плавні, який називає війну “спецоперацією”.

Про цю ситуацію йдеться в сюжеті ТСН, повідомляє сайт "Кременчук оперативний".

Чоловік Наталії Коваленко Олександр загинув, коли йому було 36 років. Він пішов захищати Україну ще в 2019 році. Востаннє вони спілкувалися по телефону 8 березня минулого року. Наступного дня Саші не стало.

“Загинув в Ізюмському районі. Територія була окупована, його тіло з поля бою забрали аж на початку жовтня. Відвезли на ДНК”, – розповідає вдова.

ДНК загиблого воїна і його доньки збіглися. Тіло на той момент уже поховали в Дніпрі. Рідні збирали документи на перепоховання і нарешті дочекалися можливості попрощатися на Полтавщині. Для цього в село Григоро-Бригадирівку запросили священика з ПЦУ.

Але піп УПЦ МП, який править у церкві в цьому селі, зайти туди не дозволив.

Дозвіл в отця Романа просив отець Миколай. Храм, у якому він править у селі Келеберда, – єдина на всю округу церква ПЦУ. Усі інші 9 на території Горішньо-Плавнівської міської громади все ще належать до УПЦ МП.

“Він мені зразу категорично різко відповів, що ні, не можна”, – розповідає священик ПЦУ.

Місцеві жителі розповідають, що дерев’яну церкву в їхньому селі збудували ще на початку 18-го сторіччя. Нею користувалися їхні пращури. А от вони зараз – не можуть.

Сама церква здебільшого зачинена. Свящник Московського Патріархату з’являється тут час від часу. Місцеві кажуть, що хочуть, щоби ця церква в їхньому селі належала до Православної церкви України.

“Щоб у нас не простоювала даром церква. Щоб миші там не заводилися. А щоб вона працювала і щоб люди могли сюди ходити”, – каже жителька села Світлана Ляшко.

Як виявилося, священик УПЦ МП Роман, який відмовив у дозволі відспівати в церкві військового, є сином отця Григорія, про якого восени минулого року розповідала ТСН. Тоді мати іншого загиблого бійця пішла до церкви в Горішніх Плавнях за розрадою, але почула від попа, що в Україні не війна, а “спецоперація”.

Згодом на цю історію відреагувала СБУ.

Як і в селі Григоро-Бригадирівка, так і в місті Горішні Плавні доводиться відспівувати під церквою на вулиці, і цивільних, і військових, якщо рідні померлих не бажають іти до священиків Московського Патріархату.

Представники Петро-Павлівської релігійної громади ПЦУ міста Горішні Плавні розповідають, що давно просять землю під українську церкву.

Міський голова Дмитро Биков стверджує, що заявок не було, хоча голова громади Валерій Ткаченко продемонстрував 5 документів – оригінали відповідей на відповідні запити.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

08:00
Ворог просунувся у Часовому Яру, Максимільянівці та біля Цукуриного
21:23
Керівник Хмельницької обласної прокуратури, "інвалід" Олійник звільнився за власним бажанням, - Офіс Генпрокурора
21:14
"Корабельна сосна" Аллахвердієва отримала підозру в незаконному збагаченні на понад 20 млн грн
20:00
У п'ятницю дощитиме лише на південному сході України, заморозки
18:07
Українці за те, щоб єдину Православну Церкву очолив Епіфаній (ОПИТУВАННЯ)
17:15
Leo Beauty Club анонсує співпрацю з beauty-амбасадором Романом Кравцем aka Beauty Jocker (ТГ-канал «Джокер»)
16:13
Шантажиста та власника ТГ «Джокер» Романа Кравця спіймали на тиражуванні чергового фейку
16:01
Тепер за перевіркою МСЕК чоловіків 25-60 років стежить СБУ
14:02
Кафедральний собор ПЦУ у Черкасах звільнено від провокаторів рпц-фсб, там вже моляться українською мовою
13:16
Зеленський представив План перемоги на засіданні Ради ЄС

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]