У росії починають зупинятися найбільші виробництва метанолу

|
Версия для печатиВерсия для печати

У росії накопичуються проблеми зі збутом нафто- та газохімічної продукції. Через закриття європейських ринків та падіння внутрішнього споживання виробники метанолу змушені до мінімуму скорочувати виробництво і за безцінь продавати продукцію до Китаю, щоби повністю не зупиняти заводи. Низькі ціни на метанол, незважаючи на дорогу сировину, тримаються й у Європі. Плани щодо будівництва нових заводів у росії будуть скасовані.

Про це пише російське видання Коммерсант.

У росії починають зупинятися найбільші виробництва метанолу. Проблеми виникли у "Томск Газпрома", "Щекиноазота", "Метафракса", а також "Томета" (потужність по метанолу 900 тис. тонн на рік, знаходиться під конкурсним управлінням у рамках процедури банкрутства). «Томет» технологічно пов'язаний із майданчиком «Тольяттиазота», який минулого року увійшов до складу «Уралхима».

За даними "Ъ", "Томет" працює із завантаженням менше 30%, решта підприємств, як запевняють співрозмовники "Ъ", як мінімум частково зупинені.

У росії метанол, який є одним із перших переділів природного газу, виробляють дев'ять компаній. Їх сумарні виробничі потужності оцінюються в 4,5 млн. тонн на рік, експорт становить близько 2 млн. тонн. У 2021 році цей сектор активно зростав на тлі високих світових цін, і деякі компанії (Щекиноазот, Метафракс) розширювали потужності. Світовий ринок, за оцінкою E&Y, становить близько 85 млн. тонн, близько половини яких переробляється в Китаї. До 2025 року глобальні обсяги виробництва метанолу можуть зрости до 110–120 млн. тонн.

 

Російські компанії планували активно збільшувати виробництво.

При цьому основні обсяги експорту з росії йшли до Європи, тому вже в березні з постачаннями виникали проблеми, оскільки вони здійснювалися через іноземні порти (ключовий — у Фінляндії). При цьому метанол формально не потрапив під санкції ЄС. Російські морські відвантаження через Усть-Лугу були обмежені потужностями перевалки.

Зараз, кажуть джерела, компанії намагаються продати максимальні обсяги в Китай навіть за мінімальною ціною, щоб не допустити повної зупинки виробництва, оскільки потужності для зберігання обмежені, а перезапуск виробництва — витратний захід.

Але в Китаї, відзначають співрозмовники "Ъ" на ринку, теж слабкий попит на тлі чергових локдаунів, що тисне на вартість метанолу, при цьому нетбеки у російських компаній низькі через транспортне плече, що виросло.

«Аргумент»


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:00
У середу в Україні сухо на півдні та сході, ніччю - заморозки
18:07
Юрій Ніколов: Корупційна історія Сольського - для розуміння того, наскільки укорінена в Україні корупція
17:57
"Porsche на тестя": у заступника начальника поліції Дніпра знайшли 14 млн незаконних активів
17:34
"Довічне" отримав нацгвардієць, який розстріляв своїх співслужбовців на заводі Південмаш у Дніпрі
16:03
На Волині сержант отримав 15 років тюрми за вбивство двох добровольців
15:02
Ціна на газ для населення залишиться незмінною до травня 2025 року
14:06
Захід нарешті помітив російських терористів у рясах
13:59
ДП "Документ" тимчасово не видає документи за кордоном
12:03
Сергій Удод ("Гудвін"): Як організувати ефективну медслужбу в батальйоні
11:03
Звичайне шахрайство: жителі "хрущовки" з Нетішина переказали понад 3,6 млн грн партії "Слуга народу" - Рух "Чесно" викрив мережу фіктивних донорів партії влади

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]