У США заарештували колишню співробітницю уряду Нью-Йорка за шпигунство на користь Китаю її видала Ферарі та елітна нерухомість

|
Версия для печатиВерсия для печати

 У США заарештували колишню посадовицю, яка працювала в команді кількох губернаторів штату Нью-Йорк, за звинуваченням у шпигунстві на користь Китаю. Обвинувальний акт оприлюднило Міністерство юстиції США 3-го вересня.

У документі мовиться, що 41-річна Лінда Сунь діяла від імені уряду Китайської Народної Республіки (КНР) і Комуністичної партії Китаю (КПК). Її звинувачують у змові, в порушенні Закону про реєстрацію іноземних агентів, в шахрайстві з візами, у привезенні іноземців і змові для відмивання грошей, зазначає Голос Америки

Її чоловікові – 40-річному Крісу Ху також висунули звинувачення у змові з відмивання грошей та з метою вчинення банківського шахрайства, а також за зловживання засобами ідентифікації.

Подружжя Сунь та Ху заарештували вранці у вівторок, 3-го вересня. Як повідомляють американські ЗМІ, Лінда Сунь працювала заступницею керівника апарату губернаторів штату Нью-Йорк Кеті Гокул та Ендрю Куомо, була помічницею губернаторів. Вона та її чоловік мають громадянство США.

Справу розслідують ФБР та підтримки податкової служби IRS.

Як повідомив прокурор справи, “підсудна та її чоловік насправді працювали на захист інтересів китайського уряду та КПК”.

“Незаконна схема збагатила родину підсудних на мільйони доларів”, – заявив прокурор Бреон Піс.

За матеріалами справи, Сунь на прохання урядовців з Китаю вчиняла численні політичні дії у США. Зокрема, блокувала представникам уряду Тайваню доступ до високопосадовців штату Нью-Йорк, змінювала повідомлення високопосадовців щодо питань, важливих для інтересів Китаю, отримувала офіційні заяви від штату Нью-Йорк для представників уряду КНР без належних дозволів.

В обвинуваченні також згадується спроба сприяти поїздці до КНР високопоставленого політика, а також організація зустрічей під час візиту китайських делегацій з урядовцями Нью-Йорка.

Крім того, Сунь в порушення протоколів надавала неавторизовані листи-запрошення від офісу високопосадовців Нью-Йорка для урядовців з Китаю.

При цьому Сунь ніколи не реєструвалася у Мін'юсті США як іноземний агент і приховувала, що вживала заходів за наказами, запитами чи вказівками уряду Китаю або Компартії Китаю.

За свою роботу Сунь отримувала економічні вигоди і не тільки, мовиться у матеріалах справи. Зокрема, отримала сприяння з боку китайського уряду транзакціям на мільйони доларів для компанії її чоловіка в КНР, пільги на проїзд, квитки на заходи, просування бізнесу друзів родини, посприяла працевлаштуванню її двоюрідного брата в КНР.

Її батьки на свою резиденцію в Китаї навіть отримували делікатеси, приготовані особистим кухарем одного з урядовців КНР.

За відмиті грошові доходи Сунь та Ху придбали, серед іншого, нерухомість у Нью-Йорку, яка оцінюється в 4,1 мільйона доларів, дім в Гонолулу, що оцінюється у 2,1 млн доларів, і різні автомобілі класу люкс, серед яких – Ferrari 2024 року.

Сунь була усунена з посади в офісі губернатора у 2023 році після того, як чиновників попередили про підозри щодо її зловживань. До того, вона 10 років працювала у виконавчій службі уряду Нью-Йорку, повідомляють американські ЗМІ.

Катарський телеканал Al Jazeera повідомив, що після арешту Сунь та її чоловік не визнали себе винними. Їх відпустили під заставу 1,5 мільйона доларів для Сунь та півмільйона доларів – для її чоловіка. На час розслідування їм обом обмежили пересування та заборонили спілкуватися з представниками уряду чи посольства Китаю.

На арешт відреагувала пресслужба посольства Китаю у Вашингтоні, відкинувши причетність уряду КНР до цієї справи.

“Китай вимагає від своїх громадян за кордоном дотримуватись законів і правил приймаючої країни, і ми рішуче виступаємо проти безпідставного наклепу та дискредитації проти Китаю”, – мовиться в заяві пресслужби КНР у Вашингтоні, яку цитує канал Al Jazeera.

Губернаторка штату Нью-Йорк Кейті Гокул в ефірі місцевого радіо WNYC заявила, що шокована і назвала поведінку підозрюваної "зрадою довіри".

«Аргумент»


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]