У Путіна закінчуються гроші на війну

|
Версия для печатиВерсия для печати

Чому Путін кидає тільки-но мобілізованих у бій без виділення коштів на такі елементарні речі, як грошове забезпечення та постачання армії? Схоже, ми тут маємо справу з одним із найяскравіших прикладів повного розвалу російської системи державного управління, яка взагалі неспроможна адекватно оцінювати реальність. Тим ближча катастрофічна поразка Путіна.

Про це йдеться у статті російського економіста Владіміра Мілова, яку публікує видання The Insider.

Говорячи про економічний вимір путінської мобілізації, більшість коментаторів концентруються на катастрофічних наслідках для ринку кваліфікованої праці та втрат підприємствами робочих рук. Все це вірно: наприклад, ще в липні Путін на нараді зі своїми міністрами визнавав, що тільки в ІТ-галузі протягом найближчих двох років очікується дефіцит кваліфікованих кадрів у мільйон людей, і тепер зрозуміло, що він лише посилиться.

За опитуваннями підприємців, які проводять Росстат, недолік кваліфікованих робітників входить до топ-5 факторів, що обмежують зростання виробництва в промисловості, і значимість цієї проблеми в 2022 році зросла. Мобілізація несе в собі найнесподіваніші загрози, у тому числі для спроб обійти західні санкції: наприклад, вона б'є по невеликих компаніях, що спеціалізуються на складних схемах паралельного імпорту.

Але оцінити масштаби удару мобілізації по ринку кваліфікованої праці ще належить, поки що про це можна лише гадати. А ось що зараз стало зрозуміло — це те, що жодного достатнього бюджету для утримання, екіпірування та постачання нової мобілізованої живої сили у Путіна не буде.

Це стає зрозумілим із документа «Основні напрями бюджетної, податкової та митно-тарифної політики на 2023–2025 рр.», що потрапив до рук «Відомостей». Цей документ уперше дозволяє побачити масштаби збільшення військових витрат у зв'язку із путінською агресією проти України. І головний висновок із нього оглушливий: Путіну не вистачить грошей для подальшого фінансування війни та мобілізації. Усі його зусилля приречені насамперед у фінансовому плані.

Що випливає із цього документа? Те, що військові витрати в 2022-2024 роках (на пізніший період уряд їх поки не планує; хочеться вірити, що і вирішувати це питання надалі буде вже інша влада) планується збільшити з раніше затверджених приблизно 3 трильйони рублів на рік до приблизно 5 трильйонів на рік (сумарно на 3,4 трильйони за три роки, з 2022-го до 2024-го включно).

Цього абсолютно недостатньо навіть для фінансування поточної війни — не кажучи вже про витрати на живу силу, що додатково мобілізується, у кілька сотень тисяч людей. Ми не знаємо, скільки росіян буде в результаті покликане з мобілізації — можливо заявлені 300 тисяч, можливо, більше чи менше. Але, умовно кажучи, це сила, порівнянна з діючою чисельністю службовців за контрактом, що заявлялася Шойгу (керівництво Міноборони говорило про 400 тисяч контрактників).

Якщо говорити спрощено, то в раніше затвердженому військовому бюджеті «мирного часу» з 3,5 трлн. витрат власне на утримання армії (грошове забезпечення та постачання) йшло приблизно 1,2–1,5 трильйона (решта — на ВПК та закупівлю озброєнь, переважно за «закритими» статтями військового бюджету). Це і так вкрай мало для другої за величиною армії світу. Наприклад, у грудні на колегії Міноборони Путін зізнався, що середня зарплата лейтенанта становить лише 81 тисячу рублів.

Зрозуміло, що в умовах такої масштабної війни витрати на грошове забезпечення з урахуванням «бойових» виплат мають різко зростати. Тільки вже за цими статтями збільшення витрат на утримання військ, розміщених сьогодні в Україні, мало бути збільшено, за моєю оцінкою, не менше ніж на 3–4 трильйони рублів на рік, а ніяк не на 1–2 трильйони, що плануються.

Однак Путін на додаток до чинних військ хоче по суті справи мобілізувати ще й другу армію, яку можна порівняти за чисельністю, офіційно прирівнявши знову мобілізованих до контрактників. Цілком очевидно, що навіть збільшеного до 5 трильйонів рублів на рік військового бюджету для цього не вистачить. Мабуть, Путін і Мінфін готуються до масового «кидалова» військових із зарплатою (покажіть своїм родичам та знайомим військовим ці цифри і попередьте їх про це) — іншого пояснення не проглядається (у разі загибелі все одно доведеться виплачувати великі компенсації сім'ям).

Із постачанням армії все взагалі погано. У військовому бюджеті, що діє, на ці цілі виділено всього 436 мільярдів рублів на всю армію (дані — з матеріалів до затвердженого в грудні 2021 року федерального бюджету). Ми це злиденне «постачання» бачимо на полі бою у всій красі. Для того, щоб Путін зміг налагодити нормальне постачання армії, йому потрібно виділяти на ці цілі суми зовсім іншого порядку — кілька трильйонів рублів на рік. Робити цього ніхто не збирається. Мабуть, розрахунок на те, що військові видобуватимуть їжу та обмундирування «самостійно».

Крім того, що не вдається вмістити в нові 4,5–5 трильйони рублів на рік фінансування новонабраної живої сили та її постачання, є і більш серйозна проблема. У попередні роки приблизно дві третини військового бюджету йшло не власне на армію, а на виробництво та закупівлю озброєнь — цей військово-промисловий комплекс. На це йшло приблизно 2 трильйони із загальних 3 трильйонів військових витрат — і саме витрати на озброєння здебільшого й були секретними (відкрита третина військового бюджету — це і є, власне, зміст самої армії, яка, як ми бачимо, виступає свого роду нелюбимою) Попелюшкою на тлі основного одержувача військових асигнувань - обласканого Путіним ВПК).

Хоча ми точно не знаємо, як розподілятимуться статті збільшеного військового бюджету, можна з упевненістю сказати — на тлі величезних втрат озброєнь в Україні та виснаження боєзапасу частка видатків на ВПК у військовому бюджеті 2022–2024 років точно не зменшиться, а можливо, й зросте. Тому жодних особливих додаткових грошей власне армії, швидше за все, і не дістанеться.

Виходить, що всю цю величезну 300-тисячну (або скільки там) нову силу ніхто толком ні фінансувати, ні постачати не збирається. Залишаючи осторонь інші аспекти, зупинимося тільки на одному висновку — воювати неоплачувана армія, що ніяк не забезпечується, не зможе. Фактично новостворених у буквальному сенсі слова кидають на вірну смерть — тому що достатніх грошей для їх екіпірування та постачання не виділяється. За нинішніх масштабів війни можна було очікувати від Путіна збільшення військового бюджету до, скажімо, 9–10 трильйонів рублів на рік, але нічого подібного й близько не спостерігається.

Ви можете запитати, можливо, там є якісь секретні статті витрат, про які ми не знаємо? Ні, їх нема. Наведені вище цифри загальних військових витрат включають секретні статті та відображаються у узагальнених цифрах Мінфіну. Якби ще було щось, це можна було б обчислити. Висновки про те, чому Путін кидає тільки-но мобілізованих у бій без виділення коштів на такі елементарні речі, як грошове забезпечення та постачання армії, надамо зробити вам самим — схоже, ми тут маємо справу з одним із найяскравіших прикладів повного розвалу російської системи державного управління, яка взагалі неспроможна адекватно оцінювати реальність. Тим ближча катастрофічна поразка Путіна.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]